2024. április 19., péntek
SANNA MARIN

Az önfeledten bulizó miniszterelnök

Az elmúlt napok hírei közt nem egyszer lehetett találkozni a fiatal finn miniszterelnök nevével, ugyanis kiszivárgott néhány videó, amelyen az látszik, hogy Sanna Marin önfeledten táncol barátaival, feltehetőleg egy házibulin. Bár a felvételeken nincs semmi botránykeltő, annyit látni, hogy a miniszterelnök is ember, aki munkaideje letelte után ugyanúgy vágyik egy kis kikapcsolódásra, mint bárki más, az ottani ellenzéknek sikerült politikai ügyet kreálni a történtekből. Többek között követelték, hogy Sanna Marin végezzen el drogtesztet, amit ő annak rendje és módja szerint el is végzett, és negatív lett. Azóta sok finn szolidaritásból bulizós fotókat és videókat posztol a közösségi oldalakon. Az esettel kapcsolatban már olyan feltételezés is szárnyra kapott, hogy a lejárató videókat az oroszok szivárogtatták ki bosszúból, Finnország NATO-csatlakozása miatt. De ki is e fiatal finn hölgy, akivel ennyit foglalkozik mostanában a sajtó?

Sanna Mirella Marin 1985. november 16-án született Helsinkiben, majd a Tamperétől délnyugatra található, 15 ezer fős Pirkkala városában nevelkedett fel. A finn miniszterelnök meglehetősen nehéz gyermekkort tudhat magáénak. Egy 2016-os blogbejegyzésében így vallott erről: „Édesanyám árvaként nőtt fel, a szüleim pedig elváltak édesapám alkoholproblémai miatt, amikor még csak néhány éves voltam. Mint sok finn család, úgy az enyém is tele van szomorú történetekkel. Nálunk én voltam az első, aki egyetemre ment, és aki lediplomázott.”

Sanna Marin – saját megfogalmazása szerint – szivárványcsaládban nevelkedett, az édesanyja ugyanis a válást követően egy nő mellett találta meg a boldogságot. Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy e családi háttere nagyban meghatározta világnézetét, amelynek középpontjában az egyenjogúság és az emberi jogok védelme áll.

Sanna Marin a pirkkalai középiskolában érettségizett 2004-ben. A középiskolában nem tudott átütő sikert elérni, az osztályában talán ő volt a legszegényebb diák. A tanulás mellett munkát is vállalt, többek között dolgozott pékségben és volt pénztáros is. Az egyetemi alap- és mesterképzést a Tamperei Egyetemen végezte el közgazdaságtanból.

Politikai karrierje 20 éves korában vette kezdetét. Bár az kisebb döccenőkkel indult, mégis üstökösszerű gyorsasággal került a miniszterelnöki székbe. A középiskola befejezése után kezdett kötődni a Finn Szociáldemokrata Párt ifjúsági tagozatához, amelybe 2006-ban be is lépett. 2008-ban sikertelenül indult a tamperei közgyűlési választásokon. 2011-ben részt vett a parlamenti választásokon, de mandátumot nem szerzett, ugyanis mindösszesen 769-en voksoltak rá. A kezdeti kudarcok azonban nem tántorították el a politikától. A 2012-es a helyi választásokon már beválasztották a tamperei közgyűlésbe, sőt 2013 és 2017 között annak elnöke is volt. 2017-ben újraválasztották a közgyűlés tagjává. Időközben az országos politikában is hasonlóan gyors sikereket könyvelhetett el. 2015-ben immár 10 911 szavazattal bekerült a finn parlamentbe. Négy évvel később, 2019-ben, 19 088 szavazattal nyert újra mandátumot a parlamentbe, ami az egész országot tekintve is kimagasló eredménynek számított: nála csak öt képviselő kapott nagyobb támogatást. Sanna Marint a választások után az Antti Rinne vezette kormány közlekedési és hírközlési miniszterévé nevezték ki. Rinne azonban még az év december 3-án kénytelen volt lemondani, mert egy postássztrájk nem megfelelő kezelése miatt elvesztette a kormánykoalíció bizalmát. A helyét az ekkor mindösszesen 34 éves Sanna Martin vette át. Ezzel ő lett Finnország valaha volt legfiatalabb miniszterelnöke, de a jelenleg hivatalban lévő kormányfők között is ő a legfiatalabb. Emellett Marin országának harmadik női miniszterelnöke.

Hivatali idejét eddig legfőképp a koronavírus-járvány elleni intézkedések határozták meg. 2020-ban a járvány enyhítésére többek között rendkívüli állapotot vezetett be Finnországban. A 2020-as év egyébként a finn miniszterelnöknek magánéleti szempontból is emlékezetes, ugyanis augusztusban férjhez ment Markus Räikkönenhez, akivel már tizenöt éve alkottak egy párt, és 2018-ban lányuk is született. Miniszterelnökként eddigi legnagyobb tette, hogy feladva Finnország II. világháború utáni hosszú katonai semlegességét, országát csatlakoztatja a NATO-hoz. Nem túlzás kijelenteni, hogy ezzel már most beírta magát a történelembe. Tette mindezt az orosz–ukrán háború árnyékában, úgy hogy Finnországnak 1340 kilométeres közös határszakasza van Oroszországgal, és az országnak nincsenek túl jó tapasztalatai hatalmas szomszédjával.