2024. április 27., szombat

Jubilált a Szabadkai Félmaraton

Csaknem kétezren vettek részt az ország egyik legtömegesebb sporteseményén

A városnapi rendezvénysorozat keretében vasárnap immár ötödik alkalommal rendezték meg a Szabadkai Félmaratont, amelyen ezúttal több mint ezerötszáz versenyző vett részt.

A Szabadkai Félmaraton jelmondata a kezdetek óta: Fuss a történelmen át! A szervezők ezzel Szabadka gazdag építészeti örökségére igyekeznek felhívni a figyelmet, s ennek ékes példája a befutóérem, amit minden célba érő versenyző megkap, és amelyen az idén a Zsinagóga épülete látható. A résztvevők az 5 és 10 kilométeres, valamint a félmaratoni, 21 kilométeres távok közül választhatták a kondíciójukhoz leginkább illőt. A futók már korábban beneveztek, és a verseny napján már csak a félmaratoni távra jelentkezhettek az érdeklődők. A Szabadkai Félmaraton, rövid története ellenére az ország második, legnagyobb résztvevőt vonzó utcai sporteseménye. Csupán a belgrádi maratonon van több versenyző. Az idei félmaratonon 15 ország futói vettek részt, s a szerbiai versenyzők mellett sok magyarországi résztvevője is volt az eseménynek. A félmaraton rajtja előtt Stevan Bakić, Szabadka polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd közös bemelegítésre került sor. A futam alatt több frissítőpont állt a versenyzők rendelkezésére, és több helyen DJ szórakoztatta a futókat és a járókelőket, ugyanakkor a zeneiskola előtt egy zenekar zenéje köszöntötte az érdeklődőket. A szabadkai félmaraton leggyorsabbja az apatini Đuro Borbelj volt, a nők mezőnyében pedig Nora Trklja ért elsőként célba.

A Szabadkai Félmaratont megelőzően hagyományosan a legkisebbek vették birtokukba a város központját. Az Active Kids Sportegyesület szervezésében megvalósuló Future Run elnevezésű futamokon körülbelül hétszáz, tízévesnél fiatalabb versenyző vett részt.

A félmaraton ideje alatt több utcát is lezártak a forgalom elől.

A rendezvény főszervezője a szabadkai Horizont Sportegyesület volt.