2024. április 19., péntek
EURÓPA- ÉS KONFERENCIA LIGA

Kölni erődemonstráció

A Ferencváros, bár az írországi visszavágón vereséget szenvedett, bejutott az Európa-liga csoportkörébe. A Fradi a nagy előny tudatában nem erőltette a támadást, de az, hogy az első félidő alatt mindössze egy kapura lövést eresztett meg, Sztanyiszlav Csercsaszov vezetőedző haragját is kiváltotta. A folytatásban valamivel élénkebb játékot mutatott be a magyar bajnok, ám az írek így is veszélyesebbek voltak, és végül Andy Lyons találatával meg is nyerték a mérkőzést.

A Konferencia-ligában a Fehérvár nem tudta megőrizni egygólos előnyét a Kölnnel szemben. A németek gyorsan ledolgozták hátrányukat, és világossá vált, egyenlő létszám esetén klassziskülönbség van a két csapat között. Alig kezdődött el a második játékrész, és a Köln már összesítésben is jobban állt. A székesfehérváriak csak ekkor kezdtek el ébredezni, de egy-két félhelyzet kidolgozásán túl erejükből többre nem futotta. Ráadásul, az utolsó percekben újabb gólt kaptak, ami végleg megpecsételte sorsukat.

A Partizan továbbjutásához eleve nem fért semmi kétség, és a máltai visszavágón is tíz perccel a hármas sípszó elhangzása előtt még kétgólos előnyben volt. A hajrában viszont kicsit bealudtak a belgrádiak, így megengedték az ellenfélnek, hogy kiegyenlítsen, ám ez a párharc egészét figyelembe véve csak apró szépséghibának számít.

Eredmények, Európa-liga: Shamrock–Ferencváros 1:0 (1:4). Silkeborg–Helsinki 1:1 (1:2), Olimpiakosz–Apollon 1:1 (2:2, büntetőkkel 3:1), Sivasspor–Malmö 0:2 (1:5), Sherif–Pjunyik 0:0 (0:0, büntetőkkel 3:2), Hearts–Zürich 0:1 (1:3), Zalgiris–Ludogorec 3:3 (3:4), AEK (L)–Dnyipro 3:0 (5:1), Omonia–Gent 2:0 (4:0), Fenerbache–Austria 4:1 (6:1).

Az Európa-liga főtáblájának 32 csapatos mezőnye: C. zvezda, Fenercváros, Manchester United (angol), Arsenal (angol), Roma (olasz), Lazio (olasz), Braga (portugál), Feyenoord (holland), Rennes (francia), Real Sociedad (spanyol), Betis (spanyol), Union Berlin (német), Freiburg (német), Nantes (francia), Monaco (francia), Sturm (osztrák), Union Saint-Gilloise (belga), Midtjylland (dán), Dinamo (ukrán), Qarabag (azeri), Eindhoven (holland), Trabzonspor (török), Bodö/Glimt (norvég), Larnaca (ciprusi), Ludogorec (bolgár), Fenerbahce (török), Omonia (ciprusi), Malmö (svéd), Helsinki (finn), Sheriff (moldovai), Zürich (svájci), Olimpiakosz (görög).

A Konferencia Liga érdekesebb párharcai: Hamrun–Partizan 3::3 (4:7), Fehérvár–Köln 0:3 (2:4), Twente–Fiorentina 0::0 (1:2), Hajduk–Villarreal 0:2 (2:6). Anderlecht–Young Boys 0:1 (1:1, büntetőkkel 3:1), Slovan–Zrinjski 2:1 (2:2, büntetőkkel 6:5).

A Konferencia Liga 32 csapatos főtáblája: Partizan, Dnyipro (ukrán), Zalgiris (litván), Silkeborg (dán), Austria (osztrák), Gent (belga), Sivasspor (török), Pjunik (örmény), Hearts (skót), Shamrock (ír), Apollon (ciprusi), Djurgarden (svéd), Slovacko (cseh), Basel (svájci), Kolozsvár (román), Hapoel (izraeli), Köln (német), Fiorentina (olasz), West Ham (angol), Bukarest (román), Molde (norvég), Slavia (cseh), Ballkani (koszovói), Lech (lengyel), Anderlecht (belga), Nice (francia), Basaksehir (török), AZ Alkmaar (holland), Villarreal (spanyol), Vaduz (liechtensteini), Slovan (szlovák), RFS (lett).

Teljes létszámmal a Köln jobb csapat (Fotó: MTI)

Teljes létszámmal a Köln jobb csapat (Fotó: MTI)

BAJNOKOK LIGÁJA

A C lett a halálcsoport

Csütörtök este Isztambulban kisorsolták a Bajnokok Ligája csoportkörének a beosztását. A legkeményebb kvartettnek a C ígérkezik, ahol amellett, hogy a nyáron a Bayern Münchentől a Barcelonához szerződött lengyel Robert Lewandowski ellenfélként térhet vissza az Allianz Arénába, a katalán és a bajor sztárcsapatnak az olasz Interrel is meg kell küzdenie a továbbjutásért. A csoport negyedik tagja a cseh Viktoria.

A négyes első két helyezettje tavasszal a nyolcaddöntőben folytatja szereplését, a csoportharmadikak az Európa-liga egyenes kieséses szakaszába kerülnek át. A csoportkör első mérkőzéseit szeptember 6-án rendezik.

Az eseményen díjazták az elmúlt szezon legjobbjait is. Az év játékosa címet a BL-győztes és spanyol bajnok Real Madrid francia csatára, Karim Benzema érdemelte ki. Az első háromba csapattársa, Thibaut Courtois, illetve a Manchester Cityvel angol bajnok és BL-elődöntős Kevin De Bruyne került még be. A legjobb edzőt is a Real Madrid adta, az olasz Carlo Ancelotti kapta az elismerést.

A nőknél a múlt évhez hasonlóan a spanyol Alexia Putellas lett a legjobb játékos, aki BL-döntőbe jutott a Barcelonával, az Európa-bajnokságról viszont sérülés miatt lemaradt. Az edzők közül az Eb-győztes angolok szövetségi kapitánya, Sarina Wiegman vehette át díjat.

A BL csoportbeosztása, A csoport: Ajax (holland), Liverpool (angol), Napoli (olasz), Rangers (skót). B csoport: Porto (portugál), Atlético Madrid (spanyol), Bayer Leverkusen (német), Club Brugge (belga). C csoport: Bayern München (német), Barcelona (spanyol), Inter (olasz), Viktoria (cseh). D csoport: Eintracht (német), Tottenham (angol), Sporting (portugál), Marseille (francia). E csoport: Milan (olasz), Chelsea (angol), Salzburg (osztrák), Dinamo (horvát). F csoport:

Real Madrid (spanyol), Leipzig (német), Sahtar (ukrán), Celtic (skót). G csoport: Manchester City (angol), Sevilla (spanyol), Borussia Dortmund (német), Köbenhavn (dán). H csoport: PSG (francia), Juventus (olasz), Benfica (portugál), Makkabi Haifa (izraeli).

Rajt a Tisza menti ligában

A hétvégén megkezdődik a bajnokság a Tisza Menti Ligában, amelyben 12 csapat szerepel.

Az 1. forduló párosítása, szombat: Horgos–Tisza, Potisje–Bácska, Obilić–Slavija. Vasárnap: Jadran–Tromeđa, Šampion–Csóka, Hajduk-Graničar. A mérkőzések 16.30-kor kezdődnek.

Az átigazolási időszak alatt a magyarkanizsai Potisje csapatából Apró Levente, Velez Árpád, Vlado Ivšić és Dávid Davor távozott, és három játékos, Mirko Živkov (Ókeresztúr), Luiđi Prekpalaj (Martonos) és Fűtő Zalán (Magyarországról) érkezett. A Potisje a felkészülési időszak alatt nem játszott egy edzőmérkőzést sem.

Ide tartozó hír, hogy szerdán rendezték meg a Magyarkanizsa–Zenta–Ada községi szövetség kupájában a negyeddöntő mérkőzéseit. Az eredetileg tervezett három összecsapásból csak kettőt játszottak le, a Magyarkanizsára kiírt Potisje–Tornyos találkozót ugyanis a vendégek lemondták. A szövetség másik körzeti ligás csapata, az adai AFK már komolyabban állt hozzá a dolgokhoz, hiszen alaposan kitömték horgosi vendéglátójuk kapuját. Ormon a moholi Bácska helyzeteivel kezdődött a mérkőzés, később azután a hazaiak is egyre többször eljutottak a vendégek kapujáig, a második félidő elején pedig két ellentámadás végén az oromiak kétszer is betaláltak a moholiak kapujába, így a végén némi meglepetésre ők örülhettek.

Eredmények: Potisje–Tornyos 3:0 (k. n.), Horgos–AFK 0:9, Šampion–Bácska 2:0, a Zenta szabad volt.