2024. április 27., szombat
MAGYAR LABDARÚGÁS

Meddig tart a lendület?

A bajnokság 4. fordulójában a Mezőkövesd és a Honvéd is megszerezte első győzelmét. Kérdés, ez egy pozitív széria kezdete, vagy egyszeri fellángolásról van szó? A kövesdiek vannak jobb helyzetben, hiszen szombaton hazai pályán a még nyeretlen Vasast fogadják. A kiszivárgó információkból kiderült az, hogy a matyóföldiek a Debrecen legyőzését megelőzően csak egy pontot gyűjtöttek, legfőképpen a csapaton belüli konfliktusoknak volt köszönhető, és ezen próbál változtatni a klubvezetés A hírek szerint távozik Mezőkövesdről Marin Jurina. A boszniai támadó az elmúlt években ugyan 20 gólt szerzett, időközben azonban megosztotta az öltözőt, így eladástól Supka Attila vezetőedző a csapategység helyreállítását reméli. Figyelemre méltó, hogy Jurina már hétfőn a Debrecen elleni bajnokin sem lépett pályára. Szintén távozik a csapattól Kocsis Gergő, aki a másodosztályban szereplő Diósgyőrben folytatja majd pályafutását. „A múlt hét közepétől lehetett érezni a változást az öltözőben és az edzéseken, biztos voltam benne, hogy fordítunk a Loki ellen és nyerünk. A nyári felkészülési mérkőzéseken láttam legutóbb annyira agresszív és küzdeni akaró csapatot, mint most. Remélhetőleg a széthúzásos problémánk megoldódott, végre hazai pályán és új gyepen futballozhattunk, de továbbra is rengeteg a gondunk. Mindössze tizennégy mezőnyjátékosom maradt, mert Cseke Benjámint a piros lapja miatt eltiltja a fegyelmi bizottság, Tomislav Kiš a Debrecen ellen vélhetően combizomszakadást szenvedett, a pontos diagnózisra szerdáig várnunk kell, Vadnai Dániel és Kamer Qaka pedig sérült. Szombaton, jövő héten kedden és pénteken is mérkőzésünk lesz, nyugodtabb lennék bővebb kerettel” – elemezte csapata helyzetét Supka.

A Honvédnak sokkal nehezebb dolga lesz a lendület fenntartásában, hiszen a vörös-feketék a címvédő Ferencvároshoz látogatnak. A Fradinak ma ugyan még le kell játszania a Shamrock Rovers elleni Európa-liga selejtező visszavágót, ám az a találkozó vélhetőleg már csak puszta formalitás, így érdemben nem zavarja a bajnokcsapat készülését a vasárnapi fővárosi rangadóra. Az viszont már valamivel jobban, hogy Franck Boli a török Gaziantep csapatához késül távozni, Ryan Mmaee iránt pedig a francia másodosztályban szereplő Saint-Étienne érdeklődik.

Nincs könnyű helyzetben a Fehérvár. Idegenbeli győzelme ellenére, ma este nehéz mérkőzés vár rá a Konferencia Liga negyedik selejtezőkörében a Köln ellen, vasárnap pedig a listavezető Kisvárdához látogat. Mindezt úgy, hogy hétfőn a csapat húzóembere, Ivan Petrjak a Sahtar Donyeckhez igazolt. Helyére a klubvezetés a nyolcszoros válogatott Schön Szabolcsot nézte ki. A fiatal szélső jelenleg a Dallas tagja, igaz igencsak formán kívül, hiszen az új idényben még pályára sem lépett. Petrjak elvesztése azért is érzékeny veszteség a székesfehérváriaknak, mert korábban egy nagy értéküket már elhagyta őket. A huszonháromszoros Bese Barnabás nem volt hajlandó meghosszabbítani június végén lejáró szerződését, ő nagy valószínőséggel Bordeaux-ban folytatja karrierjét. Ilyen körülmények között a Kisvárda finoman szólva sem nevezhető esélytelennek...

Nem kis meglepetésre az újonc Kecskemét jelenleg a dobogó harmadik helyén áll, és a jó szereplést akár folytathatja is a Zalaegerszeg ellen is. A zalaiak vasárnap hazai pályán a Kisvárdától szenvedtek vereséget, és látszott azon a találkozón, hogy a középpályán szükségük lenne valakire, aki lendületet adhat a csapatnak. A nyáron a Fehérvártól érkező Szendrei Norbert jelenthet megoltást, ám ő még nincs bevethető állapotban. „Nagyon várom, hogy csatlakozzak a társaimhoz és velük edzhessek, de sajnos ez a következő pár hétbe még nem tud bekövetkezni, mert jelenleg még zajlik a rehabilitációm és csak 2-3 hét múlva érek el abba a fázisba, amikor már a pályán tudom folytatni a felkészülést. Így nyilván rosszul jön ki a lépés, mert eltelik körülbelül másfél hónap, mire tétmeccsen is bizonyítani tudok” – nyilatkozta a játékos.

A vártnál sokkal gyengébben kezdte a bajnokságot az Újpest. A lilák három mérkőzésen mindössze egy pontot szereztek, és pénteken sem lesznek könnyű helyzetben, hiszen az eddig veretlen Paks látogat hozzájuk.

A hétvége programja, péntek: Újpest–Paks (20 óra). Szombat: Mezőkövesd–Vasas (15.30), Kecskemét–Zalaegerszeg (17.30), Debrecen–Puskás Akadémia (19.45). Vasárnap: Kisvárda–Fehérvár (14.30), Ferencváros–Honvéd (17.30).