2024. április 27., szombat

Interaktív művészeti látványosságok Bécsben és Szegeden

Szűkebb pátriánkban egyrészt anyagi, másrészt technikai okok miatt még nem igazán terjedtek el az interaktív, a látogató több érzékszervét is rabul ejtő, a szemlélődőt így lenyűgöző interaktív kiállítások, amelyek nemcsak az adott művészet kedvelői, hanem a laikus nézelődők, turisták számára is izgalmasak lehetnek. Ezzel szemben a nyugati országokban már huzamosabb ideje ilyen tárlatok vonzzák a legtöbb látogatót. Jelen pillanatban az osztrák fővárosba utazók több ilyen kiállítást is megtekinthetnek.

Legelsőként Gustav Klimt, a bécsi szecesszió egyik legfontosabb képviselője születésének 160. évfordulója alkalmából, még áprilisban, a Marx Halleban megnyílt Klimt – The Immersive Experience című kiállítást kell megemlíteni, ahol a képzőművész életét és pályafutását fényinstallációk, mozgó animációk és a zenei kísérettel a falakra vetített, kinagyított festményrészletek között sétálva tekintheti meg a nagyérdemű. Egyfajta habként a tortára, a kiállítás végén a látogatók egy VR, vagyis virtuális valóság szemüveg segítségével barangolhatják be a képzőművész aranykorszakának leghíresebb darabjait. A kiállítás októberig fogadja a látogatókat.

Számunkra minden bizonnyal izgalmasabb az Osztrák–Magyar Monarchia legfontosabb történelmi eseményeit a Schönbrunni kastélyban bemutató kiállítás. A hagyományos tárlatvezetés mellett újabb látványossággal rukkoltak elő a szervezők, amelyek során a szó legszorosabb értelmében az adott időszak legfontosabb jelenetei elevenednek meg a virtuális valóságban, külön hangsúlyt fektetve Erzsébet királyné, vagyis Sissie hétköznapjaira.

A jeleneteket természetesen az eredeti helyszínen vették fel, tökéletesen korhű és a legapróbb részletekig kidolgozott díszletek, ruhák, kellékek között. Aki szeretne visszaröppenni az időben, az a palota Koronaherceg lakosztályában vehet részt a vetítéseken, amelyekre érdemes előre helyet foglalni.

Szeptember 8-án, a Modern Művészetek Múzeumának helyet adó épületben (Kärntner Str. 19.), – lényegében abban a házban, ahol a zeneszerző az utolsó éveit töltötte – nyílik meg a Mythos Mozart címet viselő kiállítás. Itt alkotta meg többek között a Varázsfuvolát és a Rekviemet, és itt is hunyt el 1791-ben. Az egyórás bejárás alatt öt termen keresztül barangolhatunk egy interaktív, valamennyi érzéket táncba hívó mesevilágban, amely Mozart életét, korát és zenei hagyatékát is bemutatja.

A nagyszabású projektumban többek között közreműködik Rolando Villazón operaénekes, a salzburgi Mozarteum művészeti vezetője, Aleksej Igudesman világhírű hegedűművész és Elise Caluwaerts szopránénekesnő is. A technikai alapot nézve a tárlaton mintegy kétszáz hangszóróból, a legmodernebb teremakusztika segítségével szólalnak meg a zeneszerző szerzeményei.

A bejárás során átélhetjük Mozart Requiemjének komorságát, sétálhatunk a 18. századi Bécs utcáin vagy magunk is bekapcsolódhatunk különleges világzenei hangszerek segítségével a zenélésbe. Az utolsó két teremben fantasztikus fényjáték, zenei impulzusok és magával ragadó digitális képek sorozata repítenek el a történelem egyik legnagyobb zeneszerzőjének a világában.

Felnőttek és gyermekek, no meg az örökifjak számára is izgalmas lehet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban december 31-ig látogatható A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok című kiállítás, amelynek törzsanyaga az Egyesült Államokból, az Oklahomai Cowboy és Western Örökség Múzeumból érkezett. A kiállításon eredeti nyergek, fegyverek, sheriff jelvény, békepipa, tollas fejdísz és teljes öltözetek idézik meg az indiánok és a cowboyok életét. A legendárium kapcsán olyan filmes kellékeket is kölcsönöztünk Rómából, melyek a Bud Spencer-féle spagetti westernfilmekben szerepeltek. A gyermekeket külön interaktív, játékos terem várja felvehető ruhamásolatokkal, indián sátorral és sok játékkal.