2024. április 27., szombat

A diákok támogatása

Bácskossuthfalva segíti az elsőéves egyetemistáit

Bácskossuthfalva helyi közössége az ösztöndíjprogramján keresztül ebben az évben is támogatja a település elsőéves felsőfokú hallgatóit. Papp László tanácselnök elárulta, hogy az érintettek jelentkezését szeptember 1-étől október 28-áig várják, az első kifizetés november folyamán esedékes. Tanulmányi eredménytől függetlenül igyekeznek minden egyetemi és főiskolai hallgatói státussal rendelkező falubelit motiválni.

– Falunk helyi közössége már nagyon régen támogatja ilyen módon a tanuló ifjúságot egy meghatározott keretösszegből, szerénynek mondható havi juttatással, aminek a mértéke függ attól is, hogy hány hallgató jelentkezik a pályázatra. Korábban átlagosan 14, illetve ennél többen adták be a kérvényüket, az utóbbi időben 10 körüli gólyával számolunk. Múlt évben például 8-an jelentkeztek, azelőtt pedig 14-en. Az ösztöndíjprogramunk egyaránt támogatja a Szerbiában és a külföldön: Magyarországon, de akár Ausztriában továbbtanulókat is. Természetesen túljelentkezés esetén a belföldi diákok élveznek előnyt. Alapfeltételünk, hogy bácskossuthfalvi legyen a diák, konkrétan legalább öt éve bejelentett lakcímmel rendelkezzen a településen. A kérvény mellé egy rövid életrajzot várunk a diákoktól, a hallgatói státust igazoló bizonylatot, és a személyi igazolvány fénymásolatát – mondta el Papp László, majd hozzá tette, hogy továbbra is fenntartják azt a régi hagyományt, hogy az ösztöndíjban részesülők a nyár folyamán egy hónapig önkéntes munkával viszonozzák a helyi közösség felé a támogatást. Ez alatt apró tatarozási feladatokat kell érteni, a parkbeli padok kifestését, vagy esetenként a lakossághoz szóló értesítések kifüggesztését faluszerte.

DIÁKUTAZTATÁSI TÁMOGATÁS

Papp László felhívta az érintettek figyelmét arra is, hogy megjelent Topolya község önkormányzatának a középiskolásokat érintő utaztatási támogatásra vonatkozó pályázata, amire szeptember 2-áig lehet átadni a kérvényeket. A kiírás szerint havi 6600 dináros összeggel támogatják azon tanulók útiköltségeit, akik a községen belül folytatják középfokú tanulmányaikat. A pályázat kitér arra is, hogy azok a diákok nem részesülhetnek az utaztatási támogatásban, akik a községen kívül olyan szakon folytatják a tanulmányaikat, aminek az oktatása Topolyán is zajlik, illetve a szak betöltetlen tanulói helyekkel nyílt meg.

– A helyi közösség épületében mindenki helyben át tudja adni a kérvényeket, illetve a kért dokumentumokat: a beiratkozásról szóló iskolai igazolást, a bizonyítvány fénymásolatát, a tanuló vagy szülő igazolványának a fénymásolatát, az igazolást arról, hogy más helyről nem kap támogatást, illetve bizonyos esetben a szociális központ, vagy a Foglalkoztatási Szolgálat igazolását, és a Belgrádi Postabankban topolyai fiókintézetében nyitott folyószámla igazolását. Hatalmas anyagi segítséget nyújt ezzel Topolya község az érintett szülőknek, és falunk helyi közössége igyekszik a fennmaradó összegben is segítséget nyújtani a családoknak. Múlt évben összesen 200 ezer dinárral sikerült a terheket tovább enyhíteni – tudtuk meg Papp Lászlótól, aki szólt arról is, hogy múlt évben kis bonyodalommal indult a tanév, amikor a Szabadka felé közlekedő szállítmányozó vállalat szinte az utolsó pillanatban mondta le a megbízatását. A problémára sikerült gyors megoldást találni, aminek köszönhetően azok a polgárok is kihasználhatják a város felé induló két diákbuszjáratot, illetve az onnan induló két autóbuszt, akik ügyes-bajos dolgaikat indulnak intézni Szabadkára. Remélhetőleg az idén ezzel a gonddal nem kell számolni. Ugyanakkor szerencsés lenne a járatok indulását-érkezését összehangolni az iskolai órarendekkel. Ez utóbbi sajnos több évtizedes probléma, mert vannak olyan diákok, akiknek a Szabadkára való érkezés után több mint egy órát is várakozniuk kell a tanításra, illetve többen késnek az első, nulladiknak nevezett tanítási óráról. Az utaztatási problémák elhárítására néhány szülő megszervezte, hogy a gyerekek egy csoportját átjuttatja Bajmokra, ahonnan gyakrabban indulnak járatok. Természetesen ezt nem tudja mindenki megtenni, és jelentősen bonyolultabbá teszi az utaztatást. Mások e miatt az ok miatt a bentlakást választották a napi szintű ingázás helyett.