2024. április 26., péntek

Az önkormányzat támogatja a gazdákat

Magyarkanizsán újabb szerződéseket írtak alá

A zömében mezőgazdasággal foglalkozó Magyarkanizsa községben óriási jelentősége van minden, az ágazatot támogató pályázatnak, most azonban különösen. Tudják ezt a vezetőségben, ezért kidolgozott programok szerint folyik a pályázati vonalak létrehozása. Szerdán újabb támogatási szerződést írtak alá a pályázó gazdák, akik a magyarkanizsai városháza nagytermében jelentek meg. Vass Zoltán mezőgazdasággal megbízott önkormányzati tanácstag köszöntője után Fejsztámer Róbert, a község polgármestere látta el kézjegyével a szerződéseket. Elmondta, hogy minden évben kiírják azokat a mezőgazdasági pályázási vonalakat, melyek során résztámogatásban részesítik a termelőket.

– Az öt kiírt pályázati vonalból kettő zárult le, a tenyészállatok beszerzésére és az öntözőrendszerek megvásárlására irányuló, és a gazdákkal alá is írtuk ezeket a szerződéseket. A teljes keretből, ami 7 millió dinárt tesz ki, most 5, 5 millióról írtuk alá a szerződéseket. A harmincegy termelő sikeresen pályázott, nekik előfinanszírozniuk kellett a beruházást, tehát megvalósították saját pénzből, majd a számlával pályázhattak az önkormányzati támogatásra – mondta a polgármester. Érdekesmód ezúttal a tenyészállatok beszerzésénél volt nagy a jelentkezés, az öntözőrendszereknél nem annyira.

– Ez az év borzasztóan nehéz mind a gazdák, mind az önkormányzat számára, úgyhogy mindenféleképp szeretnénk az ősz folyamán a termelőkkel és a civil szervezetekkel együttműködve egy olyan fejlesztési irányvonalat kidolgozni, ami felkészíti az önkormányzatot és a termelőket is a jövő nehézségeire – fogalmazott Fejsztámer Róbert.

A gazdák között több fiatal is volt, ami reményt ad arra, hogy vannak, akik ebben az ágazatban látják a jövőjüket. A völgyesi Magosi Zoltán öntözőrendszer vásárlásának résztámogatására pályázott és nyert jelentős összeget, s ez nagy segítség számukra.

– Húsz hektáron gazdálkodunk: kukorica, búza, árpa és repce volt, van a földjeinkben. Nagy segítség számunkra a mostani időszakban bármilyen plusztámogatás. A megvásárolt felszerelésnek a hatvan százalékát az önkormányzatnak köszönhetjük. Nyolc hektáron öntözünk ennek köszönhetően, ami az idén kiváltképp fontos volt – mondta a völgyesi termelő.

A magyarkanizsai mezőgazdasági pályázatokat érdemes követni az önkormányzat honlapján, a www.kanjiza.rs  oldalon, hogy ebben a nehéz helyzetben a gazdák tájékozottak legyenek, és éljenek is minden támogatási lehetőséggel.