2024. április 27., szombat

Anya és lánya alkotásai

Šefčić Takács Irén és Šefčić Melinda kiállítása nyílt meg Palicson

Az elmúlt hétvégén az ABC&T képzőművészeti szakkör tárlatának megnyitójára került sor Szabadkán a Török Alkotóházban, szerdán pedig Šefčić Takács Irén és Šefčić Melinda Generációk című kiállítása nyílt meg a palicsi könyvtárban. A két alkotó szintén az ABC&T tagja, ez az első tárlatuk duóként, nem mellesleg pedig anyáról és lányáról van szó. A kiállításra olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy az egybegyűltek be se fértek egyszerre a kis kiállítóterembe, így a megnyitót végül a könyvtár bejárata előtt tartották meg.

A Szabadkai Városi Könyvtár nevében a látogatókat Omerović Heléna köszöntötte, majd pedig a tárlatot Snežana Kujundžić nyitotta meg, aki maga is fest:

– Ha jobban megfigyeljük a képeket, szembetűnhet, hogy különböző technikákkal készültek, és akadnak közöttük miniatűrök is. Ami viszont mindegyikben közös, hogy sok munka, odafigyelés és szeretet lett beléjük fektetve, és ez is meglátszik, hiszen a képek magas fokú esztétikai élményt nyújtanak, elképesztő a színviláguk, a kidolgozást szinte hihetetlen precizitás jellemzi – hallottuk Snežana Kujundžićtól.

A tárlatot Török István szakkörvezető méltatta:

– Szakkörünk két oszlopos tagjáról van szó, képeik a Magyar Szó kalendáriumában is megjelentek. Az alkotások nagy részét tanulási fokozatnak tartom, itt nem a téma a fontos, hanem a technika, nagyon gondosan elkészített, szépen megfestett képekről van szó, de innen most tovább kell lépni. Az ilyen fajta kiállítások hasznosak az alkotóknak, mert egy helyen látnak egy kis visszatekintőt, retrospektívát eddigi alkotómunkájukról, amely megmutatja a fejlődést és akár útmutatót is adhat, hogy merre menjenek tovább. Szakkörünket a minap nagy megtiszteltetés érte, a mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központ vendégül látna bennünket novemberben, februárban tartanánk ott egy bemutatkozást, ezeken Šefčić Takács Irén és Šefčić Melinda is részt vennének – tudtuk meg Török Istvántól.

Snežana Kujundžić, Šefčić Takács Irén, Šefčić Melinda és Török István a megnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

Snežana Kujundžić, Šefčić Takács Irén, Šefčić Melinda és Török István a megnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

A képek témái legfőképp a természet, Šefčić Melinda legtöbb alkotásán az állatok elevenednek meg. A megnyitót követően őt kérdeztük meg arról, hogy szoktak-e együtt alkotni az anyjával, néha kritizálják-e egymás képeit, avagy megfér-e két dudás egy csárdában:

– Együtt járunk az alkotóházba és otthon is szoktunk közösen festeni. Előfordul, hogy megfogalmazunk a másik irányába építő jellegű kritikát, de inkább mondanám ezeket észrevételeknek. Tanácsokat is adunk egymásnak, de nem vitázunk. Amikor viszont látunk egy jó témát, amiről úgy gondoljuk, hogy a másiknak tetszene, akkor azt ajánljuk is – mondta a lapunknak Šefčić Melinda.

A Generációk című tárlat megközelítőleg egy hónapig tekinthető meg a palicsi könyvtárban.