2024. április 27., szombat

Magától is elalszik a cigaretta

Jövő év január 1-jétől a szerbiai piacon kizárólag csökkentett gyúlékonyságú cigaretták kerülhetnek forgalomba – közölte a Gazdasági Minisztérium. A hagyományos papírral készült cigaretták a raktárkészlet kimerítéséig árusíthatók, de csak akkor, ha 2023. január 1-je előtt szerezték be őket, és ezt a piaci felügyelőség felszólítására bizonyítani kell.

A szerbiai általános biztonsági szabványoknak megfelelő termékek listájára vonatkozó szabályzatot 2021-ben frissítették, és a terméklistára akkor került fel először a cigarettapapír, aminek kapcsán a Gazdasági Minisztérium együttműködött a cigarettagyárakkal. Erre az intézkedésre is az európai uniós elvárásoknak megfelelően kerül sor.

Az EU biztonsági szabványai már több mint 10 éve, 2011 novembere óta előírják a cigaretták gyúlékonyságának csökkentését. A cigarettapapír-gyártók ma már új gyártási eljárást alkalmaznak, és a papírban két vastagabb papírszalagot helyeznek el. Amikor a nem szívott cigaretta parazsa eljut a papírgyűrűk egyikéig, önmagától elalszik, mivel a gyűrű megakadályozza a megfelelő mennyiségű levegő, azaz oxigén bejutását. A csökkentett gyúlékonyságú cigaretta rövidebb ideig ég, így tehát kisebb annak a valószínűsége, hogy a környező bútorok, ágynemű vagy más anyagok tüzet fognak, vagyis az uniós becslések szerint évente több száz ember menekülhet meg a cigaretta okozta tűzhaláltól.