2024. április 26., péntek

Szabadság és mítosz

A budapesti Nemzeti Színház is fellép a 49. Infant Fesztiválon Újvidéken

Idén 49. alkalommal rendezik meg az Infant nemzetközi színházi fesztivált szeptember 10-e és 13-a között Újvidéken. Az idei színházi szemle a mítosz és a szabadság fogalmak köré épül. A fesztivált a híres bécsi Burg Színház nyitja meg, a Júlia kisasszony című előadással, amelyet Mateja Koležnik rendezett. Szeptember 11-én a budapesti Nemzeti Színház Woyzeck című produkcióját tekinthetjük meg, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. Szeptember 12-én a ljubljanai Városi Színház előadásában láthatjuk a Talog című előadást. A fesztivál programját pedig a Szerb Nemzeti Színház társulata zárja a Veljko Mićunović rendezésében készült Kafka Machine című produkcióval. Az előadásokat a Szerb Nemzeti Színházban tekintheti meg a közönség.

A fesztivál szelektora, Aleksandar Popovski rendező szerint az elmúlt években a körülöttünk zajló események olyan intenzitásúak voltak, hogy minden, amit csináltunk, különleges történelmi jelentőséget kap.

 – Valószínűleg a koronavírus és a háború hozzájárult ahhoz az érzéshez, hogy minden, amit alkotunk, más súlyt kap. Ebben az értelemben az idei Infant is ennek a történelmi pillanatnak a részévé válik. Meg akartuk mutatni, hogy ezekben a történelmi pillanatokban is tudunk olyan vendégszerepeket szervezni, amelyek nemcsak színvonalukkal, hanem mítoszteremtésükkel is emlékezetesek maradnak. A mítosz egy történet valamiről, ami örökre megjelölt egy bizonyos időt, teret és embereket. A múlt század az az évszázad volt, amikor meghódíthatatlan szabadságjogokat nyertünk el. Kivívták például a nemzeti szabadságot, a polgári szabadságot, a nők jogait vagy a kisebbségi jogokat. Az új évszázad első húsz éve megmutatta, hogy ebben a században meg kell tanulnunk megőrizni mindazon szabadságainkat, amelyeket kivívtunk. A szabadság az, amit meg kell védenünk – mondta Popovski.

A szervező ötlete az volt, hogy valami különlegeset és mitológiailag egyedit adjanak a közönségnek.

– A fesztivál lényege, hogy új színházi formákra mutasson, megkérdőjelezze a művészi és színházi határokat, valamnint feszegesse azokat.  A darabok beválogatása során rendkívül szubjektív voltam a rendezőkkel és színházakkal kapcsolatban. Már régóta figyelemmel kísérem a bécsi és a budapesti kulturális történéseket, amelyekben a színházi kultúra különösen előkelő helyet foglal el. A két színház fantasztikus hagyományokkal és nagyszerű produkciókkal rendelkezik, és ezt most az itteni közönség is láthatja majd – tette hozzá.

Az előadásokat az Ozren Grabarić horvát színész, Sonja Petrović rendező és Nikolina Đukanović drámaíró összetételű zsűri értékeli majd.

A kísérőprogram részeként nyilvános felolvasást terveznek Dejan Dukovski legújabb Poslednji balkanski vampir című darabjából is.

A jegyeket a Szerb Nemzeti színház pénztárában lehet megvásárolni augusztus 18-ától. A fesztivál részletes programja a SEEcult.org portálon tekinthető meg.