2024. március 28., csütörtök
UKRAJNAI HÁBORÚ

Veszélyben az orosz–amerikai kapcsolatok

Moszkva szerint megszűnhet a diplomáciai kapcsolat az Egyesült Államokkal, ha az ottani törvényhozás felsőháza (szenátus) megszavazza azt az – ukrán vezetés által is támogatott – indítványt, amely Oroszországot a terrorizmust segítő állammá nyilvánítaná. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt is szeretné elérni, hogy az EU tagállamai tiltsák be turistavízumok kiadását orosz állampolgároknak.

Moszkva szerint a diplomáciai kapcsolatok sérülésével, vagy akár megszüntetésével járhat, ha Washington a terrorizmust támogató állammá nyilvánítja Oroszországot – idézte az orosz külügyminisztérium egyik tisztségviselőjét a TASZSZ hírügynökség. Alekszandr Darcsijev a hét végén elmondta: ha az Egyesült Államok szenátusa megszavazza, hogy Oroszországot a terrorizmust támogató államnak nyilvánítsák, az visszafordíthatatlanná teszi Moszkva és Washington kapcsolatát.

Két szenátor még júliusban terjesztette a felsőház elé azt az indítványt, amelyben felszólítják az amerikai külügyminisztériumot, hogy Oroszországot a terrorizmust segítő államként bélyegezze meg. A szenátorok előzőleg Kijevben egyeztettek a javaslatról Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A lett parlament a minap már elfogadott egy határozatot, amely Oroszországot a terrorizmust támogató állammá nyilvánítja. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő „állatias idegengyűlöletnek” nevezte az állásfoglalást.

Az ukrán államfő azóta szörnyű bűntettekkel vádolta meg Oroszországot. Véleményét Ferenc pápával osztotta meg, akivel telefonon tárgyalt. A hét végén Zelenszkij a beszélgetéssel kapcsolatban megjegyezte: a spirituális vezetőknek el kell juttatniuk a világhoz „az igazságot az agresszor által Ukrajnában elkövetett horrorisztikus cselekményekről”.

Egy üzenetében pedig felszólította az EU tagállamait, hogy tiltsák be turistavízum kiadását orosz állampolgároknak. Hangsúlyozta: a tilalmat nem kellene kiterjeszteni azokra, akik segítségre szorulnak Vlagyimir Putyin orosz elnök politikája miatt.

Zelenszkij néhány nappal korábban az orosz állampolgárokra vonatkozó nemzetközi utazási tilalom bevezetését is indítványozta. Ezzel nagy felháborodást váltott ki Moszkvában. 

Javaslatát a balti országok mellett Csehország és Finnország is támogatta. Észtország és Finnország vezetői a múlt héten arra kérték az EU-tagokat, hogy függesszék fel a turistavízumok kiadását az orosz állampolgároknak.

Kaja Kallas észt miniszterelnök a hét végén kijelentette: a heves moszkvai reakciók arra utalnak, hogy ez hatékony szankciós eszköz lehet. Kormánya már meg is szigorította az orosz beutazókra vonatkozó szabályokat.

Az ukrán egészségügyi minisztérium emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolta meg az orosz haderőt. A tárca szerint az oroszok a megszállt területeken blokkolják az elérhető árú gyógyszerekhez való hozzáférést. Arra is figyelmeztetett, hogy sokszor a mentő sem ér oda időben, ahol szükség lenne rá, ezért a háborúnak még több halálos áldozata van.

Az ENSZ egészségügyi szervezete (WHO) ezzel összefüggésben olyan adatokat közölt, amelyekből az derül ki, hogy augusztus 11-éig 445 ukrajnai kórházat és egyéb egészségügyi intézményt ért támadás, s ezek 86 személy halálát és 105 sebesülését okozták.

Az ukrán hadsereg közben arról számolt be, hogy Zaporizzsija és Novopavlivka térségében visszaverték a tüzérséggel és tankokkal támogatott orosz offenzívát. Az orosz és ukrán fél ismét azzal vádolta meg egymást, hogy tüzet nyitottak a zaporizzsjai atomerőműre, amely a legnagyobb Európában.

Az ukrán fegyveres erők előzőleg többször lőtték a Herszonban és Nova Kahovkában található hidakat, amelyek emiatt használhatatlanná váltak. (Szerkesztőségi összefoglaló)