2024. április 27., szombat

Mindent lecsapoltunk

Az aszálynak súlyosak a következményei az állattenyésztésben is

A gazdák országszerte tiltakoznak, próbálják felhívni a figyelmet az aszályból eredő helyzet súlyosságára. Közvetlenül elsősorban a növénytermesztőket sújtja most a történelminek tekinthető szárazság, de a közvetett hatásokat a jószágtenyésztők is megérzik.

Holló Dániel mezőgazdasági mérnök, aki évtizedeken keresztül, egészen nyugdíjba vonulásáig a Topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat állattenyésztési részlegének volt a szakmunkatársa, elmondta, hogy valóban példátlanul súlyosnak nevezhető a jelenlegi helyzet. Sok évtizedes tapasztalata, valamint elődei elmondása szerint is volt ugyan korábban is olyan év, amikor a nyár folyamán sokáig nem esett eső. Most azonban az a helyzet, hogy már a talaj alsóbb rétegeiben is jelentős a vízhiány. Így, amíg a korábbi aszályok idején a kukorica például az alsóbb rétegből tudott vizet felvenni, mostanra a mélyben húzódó kapillárisok is elapadtak, és ezért mutat ilyen lesújtó képet a határ.

A mostani helyzetet súlyosbítja a szakember szerint, hogy a korábbi években, évtizedekben mindent lecsapoltak, minden vizet elvezettek a környéken. A növénytermesztésben előállt helyzet pedig most már közvetlenül kihat majd az állattenyésztésre, amely egyébként is ingatag lábakon állt már korábban is. Nyilatkozatában arra is kitért, hogy a kalászosok esetében ugyancsak terméskiesésről lehetett beszélni, de nemcsak a mennyiségi tényezőkre érdemes odafigyelni, hanem a minőségre is. A gabonafélék beltartalmi értéke elmarad a kívánatostól, a búza esetében például a véleménye szerint a nyomelemek közül a szelén mennyisége elmarad a kívánatos szinttől. A szelén hiánya pedig az emberi szervezetben a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.

Holló Dániel mezőgazdasági mérnök (Tóth Péter felvétele)

Holló Dániel mezőgazdasági mérnök (Tóth Péter felvétele)

A szakember visszaemlékezései szerint a múlt század hetvenes éveiben már létezett egy projektum, mely szerint a Csík-érből csatorna segítségével idevezették volna a vizet, és akkor talán most kevésbé lenne súlyos a helyzet, de a projekt nem valósult meg. Az állattenyésztésben korábban felhalmozódott problémák miatt kevés jószág van Topolyán és környékén, de most még ennek a kevésnek is gond lesz a takarmányt előteremteni. Félő, hogy nem lesz megfelelő mennyiségű és minőségű takarmány a jószágtenyésztőknek.

Most ugyan mindenki a szárazságról beszél, mert nyilván ez az első számú probléma, de más, régebbi problémák is vannak még az állattenyésztésben. Korábban is már jellemző volt, hogy nagyon sok termelő felhagyott az állattartással, illetve tenyésztő az állattenyésztéssel. A behozatalra alapozták a hús- és tejtermékekkel való ellátást. Savóport, joghurtport, sűrítőanyagokat, polipeptideket importáltunk, ami már tele van adalékanyaggal, amiről nem tudjuk, hogy a szervezetre hosszú távon milyen hatást fejt ki. A kérdésre, hogy a jelenlegi helyzetből miben látja a kiutat vagy a megoldást, azt válaszolta, hosszú távon olyan megoldásokat kell találni, amelyek nem a behozatalra épülnek.