2024. április 26., péntek

Oromon most is jó a nyár

Programkavalkád a VIII. Malomfesztiválon

Csütörtökön már hatalmas volt a nyüzsgés az oromi szélmalom körül. Az alkotó és szépítő táborok lakói mellett a fesztiválozók is állítani kezdték sátraikat. A fesztivál területére belépni olyan, mint mikor a nyugalom szigetére érkezik az ember. A dekoráció, az átláthatóság, a közvetlenség, a különleges programok és előadások, mind arról árulkodnak, hogy valóban Magyarkanizsa község tündéri kis településén – ahogyan a fesztivál idei mottója is hirdeti – a Legjobb a nyár! A Malomfesztivál valóban egy életérzés, és aki ellátogat ide, kivétel nélkül így gondolja. Délután több gyermekprogram is várta a családos látogatókat, de voltak különböző előadások és workshopok is. Mindenki megtalálhatta a számára ideális kikapcsolódást. A készülődés forgatagában tökéletes volt az egyensúly. A szervezők mindenre gondoltak, így a laktóz és gluténmentes ételeken át sok féle gurmé különlegesség kapható a fesztivál területén, valamint széles italkínálat. Garantáltan kényelmesen hátra dőlhet mindenki e három nap alatt.

A Bohemian Betyars & Parno Graszt fergeteges hangulatot biztosított (Molnár Edvárd felvételei)

A Bohemian Betyars & Parno Graszt fergeteges hangulatot biztosított (Molnár Edvárd felvételei)

– Elkezdődött a fesztiválunk, és úgy látjuk, hogy mindenki úgy reagál rá, ahogyan szerettük volna. Idén sokkal több programot és több különlegességet tudtunk bezsúfolni ebbe a nagyon kicsi térbe. Sok munka volt és van a szervezésben, és úgy gondolom, ez látszik is, és értékelik az emberek. Az előző években a vizuális programok hiányoztak a Malomfesztiválról, azonban idén tényleg egy nagyon látványos rendezvényt sikerült összehoznunk. Már a délelőtti óráktól vannak programjaink, egészen hajnalig, de inkább reggelig. Teljes körű szórakozást nyújt a legkisebbektől kezdve, egészen a nagyon idős korig – mondta Ónya-Oláh Dóri, az egyik szervező.

Nagyon sok résztvevő érkezett Magyarországról, akiket a határhelyzet sem tántorított el attól, hogy elutazzanak a fesztiválra.

– Második alkalommal veszek részt ezen a fesztiválon, és két dolog jut eszembe róla: a hangulat és az életérzés. Annyira autentikus az egész! Nekem ez hihetetlenül tetszik, ez a fajta életszemlélet, amit a fesztivál hirdet, és ennek a megélése, főleg ezekben a mindennapokban. Mindig kapva kapok a lehetőségen, ha részt tudok venni ilyen és ehhez hasonló fesztiválokon. Általában úgy szoktam bevállalni ezeket a fesztiválokat, hogy előre megbeszélem másokkal, hogy majd ott találkozunk, ez alól az idei év sem kivétel. Nagyon közvetlen és nyitott személyiség vagyok, így mindig új barátokra lelek, ebben a szintén nyitott közösségben – csillogó szemekkel mesélte Biszak Borbála Eszter, aki Szegedről érkezett a fesztiválra.

Őszinte mosolyok a délutáni programok alatt

Őszinte mosolyok a délutáni programok alatt

Lukács Léda izgatottan várta már a fellépőket, amikor megérkezett a fesztivál területére:

– Második alkalommal látogattam el a Malomfesztiválra, amit egy nagyon nyitott, kedves és könnyű zenei fesztiválnak tartok. Számomra az kiváltképp előnyös, hogy nincs tumultus és nincs hatalmas tömeg, ezáltal sokkal családiasabb és meghittebb az egész hangulat. Nagyon ízléses maga az egész fesztivál, az előadók, a koncertek, a kézműves vásárok és az ételek is. A fellépők közül, ahogy szerintem mindenki, én is várom a Bohemian Betyars koncertjét, valamint a Woodstock Barbie-t és a Duckshell-t.

A malom-életérzés

A malom-életérzés

Az est fénypontja a magyarországi Bohemian Betyars & Parno Graszt fergeteges koncertje volt. A nagyszínpad előtti közönség elképesztő hangulatban tombolt, az előadók pedig fergeteges bulit csaptak. A valódi malomérzés valahol itt kezdődik és még messze nem ért véget.

A rendezvény ma, szombaton, a fesztiváli zárónapon is sok izgalmas programot kínál, ahogyan arról a Malomfesztivál honlapján is megbizonyosodhatunk.

Tekintse meg kapcsolódó fotógalériánkat!