2024. április 26., péntek

A gazdáknak nem kell légkondi: kitartanak!

Továbbra sem egyezett meg az államvezetés a termelőkkel

Az állam megtesz mindent annak érdekében, hogy segítsen a termelőknek: azonnali hatállyal megszüntette az étolaj kiviteli tilalmát is – mondta tegnap Ana Brnabić, az ügyviteli kormány miniszterelnöke Újvidéken, ahova az ifjúság napja alkalmából érkezett. Az újságírók azonban leginkább annak a négy napja zajló tiltakozásnak a megoldására voltak kíváncsiak, amelyet a gazdák elsősorban a kiviteli tilalom megszüntetése érdekében, illetve a magas üzemanyagárak és az alacsony felvásárlási árak miatt kezdtek meg kedden országszerte.

– Az állam kész tárgyalni az olajfeldolgozókkal arról, hogy 535 euróra emeljék a napraforgó felvásárlási árát. Ezt azonban nem tudja garantálni, ahogyan a kért 700 eurót sem. Nem avatkozhat ugyanis bele az árak alakulásába. A hatásköre arra terjedhet csak ki, hogy a kereskedelmi haszonkulcsot legfeljebb 10 százalékra korlátozza – magyarázta a kormányfő. Hozzátette: az üzemanyag literjét legfeljebb 30 dinárral tudják támogatni a közös büdzséből, amelyből így az idén már 51 milliárd dinárt fordítanak majd a mezőgazdaságra. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a mezőgazdaság 14 milliárd dinár támogatást kapott.

Brnabić látogatásának ideje alatt a tartományi kormány épületében már megkezdődött az a találkozó, amelyen Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter kabinetfőnöke egyeztetett a gazdák képviselőivel. A késő délutánig elhúzódó tárgyalások ideje alatt elbeszélgettünk a traktoraikban és a báni palota lépcsőjén várakozó gazdákkal.

A kiszácsi gazdák a tiltakozás első napja óta Újvidéken vannak: 11 traktorral parkoltak le kedden a tartományi kormány épülete elé. Janko Hrčan termelő azok között volt, akik ellenálltak az első rendőri feltartóztatásoknak.

– Két helyen is megállítottak bennünket a rendőrök, de mindkét útlezáráson átjutottunk. A végső célunk a tartományi kormány épülete volt, ahogyan azt a tiltakozás bejelentésében meg is fogalmazták a szervezők. Így a rendőröknek világosan megmondtuk, hogy semmilyen módon nem tudják megakadályozni azt, hogy eljussunk idáig. Azóta még érkeztek Kiszácsról, így jelenleg mintegy 15 traktor van itt a faluból, és naponta 10 autónyi támogatónk is érkezik – mesélte lapunknak a termelő.

ADÓVAL TÖLTÖTT TARTÁLYOK

Kérdésünkre, hogyan találták fel magukat a négy nap alatt, nemes egyszerűséggel csak ennyit válaszolt:

Most van ideje pihenni a parasztnak (Fotó: Ótos András)

Most van ideje pihenni a parasztnak (Fotó: Ótos András)

– Kitűnően. Mi sokkal tovább ki tudunk tartani a 40 fokos hőségben is, mint amennyit az államvezetés képes eltölteni a légkondicionált irodákban. Megszoktuk, hogy a legnagyobb kánikulákban is öntözünk, kapálunk, szántunk, aratunk. Jövedéki adóval. Mert nem vízzel működnek a gépeink, hanem üzemanyaggal. Jól megadóztatott üzemanyaggal, amely jelenleg megfizethetetlen. Személy szerint már tíz éve hangsúlyozom, hogy a jövedéki adót el kell törölni a gazdák számára. A környező országokban sem adóztatják meg a termelők által felhasznált üzemanyagot, ahogyan jelentősen több szubvenciót is kapnak a mezőgazdászok. Nálunk 3–8 ezer dinárt fizetnek ki hektáronként, ami szégyen: ez egy zsák műtrágya ára. Az uniós országokban ennek húszszorosával támogatják a termelőket, de a környező államokban is 500-600 eurót kapnak a gazdák hektáronként. Úgyhogy az általunk kért 300 euró olyan összeg, amelyre önmaguk iránti méltányosságból is 400 eurót kellett volna felkínálniuk. Ehelyett ezt is lefeleznék – mutatott rá a hazai és a külföldi támogatottság közötti különbségre a kiszácsi gazda.

SZÉGYENLETES TÁMOGATOTTSÁG

A hektáronkénti támogatás nagyságát Varga István temerini gazda is szégyenletesnek tartja a környező országok támogatási rendszereihez viszonyítva.

– Az utóbbi időben számomra a legnagyobb gondot az újratermelési alapanyagok beszerzési ára jelenti. Borzasztóan megdrágultak, a végtermék ára viszont rohamosan zuhan. Az üzemanyag beszerzésével viszont az a gond, hogy napi szinten többször kell elmenni a töltőállomásokra azért, hogy kihasználhassuk az államilag támogatott mennyiséget. Emellett az ára is jelentős tét, mert jelentősen növeli a termelési költségeket. Jókora összeget fizetünk a vízlecsapolásért is, aminek fejében semmilyen szolgáltatást nem kapunk – támasztotta alá tapasztalatával a tiltakozók követelését a termelő, aki 26 hektáron gazdálkodik. Ugyanakkor felszólította a temerini termelőket, hogy az elkövetkezőkben a jelenlétükkel támogassák az Újvidéken tiltakozó sorstársaikat.

A SZÓ ELSZÁLLT, A TRAKTOR MARADT

A nádaljai gazdákkal is beszélgettünk: ők mintegy 20 traktorral várakoztak tegnap is a tartományi kormány épületében zajló tárgyalások kimenetelére. Érdekelt bennünket, hogyan találták fel magukat négy napig Újvidéken.

– Ez a mi városunk is, itthon vagyunk, hogyne találnánk fel magunkat. Itt legényeskedtünk, ezeken az utcákon töltöttük a fiatalkorunkat. Az emberek ellátnak bennünket vízzel, étellel és dinnyével is. A lakosok maguktól jönnek ide hozzánk, a járókelők kitartásra biztatnak bennünket. Még azt is megértéssel kezelték, amikor csütörtökön a csúcsforgalomban zártuk le a sugárutat – utaltak a gazdák arra, amikor az állam válaszát követően a tiltakozók tülköléssel és útlezárással fejezték ki elégedetlenségüket.

A nádaljai termelők a kora délutáni órákban még abban reménykedtek, hogy az illetékesek betartják a délelőtti ígéreteiket.

– Reggel arról volt szó, hogy az állam tovább növeli a kedvezményes áron beszerezhető üzemanyag mennyiségét. Az utolsó ajánlatuk ugyanis 60 liter volt hektáronként, 22 dináros kedvezménnyel. Ma arról értesítettek bennünket, hogy a mennyiséget 80 literre növelnék, de 20 dináros engedménnyel. Mi továbbra is követeljük, hogy az aszállyal sújtott területeket elemi csapásként kezelje az állam. Felajánlották, hogy a kölcsöneikre moratóriumot érvényesítenek, ami igazából annyira nem segít rajtunk. Emellett tárgyaltak az olajfeldolgozókkal is, így valamelyest emeltek a napraforgó felvásárlási árán, de közel sem annyit, amennyi szükséges lenne a termelési költségek lefedéséhez. A műtrágya 50 százalékos támogatásáról hallani sem akart az állam, így mi engedtünk, de a 30 százalékos megtérítést sem hajlandóak biztosítani. A tejtermelőket viszont támogatnák literenként 15 dinárral: a reggeli ígéretek szerint a csütörtöki ajánlatukat, amely szerint a második negyedévben garantálták volna a támogatást, most egész évre hosszabbítanák meg. Az általunk szorgalmazott hektáronkénti 300 eurós támogatás összegét 200 euróra alkudnák le, de azt is csupán 20 hektárra a követelt 100 hektár helyett – mesélt a délelőtt elhangzott ígéretekről lapunknak Miodrag Andrić nádaljai gazda.

A késő délutánig folytatódó tárgyalások azonban nem vezettek eredményre: a báni palotából válaszok híján sétáltak ki a gazdák képviselői. Így a tiltakozók továbbra sem mozdították el a traktoraikat a tartományi kormány parkolójáról és a Mihajlo Pupin sugárút lezárásának lehetőségét is fenntartották.