2024. április 26., péntek

Rekordokat döntött az együttműködés

Pintér Attila: Magyarország továbbra is támogatni kívánja a szerb piacon történő beruházásokat

Magyarország és Szerbia együttműködése elérte a fejlődés eddigi legmagasabb szintjét, és ezt mindenekelőtt a kölcsönös megértés, a bizalom és a partnerség erősítése terén tett elkötelezettséggel érték el, emelte ki Ana Brnabić kormányfő Pintér Attilával, Magyarország leköszönő belgrádi nagykövetével való találkozója során.

Miután a nagykövet diplomáciai küldetése Szerbiában szeptember közepén lejár, a kormányfő megköszönte Pintér Attilának a két ország közötti jó kapcsolatok kiépítésére tett személyes erőfeszítéseit. Emlékeztetett, Magyarország és Szerbia a múlt évben stratégiai partnerséget kötött, és 2021-ben a kereskedelmi forgalom terén rekordértékeket ért el. Ezúttal köszönetet mondott Magyarországnak a folyamatos, kitartó támogatásért is, amit Szerbiának az eurointegrációs útján nyújt, illetve azért is, hogy kitart az Európai Unió bővítési politikája mellett.

Brnabić hangsúlyozta, Szerbia nagyra becsüli Magyarország törekvéseit, hogy Koszovó területén fennmaradjon a béke és a stabilitás. Majd háláját fejezte ki Magyarországnak és Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének a gáztárolás terén nyújtott segítségért.

Pintér Attila a találkozó során rámutatott, Magyarország Szerbiára a legfontosabb gazdasági partnereként tekint a Nyugat-Balkánon, így kormánya továbbra is támogatni kívánja a szerb piacon történő beruházásokat.

Ahogy a kormányközlemény kiemeli, a találkozó során a felek kitértek a Međuvršje-tó (a Nyugat-Morava mesterséges tava) tisztítása kapcsán a két ország lehetséges együttműködésére, illetve annak jelentőségére is, hogy a két ország kormánya fenntartsa a folyamatos találkozókat, hiszen azoknak köszönhetően eddig is jelentős gazdasági együttműködésre került sor, több szándéknyilatkozat is megszületett, illetve számos jelentős közös projektum is megvalósult.

Arról, hogy Pintér Attila nagykövet melyik országban folytatja külszolgálati küldetését, illetve hogy ki váltja őt Belgrádban, hivatalos információt egyelőre nem kaptunk Magyarország Belgrádi Nagykövetségétől.