2024. április 27., szombat
ÚSZÁS

Kenyai sikerek Adán

Az Adica fürdőkomplexum olimpiai medencéjében nem maradhatott el a már 25 éves múltra visszatekintő korosztályos nemzetközi torna, a Delfin-kupa. 50 méteres távokon mind a négy úszásnemben, emellett váltóban is versenyeztek a kétévenként külön korcsoportba sorolt fiatalok, összesen 310-en.

A környék úszóklubjai közül képviseltette magát természetesen a rendező adai Delfin, a Zenta, a Velika Kikinda, az újvidéki Arena és a Vojvodina, a zombori Polet, az óbecsei Swim Star, a nagybecskereki Proleter és a szabadkai Spartacus. Külföldi résztvevők a magyarországi Harkány és Siklós, a romániai Resicabánya és Temesvár klubjaiból, valamint Németországból is érkeztek, ám a hat felhúzott zászló között két teljesen tájidegent is találhattunk, hiszen a kelet-afrikai Kenya és Uganda lobogóját is lengette a szél. Mint egyiküktől megtudtuk, a két ország fiataljai egy nagykikindai nyári úszótáborban vesznek részt, pár hónapos tartózkodásuk során pedig erre a versenyre is elhozta őket a klub, amit kifejezetten élveztek, sőt öt érmet is hazavihettek.

A klubok többsége nem távozott érmek nélkül, az idősebb korcsoportokban a Velika Kikinda, a fiatalabbak között a Spartacus sportolói tűntek fel a leggyakrabban az első helyen. Kiemelendő a nagykikindai Veljko Karanović teljesítménye, aki a 15–16 évesek népes mezőnyében a gyors- és a pillangóúszást is megnyerte, és hasonlóan tett az ugyanezt a klubot erősítő Teodora Stančić a 13–14 éves lányok között.