2024. április 18., csütörtök

Finomabbnál finomabb halászlevek rotyogtak Martonoson

Szombaton, augusztus 6-án XX. alkalommal szervezte meg a Ponty Sporthorgász-egyesület Martonoson a nemzetközi halászléfőző versenyt. A martonosi helyi közösség épülete mögötti park teljesen megtelt a versenyzőkkel és a kíváncsiskodókkal. A helyszínen hideg sört, édességet és sült halat is lehetett venni, valamint kirakodóvásár is várta az érdeklődőket. Kora délelőtt a versenyzők elfoglalták a helyüket, előkészítették sátraikat és bográcsaikat. Délben a szervezők szétosztották a csapatonkénti 3 kg halat, amelyet saját belátásuk szerint használhattak fel.
Horváth Gergely martonosi faluelnök elmondta, hogy a versenyző csapatok száma évről évre folyamatosan nő, egyre nagyobb érdeklődés kíséri az eseményt.
– A horgászegyesület megnyert a pályázatot, amelyet a magyarkanizsai önkormányzat írt ki, ennek köszönhetően a halat ingyen tudtuk biztosítani a résztvevőknek. Nagyjából 60 csapat van jelen, Vajdaság számos pontjáról érkeznek ide versenyzők. Ugyanakkor Romániából, Magyarországról és Felvidékről is jöttek csapatok, így tényleg nemzetközivé nőtte ki magát ez a rendezvény – fogalmazott a faluelnök.
Ments András mesterszakács, a zsűri egyik tagja elmondta, hogy kétféleképpen lehet ezen a versenyen halászlét készíteni.
– Dunai és tiszai halászlét készíthetnek ma a versenyzők, én úgy gondolom, többnyire a dunait fogják választani. Végignézve a jelentkezőket, nagyon sok profi főző érkezett ma ide, és nehéz lesz kiválasztani a legjobbat. A halhúst érdemes besózni és paprikába rakni, hogy felvegye az ízét. Minél többféle hal van benne, annál finomabb a halászlé. Nekem a törpeharcsa a kedvencem, de ahány ház, annyi szokás – mondta a szakács.
A zentai Bagi Benedek elmondta, hogy évek óta járnak Martonosra főzni, jó a hangulat és sok érdekes emberrel lehet megismerkedni.
– Máshová is megyünk versenyre amikor az időnk megengedi. A jó halászlé titka a türelem, nem szabad elkapkodni – mondta Bagi Benedek.
A Martonosi Kultúregyesület két bográccsal érkezett meg a főzőversenyre, valamint a kézműves munkáikat is kiállították az érdeklődőknek. Demus Ágnes, az egyesület elnöke elmondta, hogy régóta járnak a halászléfőző versenyre és már díjat is sikerült bezsebelniük.
– Célunk a hagyományápolás, ezt szeretnénk a gyerekeinknek is továbbadni. Két bográccsal főzünk ma, egy az egyesületünké, a másik pedig a vendégeké lesz – mondta Demus Ágnes.