2024. március 29., péntek

Folytatódott a rakétaháború Izrael és az Iszlám Dzsihád között

A Hajnalhasadás hadművelet második napján, szombaton tovább folytatódott a rakétaháború Izrael és az Iszlám Dzsihád terrorszervezet között – jelentette a helyi média szombat este.

Péntek estétől szombat estig több mint 350 rakétát lőttek a Gázai övezetből Izrael felé, már Tel-Avivot is célba vették, miközben az izraeli hadsereg is tovább támadta az Iszlám Dzsihád célpontjait a Gázai övezetben.

Délután egy rakéta eltalált egy szderoti házat, de a lakók az óvóhelyen voltak, és csak anyagi károk keletkeztek. A Vaskupola légvédelmi rendszer 95 százalékos sikerrel befogta az Izraelre irányzott lövedékeket, és 94 rakéta még a Gázai övezet területén ért földet.

A csak a lakott területeken becsapódni készülő lövedékek ellen üzembe lépő Vaskupola rendszer mintegy 160 sikeres ellenrakéta-kilövést rögzített. Egy ember könnyű sérülést szenvedett egy rakéta becsapódásakor egy tehenészet közelében, egy Eskol régióban található kibucban. Két katonát, akik egy fel nem robbant gránátot próbáltak hatástalanítani, könnyebben megsebesítettek a repeszek.

A Gázai övezetben eddig 15 lakos vesztette életét, és több mint 125-en megsebesültek az izraeli támadásokban a Maárív című lap értesülése szerint. Izrael szombaton újabb légicsapásokkal célozta meg az Iszlám Dzsihád fegyvereseit és fegyverraktárait, amelyeket lakott területeken rejtettek el.

Az övezetet irányító legnagyobb palesztin iszlamista szervezet, a Hamász továbbra sem vesz részt a harcokban. „Ez az Iszlám Dzsihád elleni hadművelet, világos, hogy az Iszlám Dzsihádra összpontosítunk. A Hamász sosem volt része a képnek" – mondta a 12-es kereskedelmi TV híradásában Nimrod Aloni tábornok, a Gázai Hadosztály parancsnoka. „A Hamász is bölcsen döntött úgy, hogy nem keveredik bele" – tette hozzá.

Egyiptom bejelentette, hogy intenzív tárgyalásokat folytat a nyugalom helyreállítása érdekében. A helyzet további eszkalációja nagyban függ attól, hogy a Hamász csatlakozik-e a harcoló Iszlám Dzsihádhoz.

Jaír Lapid miniszterelnök az izraeli hadsereg Tel-Aviv-i főhadiszállásán szombat este megbeszélést tartott a katonai vezetőkkel a péntek este kezdett Hajnalhasadás hadművelet eddigi fejleményeiről – közölte hivatala.