2024. március 28., csütörtök

Számottevően olcsóbb a benzin és a gázolaj

Hat hónapja ellenőrzés alatt az üzemanyagárak

A kereskedelmi minisztérium pénteki határozata szerint a 95 oktános benzin literjének maximális ára a következő egy hétben 184 dinár lehet, a gázolaj pedig 209 dinárba kerül. Mindkét esetben 6 dinárral csökkentették az árszintet, ugyanis a benzin 190, a gázolaj 215 dinár volt. A benzin ára hetek óta enyhén csökken, a gázolajé pedig az utóbbi hetekben két ízben is maradt a korábbi szinten. Az árakat hetente a nagykereskedelmi átlagár szerint határozzák meg, amihez 7 dináros árrést számítanak hozzá.

Tomislav Mićović, a Szerbiai Kőolajipari Vállalatok Egyesületének főtitkára a Szerbiai RTV tegnap déli híradójában emlékeztetett arra, hogy az üzemanyagárak Szerbiában már hat hónapja állami ellenőrzés alatt vannak. Más országok is így tesznek, mondta, akár a jövedéki adó csökkentésével (Montenegró például 50 százalékkal lefaragta ezt az adónemet), akár más alapon igyekeznek féken tartani az árakat, talán már csak Görögországban alakulnak szabadon. „A világpiacon továbbra is nagy a bizonytalanság, ilyen intenzív árváltozásokra korábban nem volt példa, és ez annak tudható be, hogy világszerte már napi szinten téma a recesszió, aminek következtében csökkenhet a kőolajszármazékok iránti kereslet”.

Mićović megerősítette, hogy a kőolajipari cégek július óta kötelesek saját költségükön négy napra elegendő tartalékot felhalmozni (az utóbbi 3 év értékesítési átlagát véve alapul), és ehhez tartják is magukat. A kőolajszármazékok előállításával, behozatalával és forgalmazásával foglalkozó nagyobb láncok kitartóbbak, jobban alkalmazkodnak a változó feltételekhez, a kisebb cégek viszont a főtitkár szerint nehezen tudnak lépést tartani a bizonytalanság miatt gyakran módosuló körülményekkel, és az is megtörténhet, hogy némelyik tönkremegy.