2024. április 27., szombat

Humánus tevékenységből nincs hiány

Mozgalmas időszakot tud maga mögött a Vöröskereszt kúlai szervezete

− Kúla községben az év első részében 8 önkéntes véradási akciót szerveztünk, amelyeken összesen 222 személy adott vért, és 50 új véradót jegyeztünk. A véradók világnapja alkalmából szervezett ünnepségen alkalmi ajándékokat osztottunk ki a Vér életet jelent elnevezésű rajzpályázat díjazott alkotóinak, továbbá azon véradóknak, akik 35, 50 és ettől több alkalommal adtak vért. A Vöröskereszt helyi szervezetének képviselői ugyanakkor ellátogattak a kúlai közgazdasági középiskolába, ahol ismeretterjesztő előadással motiválták a 18 életévüket betöltött diákokat, hogy csatlakozzanak a véradók táborához – mondta el lapunknak Neda Rajačić, a Vöröskereszt kúlai szervezetének titkára.
Beszélgetőtársunk kiemelte, az Egészséges életmód népszerűsítése projektum keretében több vetítéssel egybekötött előadást tartottunk, ilyenek például a nemzetközi dohányfüstmentes nap, a rosszindulatú daganatok megelőzése, az egészség világnapja stb. Az említett témákról szóló előadásokkal elsősorban a fiatalok és a felnőttek figyelmét hívják fel a megelőző vizsgálatok fontosságára, valamint a helyes táplálkozás és a sportolás fontosságára.
−Az első hat hónapban történt tevékenységek közül kiemelhető, hogy a kúlai általános iskolákban és a Mihajlo Pupin középiskolában a helyi szervezet bemutatóval és gyakorlattal egybekötött elsősegély-nyújtási képzést tartott a diákok és az iskolában dolgozók számára. A tanfolyamot kérésre – teljesen ingyenesen – a helyi vállalatokban is megszervezzük, minden munkanapon 6 és 12 óra között. A tanfolyam iránti igényt a vállalatok vezetői a 025/722-125-ös telefonon, vagy e-mail-ben a kula@redcross.org.rs jelezzék irodánknak – fogalmazott a titkár.
Neda Rajačić elmondta azt is, hogy a Vöröskereszt két önkéntese, Milica és Maja Bojanić sikeresen befejezte A humánus értékek népszerűsítése nevű tanfolyamot, hogy vásárlási utalványt ajándékoztak a Vöröskereszt hetében szült 17 kúlai kismamának, hogy 40 felnőtt személy kapcsolódott be az első fél évben megvalósult műhelymunkákba, továbbá hogy az elmúlt időszakban a Vöröskereszt programjaiban részt vevő általános és középiskolások száma 857 fő.
– A nyári szünetben elsősegélynyújtással foglalkozó összejöveteleket és műhelymunkákat tartunk a gyerekek számára, azzal a céllal, hogy a versenyekre teljesen felkészült diákcsapatokat hozzunk létre – mondta végezetül a Vöröskereszt kúlai szervezetének titkára.