2024. április 16., kedd

Épül, szépül a Malomfesztivál helyszíne

Szorgos önkéntesek dolgoznak Oromon

Vasárnap kezdetét vette Oromon az építő és szépítő tábor, amely minden évben a Malomfesztivál előtti héten zajlik. Sok szorgos fiatal tevékenykedik napközben a fesztivál tökéletes helyszínének kialakításán. Ónya-Oláh Dóri, a fesztivál egyik főszervezője elmondta, hogy ötletekből nincs hiány, és ebben pont ez a jó, hogy együtt valósíthatják meg azokat. A múlt évben kérdőívek segítségével próbálták felmérni a fesztivál résztvevőinek igényeit és észrevételeit, amit az idei évben igyekeznek szem előtt tartani.

A hét végére akár ötvenfős is lehet az építő és szépítő csapat (Fotó: Gergely Árpád)

A hét végére akár ötvenfős is lehet az építő és szépítő csapat (Fotó: Gergely Árpád)

– Jelenleg nagyjából 25 fő dolgozik azon, hogy a fesztivál helyszíne tökéletes legyen a jövő hétre. A létszám napról napra bővül, ugyanis amint az emberek ki tudják venni a munkahelyen az éves szabadságot, megteszik, és érkeznek az úgynevezett malmos nyaralásra. Már most nagyon jól állunk a munkálatokkal, a szalmák, a chill sátor, a színpadok már mind megérkeztek. A dekorációval pedig tele van az etnocamp. Ahogy épülnek a különböző helyszínek, úgy díszítjük majd fel. Folyamatos munka zajlik, természetesen törekszünk rá, hogy a legnagyobb melegek előtt végezzük el a fizikai munkálatok nagy részét, főleg a tarlón való építkezéseket. Elsődlegesen mindig az a cél, hogy a szükséges kellékek a helyükre kerüljenek, ezt követi egy restaurációs folyamat, hiszen egy év alatt azért több dolog is ki volt téve az időjárás viszontagságainak. Megjavítjuk a tusolókat, ha valami elromlott, azt rendbe tesszük, újrafestjük, szépítgetjük és rendezgetjük a helyszínt. Minden évben egyre többen vesznek részt a fesztivált megelőző akciókban, idén úgy érzem sokkal több a 20 év körüli lelkes fiatal közöttünk – nyilatkozta Ónya-Oláh Dóri.

Az etnocamp jelenleg tele van dekorációval és csak arra vár, hogy kihelyezzék (Fotó: Gergely Árpád)

Az etnocamp jelenleg tele van dekorációval és csak arra vár, hogy kihelyezzék (Fotó: Gergely Árpád)

Augusztus 5- én kezdődnek majd a művészeti táborok, amelyekbe a képzőművészet, a zene, a színház és az irodalom iránt érdeklődők kapcsolódnak be. Több mint hatvan személy érkezésére számítanak a szervezők, így a cél, hogy addigra a lehető legtöbb létesítmény megépüljön és elkészüljön. Az építő és szépítő tábor tagjai és az alkotó tábor résztvevői – együttesen több mint 100 feletti létszámmal – a helyszínen tartózkodnak már a Malomfesztivált megelőzően. Ezért a művészeti táborok ideje alatt már lesznek programok a fesztivál területén, koncertek, előadások és filmnézések. Gyakorlatilag ezzel már elstartol maga a fesztivál, annak ellenére, hogy a fellépők érkezése és az igazi buli jövő csütörtökön kezdődik. A járványhelyzet éveit követően ismét újjáéledhet a malomérzés, így a szervezők, a nagy érdeklődésre való tekintettel, az elővételben megvásárolt jegyeket javasolják, hiszen a helyszínen már csak korlátozott számban lehet jegyekhez jutni.