2024. április 27., szombat

Mennyi az átlagbér Újvidéken?

A Köztársasági Statisztikai Intézet legfrissebb adatai szerint a májusi átlagfizetés Újvidéken nem változott az áprilisban jegyzett állapothoz képest. Áprilisban 85.910 dinár, májusban pedig 85.893 dinár volt.

Országos szinten a májusi átlagfizetés 74.168 dinárt tett ki, míg tartományi szinten ez az összeg elérte a 70.160 dinárt. A mediális nettó átlagbér az idén májusban 56.582 dinárt tett ki, ami azt jelenti, hogy a dolgozóknak mindössze fele kereste meg az átlagösszeget. Az újvidéki polgároknak van a legnagyobb fizetése tartomány többi településeihez viszonyítva, bérezésük jóval erősebb a többi község mutatóinál. A tartomány tizenegy községében az átlagfizetés 60 ezer dinár alatt van/volt, a legkedvezőtlenebb helyzetben Kishegyes község polgárai vannak, ahol az átlagbér 55.830 dinár alatti, csupán egy árnyalattal több, mint a mediális nettó fizetés. Pancsova, Versec és Inđija polgárai átlagban 70 ezer dinárnál többet keresnek.

Áprilishoz viszonyítva májusban enyhén növekedett a közszférában dolgozók átlagbére, amely 78.225-ről 78.673 dinárra emelkedett. Az átlagfizetés szinte minden szektorban néhány száz dinártól ezer dinárig megemelkedett, de az adminisztráción belül, tartományi szinten háromezer dinárral csökkent. Az egészségügyben és a szociális munkakörökben a fizetések stagnálnak, azzal, hogy mintegy 300 dinárral csökkentek áprilishoz képest. Az oktatásban és a művelődésben a fizetések ezer dinárral emelkedtek meg az áprilisi adatokhoz viszonyítva.

A statisztikai adatokat és áttekintéseket a vállalkozók által elektronikus úton kitöltött és az Adóhivatalnak elküldött űrlap alapján állították össze. A statisztika azonban nem foglalja magába a szerződésben rögzített további térítéseket, amelyekre nem kötelesek adót és más juttatást fizetni. Az Adóhivatal is bevallja, hogy nem rendelkezik arra vonatkozó  információkkal, hogy a hozzájuk beérkezett bérekkel kapcsolatos űrlapokban leírt összeget valóban kifizették-e a vállalkozók.