2024. április 27., szombat

Aratóünnep a belvárosban

A Mária neve templomban vasárnap szentmise keretében ünnepelték a Dužijancát, amelyet Stanislav Hočevar püspök és belgrádi érsek celebrált, ott volt Milan Đurić alpolgármester is.

A hagyományos rendezvénnyel az aratás sikeres befejezését ünneplik a bunyevácok. A szentmisét követően ünnepi felvonulást láthattunk a Zmaj utcából a Köztársaság térig, láthattunk lobogókat, napszámosokat, hagyományápoló csoportokat, és kocsikon ülő bandásokat is. Milan Đurić részt vett az idei búzából készült kenyér átadásának ceremóniáján, átadta a polgármester üdvözletét, majd hangsúlyozta, hogy Miloš Vučević már a rendezvény megszervezésének kezdeti szakaszában is nagy részt vállalt a tárgyalásokban. Támogatta azt az ötletet, hogy a Dužijanca ünnepét az idén Újvidéken, Európa Kulturális Fővárosában rendezzék meg.

– Mi, újvidékiek büszkék vagyunk a többfelekezetűségünkre, a multikulturalizmusunkra és a többnemzetiségünkre. Arra, hogy évszázadok óta békében, toleranciában és szeretetben élünk egymás mellett. A Dužijanca nagy hagyományokra tekint vissza, ugyanakkor jelentős a szimbolikája is. Olyan ünnepségről beszélünk, amelyet már 112 éve megrendeznek az aratási munkálatok sikeres befejezésének örömére. Az esemény az ember munkáját és lelkesültségét ünnepli, emlékeztet bennünket a természettel való kapcsolatra, valamint az őseink több évszázadon keresztül tartó szorgalmára. Az olyan, egyetemes értékekre, mint amilyen a szabadság és az önfeláldozás. Örömömre szolgál, hogy ebben, a városunkra nézve nagyon fontos évben, amikor Európa Kulturális Fővárosa címét viseljük, együtt mutathattuk be párját ritkító kulturális gazdagságunkat – fogalmazott Đurić.

Emlékeztetett arra, hogy a városi önkormányzat a horvát nemzeti közösséggel való jó együttműködés fényében és a Műemlékvédelmi Intézet, valamint a köztársasági és a tartományi kormányok anyagi támogatása mellett aktívan hozzájárult Jelačić bán szülőházának felújításához. – Örömömre szolgál az is, hogy megvalósítottuk az együttműködést az Uspenska temetőben lévő Josif Runjanin emlékmű, a péterváradi Szent Kereszt és az óvárosi Szent György-templom felújításának tekintetében is. Ez még egy bizonyítéka annak, hogy a kultúra összekapcsol bennünket és megmutatja számunkra a jó utat, amelynek ékes példája a Dužijanca programjának újvidéki megvalósítása – mondta az alpolgármester.

A Dužijanca Bunyevác Horvátok Egyesületének képviselői elmondták, hogy az esemény az előző évektől nagyban különbözik abban, hogy Európa Kulturális Fővárosaként ezúttal Újvidéken is megszervezték. Az elmúlt napokban gazdag programok várták az érdeklődőket, az eseménysorozat Szabadkán folytatódik.