2024. április 27., szombat

Mi mindennek emelkedik az ára az áram drágulásával?

Egészen biztos, hogy ősszel megdrágul az áram. Legutóbb tíz százalékos áremelést jelentettek be, ennek következtében pedig minden más is megdrágul Szerbiában. Ez elsősorban azokat a termékeket érinti, amelyek előállításához nagy mennyiségű áramot használnak fel, mint például a pékáruk és a fagyasztott élelmiszerek esetében, írja a 021.rs hírportál. Goran Petković professzor szerint az ősszel várható magasabb villanyszámla mellett további csapást mérnek a polgárok pénztárcájára.

– A villamos energia az úgynevezett köztes termékek közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy az ára befolyásolja más olyan termékek árát is, amelyekbe beépítik – ide tartoznak többek között az egyéb energiaforrások és nyersanyagok. Amikor az áram drágul, az összes nyersanyag ára is megugrik – nyilatkozta Goran Petković a Novának. Ugyanezen a véleményen van Saša Đogović közgazdász, aki kifejtette, hogy ősszel biztosan emelkedni fog azoknak a termékeknek az ára, amelyek gyártásában az elektromos áram jelentős szerepet játszik.

– Számíthatunk például a pékáruk árának növekedésére, hiszen az áram fontos eleme a termelésnek – közölte Đogović. Petković szerint a hűtőházak a nagy villamosenergia-fogyasztók legjobb példái, ezért emelkedni fog a fagyasztott termékek ára is, mint például a hal és a tenger gyümölcsei, de a hús, a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök, valamint a fagyasztott péksütemények ára is.

– Vannak olyan helyek, amelyek sok áramot használnak a világításra és a légkondicionálásra. Ilyenek a bevásárlóközpontok, a kongresszusi központok, vagy csarnokok – összegezte Petković, hozzátéve, hogy ugyanez a helyzet a szállodákkal és más hasonló célú létesítményekkel is.