2024. május 10., péntek

Nem maradt el a francia siker

A kemény hegyi szakaszokról észak felé kanyarodott a Tour útvonala, és egy szinte teljesen sík, közel kétszáz kilométeres tekerés végén Toulouse-tól északra kötött ki a mezőny. A csoport jórészt együtt haladt, a végjátékhoz közeledve viszont Jasper Stuyven, Fred Wright és Christophe Laporte hármasa tíz másodperces előnyt épített ki.

Az utolsó kilométerre az üldözők beérték őket, Laporte-ban viszont még maradt tartalék, és egyedül sprintelt el a győzelemig – ezzel megakadályozta, hogy az idei Tour 1926 és 1999 mellé feliratkozzon harmadik olyanként, amelyen egyetlen francia szakaszgyőzelem sem született. Tadej Pogačar egy kerékpárcserével együtt is a győztes mögötti bolyban ért be, de csak öt másodpercet hozott Jonas Vingegaard-on, amikor már csak a szombati időfutam és a Champs-Élysées-n való vasárnapi befutó van hátra a versenyből.

Végeredmény, 19. szakasz (Castelnau-Magnoac–Cahors, 188,5 km): Christophe Laporte 3:52:04 óra, Jasper Philipsen +1 másodperc, Alberto Dainese, Florian Sénéchal, Tadej Pogačar a. i. stb. Az összetett állása: Jonas Vingegaard 75:45:44, Pogačar +3:21, Geraint Thomas +8:00, David Gaudu +11:05, Nairo Quintana +13:35 stb.