2024. április 27., szombat
UKRAJNAI HÁBORÚ

Moszkva elismerte az Odessza elleni támadást

Moszkva előbb tagadta, majd másnap elismerte, hogy szombaton lőtte az odesszai kikötőt. A rakétacsapásra egy nappal azután került sor, hogy Kijevvel megállapodást írt alá az orosz erők által blokád alatt tartott ukrán gabona exportjának biztosításáról és elszállításáról fekete-tengeri kikötőkből. A támadást elítélte az ENSZ és az EU is.

Kedvezően nyilatkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról, hogy pénteken Isztambulban megállapodást írtak alá Oroszországgal a háború, illetve az orosz blokád miatt Ukrajnában rekedt gabona exportjáról. Másnap azonban már mást is mondott. Röviddel azután, hogy rakéták csapódtak az odesszai kereskedelmi kikötőbe, ahol állítólag csak minimális kár keletkezett. Az ukránok orosz támadásról beszélnek, amelyre nem sokkal azután került sor, hogy Moszkva és Kijev képviselője – az ENSZ és Törökország közvetítésével – Isztambulban aláírta a megállapodást.

Zelenszkij közölte: Oroszország mindig megszegi az ígéreteit, és most is megtalálja a módját annak, hogy ne hajtsa végre a gabonamegállapodást. A történtekkel kapcsolatban az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete kijelentette: Moszkvát felelősségre kell vonni. Bridget Brink szerint a Kreml „továbbra is fegyverként használja az élelmiszert”.

Az ENSZ és az EU azonnal elítélte a támadást. António Guterres ENSZ-főtitkár hangsúlyozta: létfontosságú, hogy a felek betartsák az isztambuli egyezményt.

Moszkva előbb tagadta, hogy köze volt a támadáshoz. Tegnap azonban elismerte: orosz rakétacsapás érte az odesszai kikötőt, ahol egy ukrán hadihajót és egy lőszerraktárt találtak el, illetve semmisítettek meg – jelentette a Ria Novosztyi hírügynökség. Az ukránok szerint a kikötőben gabona kiszállítására készülő hajó várakozott.

Washington előzőleg bejelentette, hogy további 270 millió dollár biztonsági támogatást küld Ukrajnának. Az újabb katonai segéllyel nyolcmilliárd dollárra nő az az összeg, amellyel az USA eddig Ukrajnát támogatta a háború február 24-i kezdete óta.

Az új segélycsomag négy HIMARS rakétarendszert is tartalmaz. A 270 millió dollárból Kijev akár 580 Phoenix Ghost drónt is beszerezhet. A HIMARS-ok száma tovább gyarapodhat. Washington máris 25–30 darab ilyen típusú fegyver leszállításáról állapodott meg Kijevvel.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója a Newsweek magazinnak azt mondta, hogy az oroszok „pánik üzemmódban” vannak, amióta az első HIMARS-rendszerek megérkeztek Ukrajnába. Ám Moszkva azt állítja, hogy ezekből a fegyverekből már négyet megsemmisített az orosz haderő. Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke viszont azt nyilatkozta, hogy az oroszok eddig egyetlen HIMARS rakétarendszerben sem tettek kárt.

A brit védelmi minisztérium úgy tudja, hogy az ukrán erők folytatják a támadást a Dnyipro folyótól nyugatra fekvő Herszon megyében. Az oroszok ezt tüzérségi csapásokkal próbálják lassítani. Ezenkívül továbbra is lövik Kramatorszk és Sziverszk város környékét. Csapataik közben megpróbálják bevenni a vuhlehirszki hőerőművet. Hírek érkeztek arról is, hogy több csapás érte Harkiv központját.