2024. április 23., kedd

A visszérbetegség

A visszérbetegség mára már a populáció igen nagy részét érinti, különösen a nőket és az állómunkát végzőket, ugyanakkor a várandósság és a genetikai tényezők is nagyban szerepet játszhatnak a kialakulásában. A kellemetlen tüneteket a meleg, nyári időszak fokozhatja. Az idejében megkezdett kezelés nemcsak az esztétikai képen javíthat, de megóvhat a kellemetlen, súlyos szövődménytől is.

Mi a visszérbetegség?

A vénák kóros kitágulása, aminek oka a bennük megnövekedett nyomás tartós fennállása. Ez a tartós nyomás vezethet a vénabillentyűk elégtelen működéséhez: a vénabillentyűk nem tudják megfelelően szabályozni a vér áramlását, így az állandó pangástól a vénafal veszít rugalmasságából és a véredények kitágulnak. A szövet közötti térben méreganyagok halmozódhatnak fel, amik a gyulladásos folyamatokért felelősek.

Az első tünetek hétköznapi panaszoknak tűnhetnek.

A nap végére elfáradó végtagok, „nehézláb”-érzés

Enyhén feldagadt boka

Viszkető bőr

Enyhe fájdalom az alsó végtagokban

A következő stádiumban már mindez egyre erősebben és gyakrabban jelentkezik, akár napközben is feldagad a láb, már minimális megterhelés után is. Ezután az éjszakai izomgörcsök is megjelennek, a megduzzadt boka, majd a bőr vöröses-barnás elszíneződése, hámlása és kisebesedése jelzi a problémát.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Mint minden más betegségnél, most is a megelőzésen kell lennie a legnagyobb hangsúlynak, különösen, ha valamelyik rizikócsoporthoz tartozunk. Ha ez lehetséges, kerüljük a hosszú ideig tartó álldogálást vagy ülést. Ha ez mégsem megoldható, ne feledjük időnként megtornáztatni lábunkat, mozgassuk át lábujjainkat is! Szabadidőnkben fordítsunk még nagyobb hangsúlyt a testmozgásra, sétáljunk, kerékpározzunk, ússzunk!

A magas sarkú cipők nemcsak kényelmetlenek, de a lábszár izomzatát is másként feszítik, ezáltal csökken az izompumpa működése, mely a vér helyes visszaáramlását szabályozza. Az egészséges vénák érdekében meghatározott ideális sarokmagasság nem haladja meg az 5 cm-t. A túlsúly egyértelműen nehezíti a láb munkáját, és folyamatos megterhelést jelent.

Érdemes odafigyelni a pluszkilókra, és ha szükséges, igyekezzünk fokozatosan csökkenteni őket, elsősorban egészséges táplálkozással és megfelelő testmozgással! Kerüljük a meleg fürdővizet, a szaunát vagy egyéb direkt hőhatást! Zuhanyozzunk, amikor csak tehetjük, hiszen a meleg hatására a vénák még inkább kitágulnak! A kiegyensúlyozott, helyes táplálkozás az egész szervezetre kedvező hatással van, így fontos az erek épségének megőrzésében is. Fokozottan figyeljünk a vitaminpótlásra, a rostok és a C-vitamin megfelelő bevitelére!

Mitévők legyünk, ha már jelentkeznek a visszérbetegség tünetei?

A kezelés egy komplex folyamat, mely mindig a betegség előrehaladottságától függ, és melynek minden elemére szükség van a gyógyulás, illetve a tünetek enyhítése érdekében. Első lépés most is az életmódváltás, a rossz szokások és a káros szenvedélyek elhagyása, valamint a fent említett megelőzés alkalmazása. Ha munkavégzés miatt vagy egyéb okból kifolyólag lábunk folyamatos megterhelés alatt áll, érdemes elgondolkodni a kompressziós terápiáról, melyről mindenképp szakemberrel konzultáljunk. Ez lehet kompressziós pólya (fásli) vagy orvosi gyógyharisnya, mely segítségével szabályozható a vénákban lévő nyomás. A prevenciós harisnyák használata már az első tünetek észlelésekor ajánlott, továbbá ha hajlamunk van a betegség kialakulására, ha gyakran utazunk, és várandósság esetén is. Emellett gyógyszeres kezeléssel javíthatjuk az érfalak állapotát, így csökken a duzzanat, a kellemetlen feszülő, viszkető érzés és a fájdalom. A venoaktív gyógyszerek az erek falán fejtik ki hatásukat, csökkentik a véna falának átjárhatóságát és ezáltal a gyulladást is.