2024. március 29., péntek

Fegyverek, drogok, prostitúció a Tisza mentén

Az illegális migránsok vadnyugati körülményeket idéznek elő Magyarkanizsa községben

Az elharapódzó migránsügy Magyarkanizsa községben leginkább Martonost és Horgost érinti, ahol folyamatosak és egyre aggasztóbbak azok a történések, amelyek az áthaladó migránsokhoz köthetők. Magyarkanizsa városát jelenleg csak átutazóban ejtik útba, de az említett két településen egyre többen vannak, egyre nagyobb gondokat okozva. Nem túlzás, hogy vadnyugati állapot van kibontakozóban, ugyanis a fegyverek, a drogok és a roma populációval való keveredés folytán a prostitúció sem ismeretlen jelenség. A magyarkanizsai önkormányzat több ízben fordult felsőbb körökhöz, de nem lehet elégszer ismételni a kéréseket, ezért szerdán tanácskozást tartottak, amelynek eredményeképp újra, ha kell, számtalanszor kérik a belügyminisztérium segítségét.

A tanácskozáson az önkormányzat vezetősége, a migránsügyekkel megbízott koordinátor, a rendőrség, a szociális intézmény, az alapfokú bíróság, az érintett helyi közösségek elnökei, az egészségügy képviselői jelentek meg, és tárgyaltak a jelenlegi helyzetről. Abban egyetértettek, hogy a gond már most is nagy, de ha nem fordulnak hivatalos formában újabb kéréssel az illetékesek felé, ennél még nagyobb is lehet. A tanácskozást követően Lackó Róbert, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke, a munkacsoport elnöke számolt be arról, hogy milyen áldatlan állapotok uralkodnak, és ők mit tudnak ez ellen tenni. Nyilvánvaló, hogy országos problémáról van szó, mégsem lehet elmenni szó nélkül a mellett például, hogy már sokadszor kérik a rendőrállomány bővítését, ami mind ez idáig nem történt meg. A jelenlegi létszámmal nem tudnak folyamatosan csak ezzel a problémával foglalkozni, bár Lackó Róbert hangsúlyozta, a rendőrséggel való együttműködés kiváló, és dicséretre méltó a munkájuk, de kevesen vannak.

– Jelenleg Horgos és Martonos a legérintettebbek. Az erdőkben meghúzódó migránsok nemcsak félelmet gerjesztenek az emberekben, hanem a tűzveszély esete is fennáll, ebben a kánikulában hatványozottan, erre láthattunk a napokban példát is, sajnos. Emellett a taxisok, akik már mindenhonnan jönnek, szállítják őket keresztül-kasul, továbbá megjelentek a fegyverek, a drogok, a romák például autókat vásárolnak, hogy részt vegyenek a migránsszállításban, sőt a prostitúció is felütötte a fejét. Míg eddig a lakatlan házakat vették célba, most már lakott épületekbe is bemennek, fényes nappal, lopnak, félelmet keltenek, maguk után szeméthegyeket hagynak. A lakosok természetesen féltik a javaikat, de leginkább a családjukat, a gyerekeiket, akiket este már biztosan nem is engednek el egyedül sehová – magyarázta Lackó Róbert, aki arról is beszélt, hogy egyre nagyobb tömeg érkezik napról napra. A migránsok száma a községben mintegy kétezerre tehető, és félő, hogy ez a szám növekedni fog, a helyzet csak rosszabb lesz. A szabadkai történések után most a magyarkanizsai útvonal népszerűsége nyilván meg is nő, a számok növekedést mutatnak, ezért is időzítették mostanra a tanácskozást és a kérések papírra vetését, majd elküldését, hogy a létszámnövekedés előtt még kaphassanak erősítést.

– Sajnos, az atrocitások miatt azt kell mondani, hogy nincsenek biztonságban a gyerekeink. A migránsok most már mindenhol ott vannak, az emberek pedig félnek. A rendőrség ezzel a feltöltöttséggel nem tud többet tenni – mondta Lackó Róbert, aki hangsúlyozta, hogy ismételten kéréssel fordulnak, ha kell, a legfelsőbb körökhöz, hogy a határzónában és a községben dolgozó rendőrállományt bővítsék. A tanácskozás fő célja a követelések újbóli papírra vetése, valamint újbóli továbbítása az illetékes szervekhez. Ahogy azt a migránsügyi munkacsoport elnöke mondta: tisztában vannak vele, hogy ezt a problémát nem tudják megszüntetni, de a lényeg az, hogy a lakosság biztonságérzete javuljon.

– Az a lényeg, hogy az utcára úgy menjünk ki, hogy ne kelljen attól félnünk, hogy épségben hazaérünk-e. Hogy a gyerekeinket is teljes biztonsággal engedhessük el, ez az alap – szögezte le a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke.