2024. április 27., szombat

Melegrekordokat mérnek Európa-szerte

Nagy-Britanniában a nem hivatalosan mért hőmérséklet meghaladja a 40 fokot, Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában viszont több mint 45 fokot jegyeztek. Emberek százai hunytak el a kánikula következtében.

A régiót erdőtüzek sújtják. Reggel óta gyorsan terjed a tűz a bosznia-hercegovinai Čvrsnica-hegyen. Reggel óta helikopterrel oltják a tüzet, de a helyi tűzoltók arra figyelmeztetnek, hogy a horvátországi és szlovéniai szakemberek segítsége nélkül nem járhatnak sikerrel. Gornji Davidovići falu területén is tűz van, szerencsére a lakóépületeket és a helyiek tulajdonát nem veszélyezteti.

Az Egyesült Királyságban ma megdőlt a melegrekord. Anglia nagy részén, London, Manchester és York területén piros riasztás van érvényben. Goran Mihajlović, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet munkatársa szerint Szerbiában nem lesz olyan magas a hőmérséklet, mint Portugáliában és Spanyolországban, de az értékek mindenképpen meghaladják a sokéves átlagot. A szakember emlékeztetett arra, hogy 2007. július 24-én rögzítették a jelenlegi hőmérsékleti rekordot az ország területén, akkor 44,9 fokot mértek Smederevska Palankán. 

Amint arról korábban is hírt adtunk, Szerbiában a hét végén eléri a 40 fokot a hőmérő higanyszála. Slobodan Sovilj, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet meteorológusa szerint nagyon magas hőmérsékleteket július utolsó tíz napjára jeleznek. A szakember trópusi éjszakákat jósol.