2024. április 27., szombat

Nem utazhatott Jasenovacra az államfő

Visszafordították a határról Aleksandar Vučićot – Döbbenetének adott hangot Pásztor István

A horvát hatóságok nem engedélyezték az országba való belépést Aleksandar Vučić szerb államfőnek, aki Jasenovacot és Pakracot látogatta volna meg tegnap. A horvátországi Jutarnji list napilap információi szerint Szerbia elnöke Bosznia-Hercegovina felől lépte volna át a horvát határt: a jasenovaci áldozatok emléke előtt délelőtt 11-kor tisztelgett volna, 14 óra körül viszont Pakracba utazott volna.

A horvát hatóságok szerint azonban Vučić „hivatalos tájékoztatás és a nagykövetséggel való egyeztetés nélkül” kívánt belépni az országba. „Szerbia köztársasági elnöke semmilyen protokollt nem követett, a szándéka pedig provokatív volt, ezért nem engedélyezték a belépést” – írja a horvát kormányhoz közel álló forrásokra hivatkozva a Tanjug.

A szerb államvezetés ugyanakkor azt állítja, hogy Vučić nem államfői funkcióban utazott volna Horvátországba. Személyes látogatást tett volna a jasenovaci táborba, ahol a független bizottságok felmérése szerint 700 ezer szerbet, zsidót és romát végeztek ki a balkáni háborúban – írja a B92.

A történtek kapcsán Nikola Selaković külügyminiszter, Ana Brnabić kormányfő, Aleksandar Vulin belügyminiszter és Pásztor István, a VMSZ elnöke és a Tartományi Képviselőház elnöke is megszólalt.

Félelmetes döntésként értékelte a horvát tilalmat Nikola Selaković szerb külügyminiszter is. A botrányt követően sajtótájékoztatót hívott össze, melyen reagált a horvát külügyminisztérium indoklására is, mi szerint „egy másik ország magas rangú képviselőjének jasenovaci látogatása nem lehet magánjellegű”. Selaković szerint ezt egy feljegyzésben tudatták, melyre a szerb külügyminisztérium is reagált: ezt az iratot azonban nem volt hajlandó átvenni a horvát nagykövetség.

– Szerbia külügyminisztériumát megdöbbentette a horvát külügyminisztérium jogellenes, Európa- és civilizációellenes döntése, amely a horvát hatóságok önkényességén alapul. A tilalommal ugyanis durván megsértették Szerbia elnökének szabad mozgáshoz való jogát – mondta a szerb külügyminiszter.

Selaković emlékeztetett arra, hogy az előző évben több mint 700 horvát diplomata és hivatalos útlevéllel rendelkező személy utazott be Szerbiába anélkül, hogy bárki is firtatta volna az utazásuk okát és célját.

A határátlépés megtagadását követően a horvát tettet „a modern idők legnagyobb botrányának” nevezte Ana Brnabić kormányfő. Kiemelte: felfoghatatlan számára, hogy egy uniós tagország megengedi magának, hogy egy államfőnek megtiltsa a kegyelet virágainak elhelyezését egy olyan helyen, ahol legkevesebb 20 ezer gyermeket öltek meg. „Ez olyan, mintha Izrael elnökének megtiltanák, hogy Auschwitzba menjen” – zárta le gondolatait a hasonlattal a kormányfő.

Az elsők között szólalt fel Aleksandar Vulin beügyminiszter is. Nyilatkozatában hangsúlyozta a jasenovaci emlékhely jelentőségét, melyet „a legnagyobb szerb veszteség” helyszínéül említett. Szavai szerint: „az usztasák, az Európai Unió tagállamaként nem szeretik, ha emlékeztetik őket arra, mennyi gyereket végeztek ki” – mondta Vulin. Kiemelte, hogy ettől a pillanattól kezdve a horvát állami képviselőknek, minden hivatalos utat teljesítő hivatalnoknak és diplomata útlevéllel rendelkező horvát állampolgárnak be kell jelentenie azt, ha át kívánják lépni a szerb határt. Meg kell indokolniuk a látogatásukat, amelyet különleges ellenőrzés követ majd – jelentette be Vulin. Hozzátette: mindez addig érvényben marad, míg ő a belügyminiszter, vagy még a horvát állam nem tanúsít függetlenségéhez méltó hozzáállást.