2024. április 27., szombat

Új medencében csobbanhatnak a kúlaiak

A helyi sportközpont projektumának első fázisa 503 millió dinárba került

A kúlai vásártéren hivatalosan 2018. november 26-án kezdődött meg a sportközpont teljes körű kiépítése. Az építkezés első fázisa 2022. június elején ért véget, keretében pedig három új medence épült, amelyek tegnaptól hivatalosan is fogadják a felfrissülésre, pihenésre vágyókat.

− Pénteken hivatalosan is megnyílt a kúlai medence. A jegyek árát illetően elmondhatom, hogy a felnőtteknek a napijegy 200 dinár, a 7−14 éves gyerekeknek 100 dinár, a hét évtől fiatalabbak számára pedig a medence használata ingyenes. A komplexus keretében jelenleg három medence üzemel. A legnagyobb, az ún. olimpiai medence 22X33 méter, a víz mélysége 2 méter, a középső medence 14X8 méter és 1,20 méter mély, a harmadik pedig az ún. pancsoló, ahol a víz mindössze 40 centiméteres. A központi épületben tervben van egy konditerem és egy kisbolt kialakítása, mindkettőhöz a helyiségek már elkészültek, csak a megfelelő felszerelés hiányzik. A fő projektum szerint a már meglévő medencék mellé újabb, kisebb szabadidőközpont kerül, csúzdákkal és medencékkel, a további tervek között pedig egy fedett medence, sportcsarnok, jégpálya és tekepálya kiépítése szerepel. A munka első része tehát sikeresnek mondható, és fontos, hogy a projektum folytatódik, haladunk előre – fogalmazott Vladan Račić, a kúlai Sportközpont igazgatója.

Elmondta azt is, hogy folyamatban van az úszóiskola megszervezése, a tanfolyamra a medence pénztáránál lehet jelentkezni. A tervek szerint az érdeklődőkkel 20 napon át egy-egy órát három úszómester és három segéd foglalkozik. Az iratkozás folyamatban van és vasárnap 17 óráig tart, a teljes tanfolyam ára 2000 dinár. Az első körben 75 érdeklődőt fogadnak, de amennyiben ettől többen jelentkeznek, akkor további csoportokat alakítanak. Vladan Račić hangsúlyozta, az úszóiskolát megelőzően minden jelentkező számára kötelező az általános orvosi vizsgálat, amely 500 dinárba kerül.

Valka Károly, Kúla község alpolgármestere elmondta, a vásártéren lévő medencekomplexum új létesítmény, az itteni zöldövezet kialakítása folyamatban van.

Kiemelte, a projektum első részének beruházása, azaz a főépület, a medencék, a parkolók stb. kiépítése 503 millió dinárba került:

− Kúlán a ’60-as évek végén és a ’70-es években az akkori posztógyárnak a keretein belül működött egy medence étteremmel együtt. A létesítményt a privatizáció folyamán leterheltek és a banké lett, a bank viszont nem foglalkozott vele, így tönkrement. Közben megrepedt a medence is, tehát olyan állapotban van, hogy nem lehetett használni. Nem sikerült kivásárolni az önkormányzatnál, mert nagy volt rá a megterhelés, és így jött a javaslat, hogy építsünk egy újat. Ez a mostani medence csak az első fázisa az egyébként nagy projektnek. Az egész beruházás 503 millió dinárba került: 120 millióval a tartományi kormány támogatta, 280 millió hitelt vettünk fel, további 100 millió dinár pedig a városi költségvetés terhére ment – mondta Valka Károly.
Valka Károly hozzátette, a medence hivatalos megnyitását egyhetes, ún. próbaidőszak előzte meg, a szép időnek köszönhetően pedig a pihenni vágyók és a fürdést kedvelők vették birtokukba. Egyúttal kiemelte, bízik abban, hogy a projektet hamarosan folytatni fogják.