2024. április 27., szombat

Több ukrajnai régiót is támadtak az orosz erők rakétákkal

Az orosz erők ismét rakétacsapásokat mértek a hétvégén a dél-ukrajnai Mikolajiv megyeszékhelyre, valamint a északi, északkeleti országrészben lévő csernyihivi és szumi régiókra – közölte vasárnap az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

Mikolajiv városát helyi idő szerint vasárnap hajnali három körül érte a támadás. Az orosz rakéták ipari és infrastrukturális létesítményeket találtak el, a mentést végzők reggel kilenc órára eloltották a tüzeket. Az egyik eltalált objektumban még takarítják a romokat. Az esetleges áldozatokkal, sérültekkel kapcsolatos információkat még pontosítják.

Az ukrán rendőrség közlése szerint MIkolajivot és a megye több települését szombaton is lőtték az orosz erők. A lövedékek lakóházakban, vállalati épületekben és infrastrukturális létesítményekben okoztak károkat. A rendőrség közölte, hogy civil halálos áldozatai és sérültjei is vannak a támadásoknak, de pontos számot nem hoztak nyilvánosságra.

A katasztrófavédelem vasárnapi beszámolója szerint szombaton az orosz erők nyolcszor lőtték Szumi megye és egyszer Csernyihiv megye területét. Repülőgépekről mértek rakétacsapást, illetve rakéta-sorozatvetőkkel, aknavetőkkel és kézi lőfegyverekkel nyitottak tüzet. Lakóházakban keletkeztek károk, de személyi sérülésekről nem érkezett hír.

Valentin Reznyicsenko, a keleti országrészben lévő Dyipropetrovszk megye kormányzója arról számolt be a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, hogy a megye központjában, Dnyipróban eloltották a tüzeket, amelyeket a pénteki orosz rakétatámadások okoztak. A mentést végzők még kutatnak egy eltűnt férfi után. A péntek esti támadásban hárman haltak meg, köztük egy buszsofőr, és 15-en szenvedtek sérüléseket. A rakéták egy gépgyár területén és a város egyik utcájában csapódtak be – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az ukrán vezérkar vasárnap reggeli harctéri helyzetjelentéséből a hírportál azt emelte ki, hogy az ukrán katonák visszaverték az orosz csapatokat a stratégiai jelentőségű, Donyeck megyei Szlovjanszk irányában. A közlés szerint az orosz erők komoly veszteségeket szenvedtek és visszavonultak.

Az ukrán nemzeti gárda közben arról adott hírt, hogy egy 19 éves sorkatona – aki a gárdánál teljesít szolgálatot – egymaga már hat orosz Szu-25-ös repülőgépet és egy robotrepülőgépet lőtt ki az Igla hordozható légvédelmi rakétarendszerrel.