2024. április 27., szombat

Jelöljenek ki határsávokat!

A makkhetesiek a határ mentén élő polgárok helyzetére követelnek megoldást a kormánytól

Az elmúlt napok rendőri akciói ellenére, amelyekben a rendőrség több hideg- és lőfegyvert is lefoglalt, a makkhetesiek úgy érzik, hogy a helyzet továbbra sem változott. A Szabadka szerb-magyar határ mentén húzúdó helyi közösségébe szinte naponta érkeznek a migránsok, van hogy az esti órákban több taxival hozzák őket. A mai (szombati) csendes tüntetésen így arra mutattak rá, továbbra sem érzik magukat biztonságban, a makkhetesi erdő tele van migránsokkal, mondják. Becsléseik szerint több százan lehetnek, így egy újabb fegyveres leszámolástól tartanak, amiben már a lakosság közül is megsérülhet valaki. A kormányhoz fordultak nyílt levélben, amiben arra kérik az illetékeseket, hogy jelöljenek meg határsávokat, ahová a migránsok nem léphetnek be, a törvényszegőket, így a migránsokat és az őket segítő taxisofőröket pedig büntessék meg szigorúan.

Miklós Hajnalka felvétele

Miklós Hajnalka felvétele

Makkhetesen, miután júlis 2-án két migránscsoport között fegyveres leszámolásra került sor, és a rendőrség szigorú fellépése elmaradt, úgy döntöttek a polgárok, ők maguk fogják felügyelni a helyi közösség történéseit, jelentik a migránscsoportokat és az őket szállító taxisokat is.

A lakosság elbeszélései szerint a rendőrség járőrözik, kiszállnak a bejelentésekre ugyan, a taxisok érkezése azonban mindennapos. A legtöbben akkor érkeznek, amikor a lakosságból álló őrség is aludni tér.

A polgárok már második hete tütetnek, elégedetlenségüknek és aggodalmuknak adnak hangot. Az állam és a városvezetés segítségét kérik.

Ezúttal is számos kérdést fogalmaztak meg, többek között azt, hogy miért nem fékezik meg a taxisok illegális tevékenységét, de arra is rámutattak: ki látja el élelmiszerrel a migránsokat az erődben, illetve minek a migránsoknak gázpalack és benzin?

Többen gyűltek össze ezúttal, mint a múlt héten, és többen voltak más helyi közösségekből is, hiszen mint azt a tüntetésen megfogalmazták, nem helyi probléma ez, hanem hasonló gondokkal szembesül minden városi helyi közösség, sőt minden, a szerb-magyar határ mentén található önkormányzat.

Miklós Hajnalka felvétele

Miklós Hajnalka felvétele

A 100-150 fős csendes tüntetést ezúttal is támogatta a radikális migránsokkal szembeni nézeteiről ismert Narodna patrola (Népi őrség).

A szabadkai polgárok nevében megfogalmazott nyílt levelet, szerb nyelven Darko Gvozdenović olvasta fel (ezt követően felolvasták magyar nyelven is). Kemelte, a migránsokkal szembeni nyitott politikával az országvezetés a határ mentén élő lakosságot áldatlan állapotba hozta, a rendőrség munkáját értelmetlenné tette, illetve újabb áldozatoknak nyitott utat. Így a nyílt levelükben azt követelik a kormánytól, hogy olyan (meghatározott mélységű) határsávokat hozzanak létre, ahová a migránsok nem léphetnek be. Azokat a migránsok, akik ezt megszegik, szabadságvesztéssel büntessék meg, ismételt törvénszegés után pedig még szigorúbb büntetéssel szankcionálják őket.

Feltették ugyanakkor a kérdést, hogy Szerbia aláírta-e a dublini egyezményt és a marrakeshi szerződést a szerbiai polgárok tudta nélkül?

Ezekkel a megállapodással ugyanis, mint kiemelték, Szerbia arra kötelezte volna magát, hogy migránsokat vállal vissza a nyugati országokból, illetve migránsokat telepít be az országba.

Követelik, hogy ezekben a kérdésekben a kormány adjon magyarázatot a polgároknak, a köztársasági képviselőházat is arra kérik, foglaljon állást, illetve, hogy foglalkozzon vele a városi képviselő-testület is.

Miklós Hajnalka felvétele

Miklós Hajnalka felvétele

Željko Častvan felszólalásában rámutatott a napokban a Szabadka központjában történt késelésre. Kiemelte, a polgárok nem dőlhetnek be az olcsó propagandának, Damjan Lukić, akit azért állítottak elő, mert egy migránsra támadt, nem önbíráskodott, és bár a fiatalember büntetett előéletű, az előélete nem játszott szerepet a történtekben. Damjan szerinte csupán arra kérte a kávézóban fogyasztó migránsokat, hogy az asztalra kitett elektromos sokkolókat és boxereket tegyék el, és ne provokálják és tartsák félelemben a körülöttük elhaladókat.

Hősnek nevezte az előállított fiatal férfit, amiért a saját, és polgárok biztonságát akarta fenntartani, majd szerinte a kés önvédelemből került elő, miután Damjant a migráns megütötte. A szabadkai férfi a vitapartnerének a kezét vágta meg vele. Arra kérte a polgárokat, álljanak ki Damjan Lukić mellett. Az ötletet a polgárok tapssal üdvözölték.

A következő tüntetésre jövő szombaton kerül sor, amikor már Szabadka főterén gyűlnek össze a polgárok. Akkor már aláírásgyűjtésbe is kezdnek, amivel a migránsokk szembeni fellépés szigorítását követelik majd.