2024. április 27., szombat
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Brit ünnep a legendás alpesi csúcson

Nem kímélték a szervezők a Tour mezőnyét, amelynek a szerdai, embert próbáló magashegyi szakasz után újabb hasonlót kellett teljesítenie. Az útvonal előbb az előző nap is „megmászott” Galibier csúcsára vezetett – igaz, ezúttal a hegy könnyebb oldaláról –, majd következett az elképesztően hosszú, 29 kilométeres Croix de Fer-csúcs, a 100 kilométer feletti tempót hozó lejtmenet és egy rövid sík rész után pedig mindezek betetőzésére jött a célvonalhoz vezető Alpe d’Huez, a Tour egyik legnagyobb múltú emelkedője.

A korai szökés most viszonylag hamar eltávolodott a mezőnytől, és később is felszivárogtak néhányan a bolyhoz, többek között a négyszeres győztes, immár veterán státuszban tekerő Chris Froome. A kialakult kilences (Froome, Thomas Pidcock, Louis Meintjes, Neilson Powless, Giulio Ciccone, Anthony Perez, Kobe Goosens, Sebastian Schönberger, Nelson Oliveira) aztán hamar fogyatkozni kezdett a kaptatókon, az Alpe d’Huezt már csak Froome, Pidcock, Meintjes, Powless és Ciccone ötöse kezdte együtt elöl, és a favoritok csoportjának tempójából, illetve lemaradásából hamar kiderült, hogy ők harcolhatnak majd a szakaszgyőzelemért. Néhány kilométer tempózás után Pidcock támadta be a többieket, a ritmusával pedig egy ideig Meintjes és Froome tudott lépést tartani, de a brit erősebbnek bizonyult a dél-afrikainál és a honfitárs legendánál, végül kényelmes, közel egyperces időkülönbséggel diadalmaskodott. A napi dobogóra az említett két üldöző fért fel, Froome-nak négy éve nem volt ilyen jó szakaszhelyezése a Grand Boucle-ről.

Eközben a favoritok csoportjában kevés érdemi esemény történt, a legnagyobb nevek nem adtak sok időt egymásnak, a legtöbbet Nairo Quintana veszítette, perc körül.

Végeredmény, 12. szakasz (Briançon–L’Alpe d’Huez, 165,1 km): Thomas Pidcock 4:55:24 óra, Louis Meintjes +48 mp, Chris Froome +2:06, Neilson Powless +2:29, Tadej Pogačar +3:23 perc stb. Az összetett állása: Jonas Vingegaard 46:28:46 óra, Pogačar +2:22, Geraint Thomas +2:26, Romain Bardet +2:35, Adam Yates +3:44, Nairo Quintana +3:58, David Gaudu +4:07 perc stb.