2024. május 8., szerda

Hatalmas segítség

Tartományi házfelújítási támogatás nagycsaládosoknak

A Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság az idén is támogatja a nagycsaládosokat. A vajdasági három- és négygyermekes családok lakáskérdésének megoldására és az életkörülményeik javítására igényelhettek 1,2 millió dinár vissza nem térítendő támogatást.

Az idén 250 millió dinárt különítettek el a projekt megvalósítására, az összeg 197 család között oszlott szét. Ingatlanvásárláshoz 17 család kapott segítséget, felújításra, bővítésre, illetve karbantartásra pedig 180 család.

A szerződéseket tegnap Igor Mirović tartományi kormányfő adta át, aki elismeréssel adózott a jelenlévőknek.

– Tisztelet illeti azokat a szülőket, akik itthon maradnak, itt boldogulnak és itt alakítanak családot. Szerbiában a legnagyobb nemzeti problémánk a születési ráta, de ezek a bátor szülők hozzájárulnak a probléma megoldásához, biztosítják hazánk jövőjét – mondta Mirović, aki hozzátette, a tartományi kormány 2018 óta folyamatosan növeli az erre a célra szánt összegeket, azzal a szándékkal, hogy új reményt és energiát adjon a vajdasági családoknak. Eddig összesen 778 millió dinárt különítettek el, ami 700 család számára biztosított jobb életkörülményeket – mondta a tartományi kormányfő.

Több magyar család is részesült a támogatásban. A moholi Anitics Norbert és Krisztina tetőcserére fogja felhasználni a kapott összeget.

– Egy régebbi házban lakunk, amelyre ráfér már a tetőcsere. Hatalmas segítség a részünkre, mert önerőből kivitelezhetetlen lenne bármilyen munkálat. Lehet, hogy pár éve még bele mertünk volna vágni segítség nélkül is, de a mostani árak mellett ez lehetetlen – mondta Anitics Krisztina.

A háromgyermekes zentai Gál család gyermekszobákat szeretne kialakítani.

– A házunkban van egy nagyobb helyiség, azt szeretnénk átalakítani és felosztani a gyereknek. A fennmaradó összeget pedig a ház szigetelésére fogjuk felhasználni, hogy télen hatékonyabban, kevesebb energiával tudjuk felfűteni, nyáron pedig hűvösebb legyen – magyarázta Gál Gábor.

Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi esélyegyenlőségi titkár elmondta, hogy a demográfiai intézkedést körültekintően alakították ki, és az elkövetkező időszakban kiderül, mekkora jelentősége van. Az intézkedés fontosságát alátámasztja az is, hogy más kormányzati szinteken is bevezettek hasonló támogatási formát. A tartományi kormány kitért arra is, hogy a titkárság pénzeszközöket különít el a három- vagy négygyermekes munkanélküli anyák segítésére, valamint támogatják a mesterséges megtermékenyítést is.