2024. április 20., szombat

A népzenei képzés hasznos és szórakoztató

A Ludasi Népzenei Tábor holnap zárul egy gálaműsor keretében

Az idei évben hatodik alkalommal került megrendezésre Ludason a Ludasi Népzenei Tábor, amelyen a népdalokat és citerajátékot kedvelő általános iskolás és középiskolás fiatalok vesznek részt. A vasárnap óta aktívan zajló tábor holnap zárul egy gálaműsorral. Népzene- és citeraoktatók tanítják a gyerekeket, akiknek az oktatás mellett természetesen a szórakozás is biztosított. A szervezők délutánonként kézműves és szabadidős tevékenységekkel, mint például íjászattal, métázással, nemezeléssel, gyöngyfűzéssel, kürtőskalácssütéssel, ügyességi játékokkal, játszóházas- és élménypedagógiai foglalkozásokkal kedveskednek a részvevőknek, de népzenei együttesek koncertjei, táncházak, vetélkedők is színesítik a programot. A táborban fellépett már a Czéczó Banda és a Csermely zenekar is, ma este pedig a Kamrás együttes nyújt tartalmas kikapcsolódást a jelenlevőknek. 

Sátorban aludni élmény (Fotó: Molnár Edvárd)

Sátorban aludni élmény (Fotó: Molnár Edvárd)

A népzenei tábor azért fontos, hogy a faluban és a környéken élő fiatalokhoz közelebb hozzák a színvonalas oktatás lehetőségét, a népi ének és a citerán való játék terén. A szervezőknek azért esett a választás e két területre a népművészeten belül, mert szükségét érzik, hogy a népi énekesek és a citerások is előtérbe kerüljenek a nyári táboroztatás terén, mindemellett szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni az énekesek oktatására Szabadka vonzáskörzetében. Az éneket mindig szépíti, olykor erősíti az élő, hangszeres zene is, ezért lényegesnek tartották, hogy hangszeres képzés is legyen a táborban. A citerára pedig azért voksoltak, mert a környéken sok fiatalt érdekel a citeraoktatás, ezáltal nekik is szeretnének megfelelő képzést biztosítani egy nyári tábor keretében.

Fábián Mónika

Fábián Mónika

– Összesen ötven gyermek vesz részt a táborban Vajdaság-szerte mintegy tíz településről, sőt még Magyarországról is érkeztek hozzánk. Nagyon jó társaság gyűlt itt össze. A gyerekek mintegy fele évről évre visszatérő táborozó – mondta Fábián Mónika szervező.

A tizenegy éves magyarkanizsai Teleki György második alkalommal vesz részt a népzenei táborban, ahol citerázni tanul.

Teleki György

Teleki György

– Mindig érdekes foglalkozások vannak, nagyon hasznos dolgokat tanulunk, a sátorban is jó aludni. Néha métázunk, néha kézműveskedünk, amiket nagyon élvezek. A többiekkel is jól kijövünk, vannak itt tavalyról is ismerőseim – emelte ki György.

Nagy Zsóka

Nagy Zsóka

A tizenkét éves Nagy Zsóka Bácsfeketehegyről érkezett Ludasra.

– Első alkalommal veszek részt a táborban az énektanárom javaslatára. Nagyon szeretek énekelni, jól érzem itt magam, úgyhogy jövőre is biztos, hogy visszajövök. A kedvenc időtöltéseim a délelőtti énektanulás és a szabadidős programok. A felhőtlen hangulat és a környezet jókedvre derít. A táborban megtanultam magasabb énekhangokat énekelni és csapatmunkában dolgozni – hangsúlyozta Zsóka.

Idén is olyan vajdasági és magyarországi oktatókkal találkozhatnak a résztvevők a táborban, akik közül van, aki a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, illetve a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán tanul(t). Van olyan oktató, aki a Nyíregyházi Egyetem népzenei szakán végzett és van, aki évek óta népi énekléssel, citerázással foglalkozik, és szakmai elismerésben is részesült.

A népi ének oktatók Komáromi Lepár Krisztina, Sőregi Anna és Szabó Annamária. A citeraoktatók pedig Biró László, Kelemen Zsolt és Mihók Attila.

A részvevők körében népszerűek a kézműves foglalkozások

A részvevők körében népszerűek a kézműves foglalkozások

A népzenei képzés fontos szerepet tölt be a gyermekek életében, hisz nem csak a hallásukat fejleszti, de a jellemüket is, amellett, hogy a közösséghez való tartozást is erősíti. Ezért tartják a szervezők fontosnak, hogy a jövőben rendszeresen működjön a tábor, ezáltal felkarolva a Szabadka környéki, illetve egész Vajdaság területéről érkező fiatal tehetségeket. A Ludasi Népzenei Tábor a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület szervezésében valósult meg.