2024. április 27., szombat

„Kupuszini” nyár

Halfőző verseny, játékok és közösségi élmények

Bácskertesen-Kupuszinán nemcsak a hagyományápolást, a helyi, eredeti értékek éltetését meg a kemény munkát, azon belül is a zöldség-, a gyümölcs-, a virágtermesztést művelik mesterfokon, hanem a kikapcsolódást, az ünneplést is. Az ember lánya, ha vendég is a településen, amint eléri a falu határát, már érezheti: itt jó szívvel várják, fogadják, elsősorban a takaros házak, kertek csalogatják, majd egyre beljebb haladva a Szent Anna-templom tornya hívogatja emberbaráti szeretettel, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, az Önkéntes Tűzoltó Testület, a helyi közösség épületei pedig közösségi terekkel az idelátogatót. Mindez fokozottan igaz a nyári időszakra, amikor egyrészt a természeti környezet, másrészt a helyi közösség, a civil szervezetek, egyesületek által szervezett színes, tartalmas programok lehetnek csábítók, nemcsak a helyiek, hanem az innen elszármazottak és az egyéb látogatók számára is. Felcsapva turistának mi is ellátogattunk a nyár első, mondhatni szezonnyitó közösségi népünnepélyére, a Halfőző versenyre.

Az idei Halfőző verseny (L. Móger Tímea fotója)

Az idei Halfőző verseny (L. Móger Tímea fotója)

Ezt az eseményt hagyományosan Péter-Pál napján tartják Kupuszinán. Apatin község, annak Turisztikai Szervezete, a bácskertesi helyi közösség és a helyi Süllő Sporthorgász Egyesület közös lebonyolításával, több mint két évtizede rendszeresen zajló, közkedvelt gasztroprogram, egyben selejtezője is az Apatini Halászestek nevű községi rendezvény nemzetközi halfőző versenyének. Az idei Halfőzőn 31 bográcsban főtt a paprikás. Minden korosztály rendszeresen és nagy kedvvel képviselteti magát a versenyben.

Maros Tibor, a Süllő Sporthorgász Egyesület elnöke a következőket hangsúlyozta:

– A tagság minden évben lelkesen szervez. Az idei döntéshozó zsűri tagjai voltak: Dubacz Pál, Szurap Mihály, Strahinja Delić, a bíró pedig az Apatini Turisztikai Szövetség képviselőinek tagjai közül került ki. A zsűri döntése alapján a mostani Halfőző verseny első helyezettje Tumbász Leonárd, második Tumbász Dávid, a harmadik pedig Péter István lett. Ők nyertek jogot a júliusban tartandó Apatini Halászestek nemzetközi versenyén való részvételre – hallottuk a sporthorgász-elnöktől, aki a tagsággal együtt egész éven át gondot visel a Horgászegyesület székházáról és annak víz melléki, páratlanul szép természeti környezetéről.

Az egyik nyertest, gyakorlott főzőt, Tumbász Dávidot arról faggattuk, mi a titka a jó kupuszinai halpaprikásnak:

– Határozottan állíthatom, a tűz, a helyesen, szisztematikusan történő alátüzelés – mondta a fiatalember, aki nem mellesleg a helyi, neves Tumbász paprikatermesztő és feldolgozó család sarja, és aktívan részt vesz a falu közösségi életében, így a nyári szórakoztató eseményeken is.

Molnár Zsolt hasonlóan ügyes, helyi fiatal:

– Első alkalommal főztem önállóan. Otthon, apámtól tanultam, lesem el, hogyan kell jó paprikásokat főzni. Szívesen veszek részt a faluban zajló többi főzőversenyen is, a Játék határok nélkül nevű eseményen és egyéb rendezvényeken szintén. Ezt látjuk a szüleinktől és követjük a jó példát – hallottuk Zsolttól.

Általában július folyamán, a kupuszinai Fácán Vadászegyesület szervezésében zajlik a Vadfőző verseny, azt követi, Szent Anna ünnepén a templombúcsú. Erről a jeles eseményről a következőképpen szól a Kupuszina honlapján található (www.kupusina.org), 2015-ből származó bejegyzés:

,,Karácsony, húsvét, pünkösd után a templombúcsú Kupuszina legnagyobb ünnepe. A faluból elszármazottak ilyenkor hazalátogatnak együtt ünnepelni rokonokkal, barátokkal (...)

Idén is július 26-án, Szent Anna napján ünnepi szentmisét tartottak. A szentmise tíz órakor kezdődött, majd ezt követően a helyi Fúvószenekar köszöntötte az ünnepet gyönyörű térzenével.

Az előző évekhez képest sokkal kevesebb árus volt. Este a szokásos táncmulatság következett, amely másnap reggelig tartott. Az árusok portékájukat kínálgatták, a fiúk mézeskalács szívet ajándékoztak választottjuknak, a gyerekeket pedig leginkább a pörgő-forgó körhinták vonzották.

A jókedv és a hagyományos mákos rétes ezen a napon nem maradhat el.

Ezeket az eszem-iszomos, dínom-dánomos napokat ki kell pihenni, erre találták ki a szemfüles elődök a "rókuszolást". A búcsút követő hétfőn kiürül a falu, vonulnak traktorral, kocsival ki merre lát, az erdőbe, szabadba, mennek "rókuszolni".”

Minderről és az egyéb kupuszinai, nyári programról Rekettye Róbert, a helyi közösség tanácsának elnöke a következőket nyilatkozta:

– Tulajdonképpen a Halfőzővel kezdődik a nyári szezon. Fontos, hogy ezen az eseményen csakis kupuszinai lakosok vesznek részt, illetve vendégként a testvértelepülés, Hercegszántó képviselete.

Ezután jön a búcsú, amelyet idén is háromnaposra tervezünk. Az adott szakrális rész mellett ünnepségeket, koncerteket, mulatságokat szervezünk.

Amikor ez lezajlik, akkor készülünk a Falunapra. Idén várhatóan augusztus 14- én tartjuk. Ilyenkor Játék határok nélkül elnevezéssel ügyességi játékos vetélkedő szerveződik, a település egyesületeinek, civil szervezeteinek tagsága részvételével. Mindezt babfőzés, zenés mulatságsorozat kíséri.

Szeptemberben az új kezdeményezés, a Kolbásztöltő verseny következik. Második alkalommal tartjuk meg, a helyi közösség szervezésében. Nagyon népszerű volt már tavaly is, igaz, a COVID-helyzet miatt csak a helyiek és a baráti-, a testvértelepülések képviselői vettek részt benne. A nagy érdeklődésre való tekintettel is szeretnénk kibővíteni. Egyrészt várunk jelentkezőket Zomborból, Apatinból és a környező falvakból, másrészt a tervek szerint kirakodóvásár is lesz, hívunk kiállítókat, kézműveseket. A futballpályán zajlik majd az esemény. Reggel disznóöléssel indul a program, a hagyományos pörkölés technikájának szemléltetésével, aztán kolbász árusítása, majd a verseny következik.

Egyszóval, amely programnak több évtizedes hagyománya van, azt igyekszünk megtartani, a Kolbásztöltő verseny pedig egyik jeles példája annak, hogy időnként új kezdeményezések is napvilágot látnak – mondta a tanácselnök.

Hasonló, egyszerre megtartó és újító eseménynek adott otthont tavaly szeptemberben Kupuszina (is). A Dunatáj Egyesülés az egykori, ’70-es és, ’80-as évekre jellemző, labdarúgó Dunatáj kupaversenyek mintájára kezdeményezte a Dunatáj Kupa jelenkori változatának megszervezését a nyugat-bácskai civil szervezetek körében. Az ötletet nagy lelkesedéssel fogadták az illetékesek. Az eseménysorozatra Kupuszinán és Zomborban került sor. Délelőtt volt horgászverseny a kupuszinai Süllő Sporthorgász Egyesület székhelyén és agyaggalamb-lövészet, a zombori Trap nevű sportlövőklub szabadtéri pályáján. Az ügyességi játékok a kupuszinai futballpályán zajlottak. Az elképzelés szerint a Dunatáj Kupának minden évben más település ad otthont, idén Bezdán lesz a házigazda.

Péter István, a Dunatáj elnöke, Apatin község polgármesteri tanácsosa a helyi nyári programokkal kapcsolatban az alábbiakat hangsúlyozta:

– A Játék határok nélkül elnevezésű ügyességi vetélkedő az én tanácselnökségem ideje alatt vált hagyománnyá, tehát a 2000-es évek elején. Kialakulása arra vezethető vissza, hogy a falu civil szervezetei folyamatosan rivalizáltak egymással. Ennek levezetésére találtuk ki ezeket a közös, mókázós, nyári alkalmakat. A Dunatáj Kupa mondhatni, hogy ennek mintájára, régió szintre kiterjesztve, szintén közösségerősítő céllal indult újra – ecsetelte Péter István.

Ami pedig a Kupuszinát övező természeti környezetet illeti, mindehhez és az elvonulós, csendes nyaraláshoz is minden adott.

,,A Kupuszinára látogatók több oldalról is megközelíthetik a falut. Északnyugatról Zomborból korszerű műúton, délről Apatinból egy másik műúton lehet bejutni a faluba (ez utóbbi utat még jónéhány újabb térkép nem jelöli). Apatinból a Duna gátján kiépített korszerű turisztikai műúton is el lehet jutni Kupuszinára. Ez az út a Duna árterületét szeli át, melynek a folyó felőli oldalán az ősi, többszáz éves kocsányos tölgyek, fűzfák, nyárfák rejtekében értékes vadállomány él, míg a Duna holtágai rendkívül gazdagok különféle halfajtákban, különösen ismert a kapitális harcsa.” (Kupuszina honlapja)

Sorjáznak a bungalók is, biztos forrásból tudható, hogy Kupuszinán és vonzáskörzetében több nyaraló van (számuk 1000 feletti), mint amennyi lakóház (szám szerint 860) áll a faluban. A bungalók közül jó szívvel lehet ajánlani például Lukácsevity Leonárd helyi, sikeres vállalkozó létesítményét.

A fentiek olvasatában tehát minden szempontból kedvező üdülési irány lehet a ,,kupuszini” nyár.