2024. május 4., szombat

Az iránymutató RendezŐ tábor

Gyermekkacajtól hangos a pacséri református templom udvara

Két év kihagyás után az idén 23. alkalommal rendezték meg a pacséri református egyházközösség gyermek- és ifjúsági táborát, ezúttal 65 napközis-ovis és általános iskolás résztvevő tölti meg a Csemete Játszóház és a gyülekezeti imaterem helyiségeit. Csányi Erzsébet lelkésznő elmondta, hogy ezúttal csupán a pacséri hittanos és játszóházas gyermekeket látják vendégül, vagyis a gyülekezeti tagok családtagjait. Ezúttal nagyobb hangsúly helyeződik a sportjátékokra, illetve filmes képekben gondolkodva született meg a tábor forgatókönyve és dekorációja.

– Az idei táborunk is egy, a Kárpát-medencében egységesen meghatározott koncepció alapján bonyolódik le, felvidéki testvéreink sugallatára a RendezŐ cím köré épül fel a történeti szála. Az Ő azért is nagybetű, hiszen Isten, vagyis Ő az, aki elrendez mindent körülöttünk, és arra szeretnénk felhívni a gyermekek figyelmét, hogy ezért nem kell aggodalmaskodniuk, hiszen minden úgy van jól, ahogy lennie kell. Mindannyian értékesek és fontosak vagyunk, mindannyian kaptunk valamilyen pluszadottságot azért, hogy egymást segítsük, szolgáljuk a világon. Az idén Izsák és Rebeka családtörténetén keresztül épülnek fel a heti foglalkozások, ők azok, akik 20 éven át várták, hogy gyermekük szülessen, majd ikerpárral, Ézsauval és Jákobbal áldja meg őket az Úr. Az első napunk üzenete, hogy Isten ajándéka vagy, és úgy, ahogy megszülettél, amilyen vagy. Második nap a testvéri rivalizálás, a féltékenység hatásaira igyekeztünk felhívni a figyelmet, és a szülői szeretet fontosságára, annak a minőségére. A harmadik napon azzal foglalkoztunk, hogy az életünkben felmerülő minden nehézség ellenére Isten velünk van, és rendben lesz minden. A negyedik nap témája, hogy a szívünket előbb-utóbb rendbe teszi a Mindenható, és a megpróbáltatások után jutalom következik. Rájöhetünk az otthon melegének, a gyökereinknek a fontosságára, és a megbocsátás ajándékában részesülhetünk az isteni rendeltetés szerint. Vagyis Isten REND-be teszi az életünket – mondta el a pacséri lelkésznő, aki arról is szólt, hogy az idei tábor szervezői-közreműködői csapata generációváltáson esett át.

Csányi Erzsébet lelkésznő (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Csányi Erzsébet lelkésznő (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A táborunkat már a kezdetektől önkéntes segítőink közreműködésével tudjuk lebonyolítani, így ők azok, akik a gyerekekkel foglalkoznak, akiknek a közreműködésével megszületett a látványos tábori dekorációnk, akik ellátják a konyhai teendőket, megoldják a játszóházasaink ideszállítását. Hatalmas örömünkre ezúttal 40 tevékeny felnőtt egyén érkezett kisegíteni a táborba, 24-en sürgölődnek a konyhában, és 16-an foglalkoznak a gyerekekkel. Örömteli számunkra, hogy a táborunk létrejöttét segítők korosztályában komoly generációváltás történt, mert a két évvel ezelőtt megszervezett legutóbbi találkozó alkalmával már megmutatkozott, hogy az idős gyülekezeti tagjaink az egészségügyi állapotuk miatt a jövőben nem tudják kiszolgálni a tábori igényeket. A gyermekek szülei közül többen, egykori táborozóink is jelen vannak. Ők maguk is gyermekként fontos tapasztalatokat, élményeket kaptak, és ennek mentén szeretnék, ha gyermekeik is megélnék ezt az élményt. A közösségépítésnek ez egy valóban szép gyümölcse, amiért hálás vagyok – nyilatkozta a lelkésznő.

A református tábor hagyományosan a vasárnapi istentisztelettel zárul, ahova vendégként várják Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét.