2024. április 26., péntek

Kevesebb a fertőzött, de a járvány továbbra is jelen van

Új konténer Covid-rendelőt helyeztek ki Törökbecsén

Új egészségügyi konténert helyeztek ki a törökbecsei Egészségház közvetlen közelében, amely Covid-rendelőként funkcionál majd. A rendelő még nincs használatban, ugyanis az elmúlt időszakban a községben jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma. A harminckét négyzetméteres létesítményt az Európai Unió biztosította. Amikor a járvány újra nagyobb méretet ölt, a betegeket az egészségügyi intézmény épületében kialakított rendelő helyett az egészségház elé kihelyezett új Covid-rendelőben fogadják majd.

Törökbecse községben egyébként jelentősen csökkent az érdeklődés a koronavírus elleni védőoltás iránt. Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban kevés a koronavírusos betegek száma, a nyájimmunitás elérése érdekében a szakorvosok arra szólítják fel a lakosságot, hogy vegyék fel az oltást. Dr. Mirjana Miljević, a törökbecsei Egészségház általános orvosi szolgálatának vezetője elmondta, hogy amíg tavaly december elején naponta mintegy százan igényelték a koronavírus elleni védőoltást, június elején ez a szám hétre, azóta pedig nullára csökkent. Hozzátette: Törökbecse községben folyamatosan oltanak, a vakcina a községhez tartozó településeken, Beodrán, Bocsáron és Kumánon is elérhető.

– Március közepe óta a helyiek a negyedik védőoltást is kérhetik, melyet eddig mindössze 111, főleg idősebb törökbecsei személy igényelt. Az egészségházban a helyiek a Sinopharm, valamint a Pfizer vakcina közül választhatnak azzal, hogy azok, akik a Pfizer mellett döntenek, a délelőtti órákban a 060/08-09-434-es telefonszámon jelentkezhetnek. Az elmúlt időszakban a Szputnyik, valamint az AstraZeneca védőoltás iránt senki sem érdeklődött, abban az esetben azonban, ha szükség mutatkozik rá, rövid időn belül azt is beszerezzük. Az immunizációra nem kell előre bejelentkezni, csupán a Pfizer esetében, mert azt akkor bontjuk ki, amikor erre legalább hat igénylő van. A törökbecsei Egészségházban a védőoltást a helyiek 8-tól 12 óráig vehetik fel, míg a községhez tartozó településeken a polgároknak a helyi egészségházban kell igényelniük. Ezután az egészségügyi intézményünk ápolója a helyszínre érkezik, vagyis a védőoltás felvételének érdekében a beodraiaknak, bocsáriaknak, kumániaknak nem kell ezért Törökbecsére utazniuk. Annak ellenére, hogy az utóbbi időben egy fertőzöttet sem jegyeztünk fel, nem szabad elbíznunk magunkat, hiszen a járvány továbbra is jelen van, ezért fontos, hogy minél többen oltakozzanak. Még egyszer felszólítanám a helyieket, de főként a fiatalokat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és vegyék fel a vakcinát. Fontos szem előtt tartaniuk, hogy könnyedén megfertőzhetik az idősebb családtagokat, akiknél a betegség akár végzetes következményekkel is járhat – közölte dr. Mirjana Miljević. A szakember hozzátette, hogy ha valaki mozgáskorlátozott, és a védőoltás felvétele mellett dönt, igény szerint házhoz is kimennek.