2024. április 26., péntek

Ronaldo újra elhagyná Manchestert

A The Times angol lap beszámolója szerint Cristiano Ronaldo közölte a Manchester United vezetőivel, hogy idén nyáron szeretné elhagyni a csapatot. A cikk szerint a 37 éves portugál csatár azért szeretne távozni egy évvel a visszatérése után, hogy ősztől ismét a Bajnokok Ligájában futballozhasson. Ezért azt kérte az illetékesektől, hogy fogadjanak el minden megfelelő ajánlatot, ami érkezik. A szerződése még egy évig érvényes.

Sajtóhírek szerint a Bayern lecsapna a lehetőségre, ha Robert Lewandowski távozna tőlük, és a Chelsea, illetve a Napoli is érdeklődik iránta. Az ötszörös aranylabdás Ronaldo sorozatban 19 szezont töltött a BL-ben, ám a Manchester United csupán hatodik lett a Premier League-ben, így ősztől csak az Európa-ligában indulhat. A portugál csatár 2003 és 2009 között, illetve az előző idényben összesen 329 meccsen 142 gólt szerzett manchesteri színekben.

Szalah hosszabbított Liverpoolban

Mohamed Szalah meghosszabbította szerződését a Liverpoolnál. A klub ugyan nem közölt részleteket a megállapodásról, de a Sky Sports úgy értesült, hogy az egyiptomi csatár 2025-ig kötelezte el magát a Vörösökhöz. „Nagyszerűen érzem magam. Időbe telt a megállapodás, de megvan, így mindenki boldog lehet. Most már a folytatásra kell koncentrálni” – jelentette ki a 30 éves sztár, aki 2017 óta erősíti a csapatot.

Szalah az előző idényben 31 gólt szerzett, így elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Liverpool elhódította az FA-kupát és a ligakupát, ugyanakkor a BL döntőjében alulmaradt a Real Madriddal szemben, a Premier League-ben pedig másodikként zárt a Manchester City mögött.

Richarlison a Tottenhamben

Az Evertontól a Tottenhamhez igazolt a brazil válogatott támadó, Richarlison, aki 2027-ig írt alá az észak-londoni klubhoz. Az üzlet anyagi részleteit nem hozták nyilvánosságra, a brit sajtó szerint azonban a Spurs körülbelül 50 millió fontot fizetett a 25 éves dél-amerikaiért. A megállapodásban 10 milliós bónusz is szerepel, ezt bizonyos feltételek teljesülése esetén kapják meg a liverpooliak.

Richarlison 2018-ban szerződött az Evertonhoz, amelynek színeiben 53 gólt szerzett. A 2021/22-es idény utolsó szakaszában szerzett találatai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a csapat megőrizte élvonalbeli tagságát. A brazil válogatottban eddig 36-szor szerepelt, és 14-szer volt eredményes.

A Spurs, amely a negyedik helyen végzett az előző idényben, így ősztől ismét BL-szereplő lesz, nagyon aktív a nyári átigazolási piacon, Richarlison előtt már Ivan Perišićet, Yves Bissoumát és a kapus Fraser Forstert is megszerezte.

Mhitarjan az Interben folytatja

Az olasz bajnoki ezüstérmes Inter szerződtette a Romától távozó Henrik Mhitarjant. A 33 éves örmény támadó három szezon után igazolt el a római gárdától, mellyel a legutóbbi szezonban megnyerte a Konferencia Ligát. A milánói kék-feketéknek nem kellett átigazolási díjat fizetniük a Manchester United és az Arsenal korábbi játékosáért, miután lejárt a szerződése az olasz fővárosban.

Az Inter Mhitarjan mellett a kameruni válogatott kapusát, a 26 éves Andre Onanát is leigazolta, akinek az Ajaxnál járt le a szerződése az előző szezon után. A klub öt idényre szóló szerződést kötött a hálóőrrel. A doppingvétség miatt korábban kilenc hónapos eltiltással büntetett Onana a 37 éves Samir Handanovićtyal küzd majd meg a kezdő pozícióért, amelyet a szlovén kapus tíz éve birtokol az Internél.

A kék-feketéknek ez már a harmadik és negyedik nyári igazolásuk volt Kristjan Asllani és Romelu Lukaku után.

Sampaoli távozott a Marseille-től

Az argentin Jorge Sampaoli távozott az Olympique Marseille vezetőedzői posztjáról. A francia klub közleménye szerint a tavaly februárban kinevezett szakember szerződését – amely jövő nyárig szólt – közös megegyezéssel bontották fel. Az okokról semmit nem közöltek, de a L’Equipe című sportnapilap szerint Sampaoli nem volt megelégedve a játékoskeret megerősítésével. A nyári átigazolási időszakban egyelőre csak egy 19 éves középhátvéd, Isaak Touré érkezett a csapathoz a másodosztályú Le Havre-tól.

A Marseille a bajnoki tabella második helyén végzett, így ősztől a BL csoportkörében szerepelhet. A 62 éves Sampaoli korábban a Sevilla vezetőedzője, illetve Chile és Argentína válogatottjának szövetségi kapitánya volt.

Női játékvezető a Serie A-ban

Maria Sole Ferrieri Caputi lesz az első női játékvezető az olasz bajnokság élvonalában. Alfredo Trentalange, az olasz játékvezetői testület elnöke bejelentette, hogy a 31 éves sípmester a következő szezontól tagja lesz a bírói keretnek a Serie A-ban. Ő volt az első nő, aki egy olasz élvonalbeli csapat részvételével rendezett mérkőzésen bíráskodott: a tavalyi Cagliari–Cittadella kupamérkőzésen három gólt érvénytelenített. Ferrieri Caputi hét évvel ezelőtt kezdett el bíráskodni, a Serie C-ben tavalyelőtt, a Serie B-ben tavaly mutatkozott be.

Luca Gotti a Spezia vezetőedzője

Luca Giottit nevezte ki vezetőedzőnek az olasz bajnokságban szereplő Spezia. A klub bejelentése szerint az 54 esztendős trénerrel kétéves szerződést kötött az előző idényben 16. együttes. Elődjével, a brazil születésű, de később olasz válogatott Thiago Mottával kedden bontottak közös megegyezéssel szerződést. Gotti legutóbb az Udinesénél dolgozott, onnan decemberben menesztették.

Traoré is távozott a Barcelonától

Kölcsönszerződésének lejárta után Adama Traoré elhagyja a Barcelonát a klub közlése szerint. A 26 éves spanyol csatár öt hónappal azután tér vissza Wolverhamptonba, hogy távozott az élvonalbeli angol klubtól, és csatlakozott a Barcához, ahol fiatalon játszott. A spanyol bajnokságban legutóbb ezüstérmes együttesben 21 meccsen jutott szóhoz, de nem szerzett gólt, és Xavi Hernández vezetőedzőnél nem tudott állandó kezdőjátékossá válni. A Barcelona 30 millió euróért érvényesíthette volna a záradékban foglalt kivásárlási jogát, de nem élt ezzel a lehetőséggel.

Ugyancsak bejelentették, hogy Luuk de Jong 38-szoros holland válogatott is búcsúzott a Barcától, egyszersmind az őt kölcsönadó spanyol élcsapattól, a Sevillától is, és visszatért hazájába, ahol a PSV Eindhoven játékosa lett. A 31 éves csatár 2014 és 2019 között már erősítette a PSV-t, amelynek színeiben 204 mérkőzésen 112 gólt szerzett, és háromszor is bajnok lett. Három évvel ezelőtt szerződött a Sevillához, amellyel 2020-ban Európa-ligát nyert. A legutóbbi szezont kölcsönben a Barcelonánál töltötte, 29 meccsen lépett pályára, és hétszer volt eredményes. Új szerződése három évre szól Eindhovenben.

Dzsudzsák marad a DVSC kapitánya

Egy évvel meghosszabbították Dzsudzsák Balázs szerződését, és ő marad a DVSC kapitánya – jelentette be Hajk Hovakimjan, az egyesület új klubigazgatója a pénteki sajtótájékoztatón a Nagyerdei Stadionban. Hozzátette: meg kell erősíteni a csapatot, a játékosok igazolása a jövő héttől várható. Hovakimjan ezzel összefüggésben jelezte: nagy váltás nem lesz, stabilitás kell, a posztokról az edző határoz, ha ez megtörtént, azonnal nyilvánosságra hozzák.

João Janeiro vezetőedző azt mondta, a jövőben a jó nem elegendő, megfelelő hozzáállást és 200 százalékos teljesítményt vár a játékosoktól. Hozzátette, a továbbiakban is többnyire a Debreceni Labdarúgó-akadémia lesz az utánpótlás legfőbb bázisa.