2024. április 19., péntek

Elhódítani a kínaiaktól a nyugati megrendelőket

Az adai GKG cég egyedi táskákat készít újrahasznosított anyagokból a nyugati piacra – Grádl Krisztián ügyvezető igazgató szerint a járvány miatt visszaütött Európára a könnyűipar kiszervezés

Az adai GKG bőrdíszműves cég különféle speciális női és férfitáskákat és más termékeket készít, szinte teljes egészében újrahasznosított anyagokból. Köztük orvosi táskákat, mentőmellényeket, kerékpártáskákat és golyóálló mellényeket, amelyeket főként az európai piacon értékesítenek, ugyanakkor a termékekből kerül az amerikai és az ázsiai térségbe is. Grádl Krisztián, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a könnyűipar kiszervezése a Távol-Keletre a járványhelyzet, illetve a háborús konfliktus miatt visszaütött Európára, ahol a jelentős drágulás mellett nyersanyaghiányt, a gyártási és szállítási határidők meghosszabbodását és áruhiányt okoz a piacon. Az ügyvezetővel a GKG termékeiről és termeléséről, a piaci lehetőségekről és az ágazatot sújtó gondokról, illetve a cég terveiről beszélgettünk.

Grádl Krisztián (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

Grádl Krisztián (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

– A cég harmadik generációjához tartozom. A nagytatám 1968-ban alapította a vállalkozást. Majd az édesanyámék 1983-ban létrehozták a saját bőrdíszműves üzemüket, amely kezdetben pénztárcákat gyártott. Az idők folyamán bővítettük a termékeink skáláját különféle bőrdíszműves termékekkel. Készítettünk öveket, de főként táskákat kezdtünk el gyártani, alkalmazkodva a piaci követelményekhez, valamint fejlesztettük a technológiát – magyarázta Grádl Krisztián.

– Jelenleg teljesen átálltunk a különböző egyedi termékek gyártására, amit a nyugati piacra készítünk. Több nyugati céggel dolgozunk együtt, akikkel újrahasznosított anyagból készítünk termékeket. Ez saját márkanéven futó termék, amit kizárólagosan mi gyártunk le Vajdaságban, majd egész Európában terítjük és adjuk el. A pénztárcákat gyártó kis kézműves vállalkozásból fejlesztettük fel magunkat speciális termékek gyártására. Ez különböző speciális gépeket is igényel, de mi már 1983 óta gépesítettünk, aminek köszönhetően fenn tudtunk maradni nehéz helyzetben is. Ha harminc évvel ezelőtt nem gépesítünk, hanem maradunk a kézi munkánál, akkor nem tudtunk volna eljutni erre a szintre. Az egyedi termékek között vannak férfi- és női táskák, amelyek újrahasznosított anyagból készülnek. Az egyik termékünk, amit kidolgoztunk, újrahasznosított vitorlavászonból készül, és szinte teljes egészében újrahasznosított anyagokból állítjuk össze. A termék háromnegyed része kézi munkával készül, de a varrás az gépesített. Különböző katonai dolgokat is gyártunk licenc alapján a nyugati piacra. Gyártunk speciális kerékpártáskákat is, amelyeken minden, még a csavar is újrahasznosított anyagból van. Készítünk vízimentő- és golyóálló mellényeket, valamint újrahasznosított vitorlavászonból és tűzoltótömlőből gyártunk öveket, hátitáskákat és övtáskákat. Speciális orvosi táskákat is készítünk, összesen négy szegmensből áll a gyártásunk – nyilatkozta az ügyvezető igazgató.

A GKG cégben korszerű gépeket használnak az egyedi táskák gyártásához (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

A GKG cégben korszerű gépeket használnak az egyedi táskák gyártásához (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

DRÁGULÁST ÉS NYERSANYAG-HIÁNYT HOZOTT A COVID-19

Az adai cégnél nem érezték meg azonnal a járványhelyzet következményeit, de fél év után már jelentkeztek a gondok, mivel a nyugati piac bezárult, hiszen bezártak az üzletek, emiatt nem tudták értékesíteni a termékeiket. Grádl Krisztián megjegyezte, hogy ebben az időszakban átálltak a különféle mentőtáskák és hátitáskák gyártására, valamint a védőmaszk készítésére.

– A legnagyobb problémát nekünk a Covid-19-járvány következményei okozzák, amihez az ukrajnai háború még csak hozzátesz. Mostanság ismét lezárták Sanghajt és Pekinget, viszont nekünk a Távol-Keletről érkezik a nyersanyag nagyobb része. A járványhelyzet miatt visszaesett a gyártásuk, mert a cégek leálltak, és ennek most csapódnak le a következményei, mert nincs nyersanyag, nincsenek kellékek. Az áruszállítás, ami korábban hat hetet vett igénybe, most hat hónap lett. Ez mind a Covid-19 következménye, hogy ez természetes vagy mesterséges, arról is megvan a véleményem. Tízszeresére felmentek az árak, ha korábban 2500 euró volt egy konténer, az most 25 000 euró, de ennek ellenére sem lehet hozzájutni. Ez már mesterségesen van így felpumpálva. A nyersanyagok, a kellékek beszerzése szinte a nullára esett vissza. Ez azt jelenti, ha időben nem tudtál bevásárolni a Távol-Keleten, és hazaszállítani az árut, akkor most hatalmas bajban vagy. Nemcsak az árak miatt, mert minden megdrágult, hanem egyszerűen nincs, nem tudod vagy nagyon nehéz beszerezni. Különösen a számunkra fontos speciális termékeket, de az olyan egyszerű alapanyaghoz sem tudok hozzájutni, mint a szivacs, aminek egyébként 150–200 százalékkal megemelkedett az ára. Nem tudom beszerezni, akárcsak a kartont – számolt be a helyzetről a cég ügyvezetője, aki hozzátette, hogy az mentette meg őket, hogy előre bevásároltak nyersanyagokból.

A táskák java része kézi munkával készül (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

A táskák java része kézi munkával készül (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

– A cégünk előre bevásárolt az alapanyagból, mert kaptunk olyan információkat, főleg a gyártóktól, hogy ezzel a későbbiekben gond lehet. Sajnos, az ukrajnai háború kapcsán tudtuk meg, hogy nagyon sok áru az ukrajnai kikötőkön keresztül jut el hozzánk, és irányul nyugatra vasúton vagy más módon. Ez most nagy gondot okoz az egyszerű termékek esetében is, mert nem jutnak el hozzánk. Az volt a szerencsénk, hogy a nyugati partnereim nagyon komoly rendszerrel működnek, és előre vásárolnak fél évre. Ez a féléves elővásárlás volt a megmentőnk, ahhoz, hogy tudjunk dolgozni, de így is vannak hiányosságok. Elegendő, ha egy összetevő hiányzik, akkor már megáll a gyártás. Most is van olyan termékünk, amit hat hét alatt kellett volna leszállítani, már a harmadik hónapban járunk, de nem tudunk szállítani, mert hiányzik hozzá egy egyszerű kis műanyag elem. Ide jutottunk! A járvány miatt ugyan leálltak a gyártók, de a raktárkészletüket egy hónap helyett fél év alatt értékesítették. A járvány után viszont az újrakezdéshez szükséges nyersanyag beszerzése megakadt. Ezért érezzük másfél év elteltével leginkább húsba vágónak a világjárvány következményeit. Ez vízválasztó volt minden vállalkozásnak, mert mindenki ugyanazzal a problémával küzd, a nyersanyagbeszerzéssel és -hiánnyal. Az, hogy az árak felmentek, az más dolog. Viszont ha nincs alapanyag, és nem tudod legyártani a terméket, akkor az csődhöz vezet. Akinek nincs nyersanyaga, az nehéz helyzetbe került, ami felmondásokkal fog járni, pedig munka lenne bőven. Az elővásárlás miatt mi nem anyaghiánnyal, hanem helyszűkével küszködünk, és bővítenünk kell az üzemet. Mindig úgy gondolkodunk, hogy nem szabad azt elhinni, hogy örökké jó lesz. A Coviddal egy új korszak kezdődött, több mint valószínű, hogy ez is volt a cél. A járvány megjelenésekor a partnerrel úgy döntöttük, hogy a pénzünket nyersanyagba fektetjük, így most nagy raktárkészletünk van. Mivel speciális termékeket gyártunk, ezek nem változnak egyik napról a másikra. Évente vannak új modellek, de ugyanazokat az anyagokat használjuk a gyártásukhoz, ezért tudunk előre vásárolni, és nekünk ebben szerencsénk volt – állapította meg az ügyvezető igazgató.

MEGGYENGÜLT KÖNNYŰIPAR ÉS MUNKAERŐHIÁNY

A gondot az okozza, hogy Európában az elmúlt két-három évtizedben leépítették a könnyűipart, amelynek termelését kiszervezték a Távol-Keletre – tudtuk meg Grádl Krisztiántól. Állítása szerint nagyon kevés gyártó maradt az ókontinensen, ahol teljesen leépítették a szakképzést, és bezárták a szakiskolákat is.

– A könnyűipart leépítették, mert azt hitték, hogy ezeket a termékeket kevés költséggel és nagy haszonnal tudják legyártatni a Távol-Keleten. Mindez oda vezetett, hogy egész Európában teljesen tönkretették a könnyűipart. Közben Kína és más távol-keleti államok megerősödtek, és felemelték az árakat, a gyártás és a szállítás pedig néhány hétről néhány hónapra hosszabbodott. A gyártási folyamat nálunk sokkal rövidebb, ha jelentkezik a megrendelő, akkor hét–tíz napon belül tudunk szállítani, mivel előgyártásban vagyunk. Hat hónapos periódussal előre vagyunk, ezt a rendszert tizenöt éve építettük ki. A leszállított áruval azonnal tud dolgozni a megrendelő. Hozzánk is visszajönnek a megrendelők. Most annyi munkánk van, hogy le kell mondani, ilyen nem volt húsz éve. Most akinek van áruja, az tud érvényesülni. Viszont már nincs gyártás, Európában nagyon kevés a gyártó. A munkaerőhiány is hatalmas probléma, jelenleg a legnagyobb. Annyira leépítették az ágazatot, hogy nincs utánpótlás, mert bezárták az iskolákat. Azt hitték, hogy távol-keleti munkával minden megoldható, de nem. A megmaradt munkaerőt viszont az utóbbi tíz évben szívta el a Nyugat. Volt olyan időszak, amikor az olcsó keleti áru hozott bennünket nehéz helyzetbe, ezért álltunk át a női táskák gyártásáról az egyedi termékekre. Most viszont munkaerőhiánnyal küszködünk – nyilatkozta Grádl Krisztián, aki hozzátette, hogy nincs idejük betanítani az utánpótlást a gyártás mellett.

 GYÁRTÓ- ÉS LOGISZTIKAI KÖZPONT

A GKG 55 dolgozót foglalkoztat. A cég korszerű, programozható gépekkel van felszerelve. A Prosperitati Alapítvány támogatásával két alkalommal tudtak vásárolni varró- és szabászgépeket. Grádl Krisztián szerint ez nagy segítség volt, mert ezekkel a berendezésekkel minőséget tudtak lépni. Kiemelte, hogy a nyugati partnerei és a vásárlók számára nagyon fontos a környezettudatosság, a természetes és az újrahasznosított anyagok felhasználása, ezért ezt az irányt követik a gyártásban, mert ez jelenti a jövőt. Majd hozzátette, a jelenlegi helyzet bebizonyította, hogy muszáj nagyobb mennyiségben raktározni a nyersanyagot és a késztermékeket, ezért az elkövetkező egy–másfél évben új gyártási csarnok és raktár építését tervezik. A bővítést vagy a cég jelenlegi telephelyén, vagy az adai ipari zónában hajtják végre, ez még egyelőre nem dőlt el.

A cég által újrahasznosított anyagból készített táska (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

A cég által újrahasznosított anyagból készített táska (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

– Egy gyártó- és logisztikai központtá kell, hogy váljunk. Már most is azok vagyunk, csak most helyben és kisebb szegmensben. A fejlesztések után az egészet nekünk kell megoldani, az alapanyag raktározásától a késztermék fotózásáig és a piacra juttatásáig. Ezt azért szeretném elérni, mert így lehet megmenteni ezt a szakmát, így tudjuk fenntartani a gyártást. A nyugatiak rászoktak a távol-keleti munkára, de most már nem kapják meg egy hónap alatt a megrendelést. Közben csődbe mennek a cégeik, mert a vásárlók lemondják a rendeléseket. Ezért kell nekünk európai gyártóként komplett szolgáltatást nyújtani nekik, mert ha ők eltűnnek a piacról, akkor mi is. Emiatt kell a fejlesztés, hogy gyártói és kiszolgálói csomagot tudjunk biztosítani a vevőinknek, mert ez a fennmaradásunk záloga. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsan, hatékonyan és elfogadható áron tudjuk leszállítani a termékeinket – hallottuk Grádl Krisztiántól.