2024. április 27., szombat

Döntöttek a Pro Urbe díjak odaítéléséről

Ülésezett a topolyai községi képviselő-testület

Aktuális összetételében 16. ülését tartotta meg a topolyai községi képviselő-testület. Határozati javaslatot terjesztettek be elfogadásra Topolya község 2021. évi költségvetésének rendezett zárszámadásáról. 1,8 milliárdot tett ki a tavalyi költségvetés, és 18,7 millió dináros költségvetési többlettel zárta az évet az önkormányzat. Szatmári Adrián polgármester kiemelte, hogy két olyan jelentős beruházást sikerült megvalósítani, mint a diákotthon befejezése és átadása, valamint a szennyvíztisztító megépítése és üzembe helyezése.

Napirenden szerepelt a Pro Urbe díjak odaítélése is, az illetékes bizottság javaslata alapján. A javaslat szerint Pro Urbe díjban részesülnek Zsáki István és Csernik Attila képzőművészek, valamint Zdravko Savić korábbi sikeres labdarúgó és játékvezető. A testület is elfogadta a bizottság javaslatát, a díjakat szeptemberben a városnapi díszülésen adják át.

– Úgy gondolom, hogy ők mindhárman nagymértékben hozzájárultak Topolya község nevének öregbítéséhez, nemcsak idehaza, hanem külföldön is. Zsáki István és Csernik Attila a művészet, valamint az oktatás területén, Zdravko Savić pedig a sport területén ért el kimagasló eredményeket – nyilatkozta a polgármester.

Határozat született helyi járulékok bevezetéséről, illetve kihirdetéséről Pobeda és Felsőroglatica helyi közösségek esetében.

– A referendumot a helyi járulék bevezetésével kapcsolatban március 22-én tartottuk meg, és a polgárok, azaz a lakosok a helyi járulék bevezetése mellett döntöttek ezeken a településeken. Ezúton is szeretném megköszönni azoknak, akik részt vettek a szavazásban, és igennel szavaztak, mert úgy gondolom, hogy ez az adott településnek a javát fogja szolgálni a jövőben is. A helyi járulékot az elkövetkező 10 éves időszakra vezettük be ennek a két helyi közösségnek a területére vonatkozóan. Szeptemberben tervezzük megszervezni a referendumot Topolyán, valamint a pacséri helyi közösség esetében. Ezeket az eszközöket leginkább a különféle infrastrukturális fejlesztésekre szoktuk beruházni, és mindig azon a településen, ahol ezek a bevételek megvalósulnak – nyilatkozta lapunknak a polgármester.

Jelentés hangzott el a Komgrad Közvállalat 2021. évi ügyviteléről, a topolyai Piac Közvállalat 2021. évi gazdálkodásáról, a Topolyai Községi Közigazgatási Hivatal 2021. évi munkájáról, valamint Topolya község helyi ombudsmanjának 2021. évi munkájáról és idei terveiről. Végzésjavaslatot terjesztettek be elfogadásra a Komgrad Közvállalat 2021-ben megvalósított nettó nyereségének elosztásáról szóló határozat jóváhagyásáról. A javaslatot elfogadták, és ennek értelmében a Komgrad a nyereségének – ami 1,6 millió dinárt tesz ki – 50 százalékát a költségvetésbe fizeti be. A Piac Közvállalat 2,1 milliós nyereségének szintén a felét fizeti be a költségvetés javára.

Döntés született a középiskolások útiköltségének a finanszírozásáról is.

– Azok a középiskolások lesznek jogosultak útiköltség-térítésre, akik a tanulmányaikat a településükön kívül eső iskolában folytatják. Mindig az iskolaév kezdete előtt hirdetjük meg a pályázatot, és erről mindig időben értesítjük a középiskolásokat a különféle médiumokon keresztül – emelte ki Szatmári.

A Topolya város úgynevezett második blokkjához tartozó ingatlanok kisajátításáról is határoztak a városfejlesztés érdekében. Az érintett lakásokat az önkormányzat piaci áron felvásárolja majd – nyilatkozta a polgármester.

– A kettes blokk valójában a városi stadiont, a városi fürdőt és a városi parkot öleli fel. Szeretnénk további infrastrukturális fejlesztéseket megvalósítani, és egy nagyobb parkolót szeretnénk kiépíteni, amely elsősorban a fürdő, valamint a városi stadion szükségleteit lesz hivatott majd kiszolgálni – emelte ki.

Iskolaszéki tagok felmentése és kinevezése is napirenden szerepelt. Az ülést a képviselő-testület nagytermében tartották meg ismét. Az utóbbi két évben az üléseket a járványügyi előírások miatt a színházteremben tartották.