2024. április 27., szombat
CÍMLAPTÖRTÉNET

Jókedvvel fertőznek

A megalapításának 3. évtizedét ünneplő Irigy Hónaljmirigy lépett közönség elé Bácskossuthfalván

Talán senkinek sem kell bemutatni Magyarország egyik legnépszerűbb nyolctagú könnyűzenei együttesét, a zenei paródiáiról és humoros tévéműsorairól ismert Irigy Hónaljmirigy formációt. A csapat fele – Sípos PéterKabai LászlóMolnár Imre és Csarnoki Antal – a közelmúltban Bácskossuthfalván a falunapi rendezvénysorozat keretében lépett színpadra. A Rekreációs Központban megtartott fellépésre, a pop-rock slágerek kifordított változatára, a mulatós feldolgozásokra szép számban voltak kíváncsiak a falubeliek és a környező települések lakosai. A zenekar jelenleg a megalakulása 30. évét megkoronázó nagyszabású koncertjére készül, amelyet június második szombatján tartanak a Groupama Arénában, és a bácskossuthfalvi fellépésre is éppen az előkészítő próbáról érkeztek. A beszélgetésre Sípos Péter és Kabai László vállalkozott.

– Sípos Péter: A legfontosabb dolog most zenekarunk életében az a nagy koncert, amely a Groupama Arénában, a Fradi pályáján lesz június 11-én csapatunk megalakításának 30. évfordulója alkalmából. Már látjuk, hogy ez nagy durranás lesz, Budapest tele van plakátokkal, a rádióban, a tévécsatornákon is nyomatjuk a reklámot. Magyar zenekar ekkora „küzdőtéren” még nem lépett fel. Nagyon érdekes, hogy olyan ismerőseink is felhívnak, akikkel már jó ideje nem hallottuk egymást, hogy szeretnének bejutni a koncertünkre.

– Kabai László: Óriási show-val készülünk, 2 óra 35 perces lesz a műsor, és ez a koncert számunkra az év legnagyobb bulija lesz, már hónapok óta gőzerővel készülünk rá. Szerencsére nagyon szépen fogynak a jegyek, a koncert előtt két héttel közel vagyunk a telt házhoz, a lelátójegyek 98%-a már elkelt, ami igen-igen jó hír. Nagyon sok régi és újabb dalt is hallhat a közönség, egyfajta átfogó repertoárt igyekeztünk összeállítani. Több vendégfellépőt is várunk, különleges látvánnyal, egyéb vizuális technikákkal készülünk. Mondanom sem kell, hogy a közönségünk, de mi is nagy várakozással tekintünk a koncert elé, nagyon magasra tettük fel a lécet.

Sípos Péter és Kabai László válaszol a kérdésekre (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Sípos Péter és Kabai László válaszol a kérdésekre (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az Arénában tervezett koncert vagy annak részletei eljutnak más helyszínekre is?

– S. P.: A koncertprogramunkkal, annak a módosított változatával mindenképpen szeretnénk az előttünk álló időszakban-hónapokban több helyszínt is bejárni. A legtöbb dalunkat felfrissítettük, a háttérben kivetített látványt is, továbbá új jelmezeket varrattunk, a koreográfiákat átalakítottuk. Erre felkértünk egy profi szakembert, aki szakmai szemmel valóban sok mindenre odafigyelt, az utolsó másodpercet is kihasználva. Szinte szavakban pontosan azt is bele kellett kombinálni, hogy ki meddig öltözködik. Persze akkor jó az egész produkció, ha a közönség abból a komoly munkából, ami a háttérben folyik, semmit sem vesz észre.

A koncert után egy picit szusszanunk, aztán folytatjuk a fellépéseket, illetve a munkát, turnéra indulunk. De már most figyeljük az új dalokat és az előadókat, hogy kiket érdemes feldolgozni, melyik szöveget lehet átdolgozni.

A koncertek mellett igyekeznek a rajongók várakozásainak más módon is megfelelni, mire jut még idejük?

– K. L.: A napokban jelent meg a legújabb klipünk Jóisten címmel, ugyanis feldolgoztuk a Valmar zenekar Úristen című számát, amelyben Szikora Robi is szerepel. Mi is visszarepültünk a klip erejéig az időben, és a ’60-as évekbe költöztettük a cselekményt. Úgy érzem, nagyon fergeteges és vicces lett, még Szikora Robit is parodizáljuk benne.

– S. P.: Amikor meghallottuk a dalt, akkor mi is felkiáltottunk, hogy Úristen! Azonnal megfogott bennünket, hiszen van ebben a dalban fantázia. Például az a kontraszt, hogy a fiatalok az idősebbekkel énekelnek. És habár nem volt tervben, de szinte az utolsó napon belecsempésztük nagy koncertünknek a repertoárjába is.

Reggeltől délutánig próbálnak a nagy koncertre, közben több száz kilométert utaztak Bácskossuthfalvára, hogy fellépjenek. Hogyan győzik energiával ezt az intenzív munkatempót?

– K. L: Nincs más választásunk, muszáj beosztani az erőnket és az időnket. Arra törekszünk, hogy eleget tegyünk minden meghívásnak, hiszen számítanak ránk.

– S. P : És ezért is érezzük feladatunknak helyt állni, hiszen megtörténhet, hogy pont innen, Bácskossuthfalváról, vagy más kisebb településekről keveseknek lesz alkalma felutazni Budapestre a nagy koncertünkre. Tehát a mi feladatunk, hogy mindazokhoz is eljuttassuk a produkciónkat, a jókedvünket, akik másként nem tudnak vele találkozni élőben. Számunkra szívmelengető visszajelzés, hogy a legkisebb falutól a legnagyobb városig keresnek bennünket, és hívnak koncertezni. Azért elárulom, hogy most a háromórás próba alatt, amikor az elejétől a végéig nyomtuk a koncert programját, hogy teljes egészében megtapasztaljuk mi vár ránk – koreográfiával, a táncosokkal, aztán fel a lépcsőn-le a lépcsőn –, hát azért a végén már nem volt egyszerű, hiszen mi sem fiatalodunk. De másfelől azt tapasztaljuk, hogy minél többször gyakorolunk, annál olajozottabbak vagyunk mi is. Vagyis ha a fizikumot edzésben tartjuk, akkor könnyebb minden. A zenekar tagjai közül többen le is fogytak a nagy koncert miatt.

Van egyáltalán szabad hétvégéje a zenekarnak ezen a nyáron?

– K. L.: Szerencsére nincs, de egyáltalán nem bánjuk, hiszen ültünk eleget otthon az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt. Borzasztó volt megélni azt a semmittevést, a várakozást, az után a pörgés után, ami korábban is jellemezte az életünket. Két év egyáltalán nem rövid idő, és nagyon bízunk benne, hogy most már ez így is marad, és a jövőben semmilyen hasonló korlátozásban nem lesz részünk.

Egy időben a zenekar repertoárjához hozzátartoztak a parodikus filmösszeállítások, tervezik-e annak a korszaknak a folytatását?

– K. L.: Az egy gyönyörű tízéves korszaka volt a zenekarnak, nagyon szerettük, nagyon jó stábbal dolgoztunk, és a televízió népszerűségének köszönhetően a mi országos ismeretségünk is megugrott. Ugyanakkor egyszer csak úgy éreztük, hogy pontot kell rá tenni, és azt a korszakot magunk mögött hagyva nem tervezzük folytatni.

Mi az igazán jól parodizálható dalnak az ismérve, milyen tulajdonságaiba lehet belekapaszkodni?

– K. L.: Önmagában nem elég az, ha valami sláger lesz. Nagyon sok olyan egyébként jó előadó működik a porondon, akikkel nem tudunk mit kezdeni, mert átlagos külleműek. Nagyon fontos számunkra, hogy az előadó karakteres legyen. Mindegy, hogy pozitív vagy negatív értelemben, a lényeg, hogy kapaszkodót adjon. Így például a legújabb Jóisten címet kapott feldolgozásunkban Szikora Robi legendás személyisége csodásan feldolgozható.

Az Irigy Hónaljmirigy bácskossuthfalvi fellépése (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az Irigy Hónaljmirigy bácskossuthfalvi fellépése (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ma már szinte presztízsnek számít magyar zenei körökben az, ha az Irigy Hónaljmirigy a „szájára veszi” és kifigurázza. Van egyáltalán ennyi év távlatából olyan, aki ezt mégsem szeretné?

– S. P.: Biztos, hogy van ilyen, mert nem mindenki ilyen laza humorú, mint amilyen a mi csapatunk. Most a nagy koncertünkön lesz szerencsénk vendégül látni egy olyan sztárvendéget, akit immár 20 éve győzködünk, hogy csatlakozzon hozzánk, és most igent mondott. Ez egy hatalmas meglepetés lesz, bevallom még nekünk is, hiszen 10 nappal ezelőtt sem volt biztos, hogy elvállalja. Az Arénában egyebek mellett olyan nagy sztárvendégeket is köszönthetünk majd körünkben, mint Nagy Feró, a Magna Cum LaudeJudyMező Misi vagy Ganxsta Zolee.

Vajdaságban milyen gyakran fordul meg az Irigy Hónaljmirigy?

– S. P.: Emlékszem, egyszer nagyon régen, felléptünk a határ ezen oldalán egy szamárversenyen (szerző megj.: Királyhalmán) egyebek mellett Sipos F. Tamással, Szandival, és már a turnébuszban is nagyon jó volt a hangulat. Aztán a koncerten az emberek mulattak és boldogok voltak, pedig akkor még igen labilis volt az országban a helyzet.

– K. L.: Mi tagadás, jöhetnénk gyakrabban is, viszont amikor alkalmunk adódik ideérni erre a vidékre, akkor mindig nagyon jó buli kerekedik ki belőle.