2024. április 27., szombat
ÉRDEKES HONLAPOK

Magyar nyelvre optimalizált hangleirat készítő, gépeléstanító és akkordleszedő

Az újságírásban számos olyan helyzet van, amikor egy közéleti személy nyilatkozatát nagyon gyorsan le kell adnunk a szerkesztőnknek, vagy éppen a napilap weboldalára. Ilyenkor a nyilatkozat elhangzása után, leggyakrabban még a helyszínen meg kell írni az anyagot, majd pedig ezt elektronikus levélben továbbítani. Ebben nyújthat komoly segítséget a beszédleiratozó alkalmazások mesterséges intelligencia alapú hangfelismerése. Az interneten számos ilyen szolgáltatás található, de ezek közül talán a legjobb a magyar nyelvre is optimalizált Alrite (www.alrite.io). Az Alritet használhatjuk a honlapon keresztül, de ez esetben fel kell töltenünk a leiratozni kívánt hangfájlt, vagy pedig okostelefonos alkalmazással, amivel a beszéd rögzítését követően át is konvertálhatjuk szöveggé a hanganyagot, majd pedig a szöveget azon nyomban meg is oszthatjuk, illetve e-mailen keresztül el is küldhetjük.

A szolgáltatás díjmentes Starter csomagját választva havonta 30 percnyi szöveget szedhetünk le így, azzal, hogy időegyenlegünk minden hónap elején feltöltődik, a Plus csomagot (6000 dinár) kifizetve pedig évente 10 órányi hanganyagot leiratozhatunk. Természetesen arra oda kell figyelni, hogy a hanganyag készítése közben minél kevesebb háttérzaj legyen, mivel ez a konvertálásba is könnyen belezavarhat, ezért a hanganyagnak szöveggé történő átalakítása után mindenképpen ellenőrizzük le az írást, amit kaptunk.

***

A leghatékonyabb gépelési módszer a tízujjas gépírás, mely során tíz ujjal gépelünk anélkül, hogy a billentyűzetre néznénk. No, de ezt meg is kell tanulni. A TypingClub (www.typingclub.com/gepeles) segítségével szórakoztató és hatékony módon bárki elsajátíthatja ezt. A honlapon a kezdés ikonra klikkelve egy videofelvételt tekinthetünk meg a gépelési módszer elsajátításáról, majd pedig a többi ikonra kattintva bele is kezdhetünk a tanulásba, illetve a gyakorlásba.

***

Elsősorban zenészek, ezek közül is a gitárosok számára lehet hasznos online szolgáltatás a Chordify (www.chordify.net), amelyen néhány klikk segítségével bármelyik dal akkordjait meg lehet szerezni. Ehhez mindössze annyit kell csinálnunk, hogy a megtanulni kívánt szerzemény YouTube-s videójának vagy pedig Deezeres, illetve Soundcloudos elérhetőségének a hivatkozását bemásoljuk az adott mezőbe, vagy pedig feltöltjük a kért zeneszámot, és az oldalon megjelenik az akkordok pontos listája, ahogyan az a szerzeményben hallható.

***

Nagy valószínűséggel mindenkivel megesett már, hogy az éjszaka kellős közepén, az álmatlansága miatt bekapcsolta a televíziót, és egy random műsort nézve, nagy nehezen sikerült elaludnia. Személyes tapasztalat, hogy ilyenkor nagyon nem mindegy, hogy mit is kezdünk el nézni, mivel az alaposan összekutyulhatja álmainkat. Egy tipp: cápákról szóló természetfilmet, horrort vagy a Szerb Képviselőház ülését véletlenül se nézzük ilyen állapotban. Ilyen esetben legjobb, ha valamelyik videomegosztón kikeresünk egy végtelenített nyugalmat árasztó videót, és ezzel kísérletezzünk. Ez esetben a Napflix (www.napflix.tv) a legjobb választás, mivel ezen az ingyenes szolgáltatáson keresztül számos ilyen videofelvételt találhatunk a pandamedvék mindennapjaitól kezdve az esős utcafelvételen keresztül egészen a 2013-as sakkvilágbajnokság döntő mérkőzését bemutató videóig. A hatás pedig garantált, ezeket nézve gyorsan elnyom minket az álom, és attól sem kell tartanunk, hogy álmunkban ránk támad egy hatalmas cápa.

***

Napjainkban vannak pillanatok, amikor nemhogy az olvasóknak, nekünk újságíróknak is elegünk van a mindennapi, áremelkedésről, véres összecsapásokról, világjárványokról, egymást froclizó világsztárokról szóló hírekről. Az Oddee.com (www.oddee.com) oldalon a változatosság kedvéért olyan nem mindennapi színes híreket olvashatunk, mint például: melyek voltak a legfurcsább dolgok, amelyeket az emberek az Uber taxiban felejtettek 2021-ben, miképpen mentett meg egy elpusztult hörcsögöt ábrázoló tetkó egy embert a kivégzéstől, illetve melyek a bolygónk kontinenseinek legfurcsább idegenforgalmi látványosságai.