2024. április 26., péntek
UKRAJNAI HÁBORÚ

Feladják Szjevjerodonyecket

Már kis is próbálták a frissen érkezett amerikairakéta-sorozatvetőket

Megérkezett Ukrajnába a csodafegyverként emlegetett, amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetők egy része, és állítólag már be is vetették őket. Az oroszok közben tovább nyomulnak Luhanszk megyében, ahol már csak egy város tartja magát, miután az ukrán erők parancsot kaptak Szjevjerodonyeck elhagyására.

Az ukrán erők parancsot kaptak arra, hogy vonuljanak ki az orosz ostrom alatt álló Szjevjerodonyeckből – jelentette be pénteken Szergej Hadaj, Luhanszk régió kormányzója. „Nincs értelme hónapokon át szétvert hadállásokat tartani csak azért, hogy ott maradjunk” – mondta, hozzátéve, hogy a halottak száma egyre nő, s az otthonok 80 százaléka megrongálódott vagy megsemmisült.

Szjevjerodonyeck elfoglalása kulcsfontosságú a Donyec-medence fölötti ellenőrzés átvételéhez, amely az Ukrajna ellen februárban indított orosz háború egyik központi törekvése.

Hajdaj azt is közölte, hogy az ukrán erők visszavertek egy orosz támadást a szomszédos Liszicsanszk térségében. A közeli Mikolajivka falut viszont elfoglalták. Megszállták a teljes hirszkei járást és az azonos nevű falut is. Hirszke és több település elvesztése miatt Liszicsanszkot hamarosan három oldalról bekeríthetik. Liszicsanszk az utolsó nagyobb, ukrán ellenőrzés alatt álló város Luhanszk megyében. A luhanszki orosz milícia arra számít, hogy a helyi Azot vegyiműben körülzárt Ajdar nacionalista alakulat fegyveresei tömegesen adják majd meg magukat.

POKOLGÉP GYILKOLT HERSZONBAN

Igor Konasenkov tábornok, az orosz hadügyminisztérium szóvivője közölte: az utóbbi öt napban tíz települést foglaltak el Luhanszk területén. Gorszkoje és Zolotye faluban 1800 ukrán katonát és 80 zsoldost kerítettek be. Hasonló sorsra jutott a Jobboldali szektor „náci alakulat” 120 fegyverese is. Szavai szerint a légierő Mikolajiv és Harkiv megyében három helyszínre mért rakétacsapásainak következtében több mint kétszáz zsoldos és mintegy száz ukrán „nacionalista” halt meg.

Herszon városában autóba rejtett pokolgép végzett Dmitrij Szavlucsenkóval, a régió orosz katonai és polgári adminisztrációjának illetékesével. A gépkocsi akkor robbant fel, amikor Szavljucsenko éppen beszállt. Herszon megye az Oroszországhoz csatolt Krím-félszigettől északnyugatra fekszik, és az oroszok már az invázió első hetében elfoglalták.

Donyecki földművesek egy napraforgóföldön becsapódott orosz rakéta maradványait vizsgálják (AP via Beta)

Donyecki földművesek egy napraforgóföldön becsapódott orosz rakéta maradványait vizsgálják (AP via Beta)

Oroszország területén is súlyos tragédia történt. Pénteken Rjazan város közelében leszállás közben lezuhant és kigyulladt egy Iljusin Il-76-os katonai teherszállító repülő. A gép fedélzetén tartózkodó kilenc személy közül négy meghalt, ötöt sérülésekkel kórházba szállítottak.

FIGYELMEZTET AZ ENSZ-FŐTITKÁR

Az Egyesült Államok újabb katonai segítséget biztosít Ukrajnának, csaknem 450 millió dollár értékben – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter. A csomagban több ezer lőszer, 18 parti és folyami járőrhajó, valamint néhány HIMARS rakétarendszer lesz. Utóbbiakból csütörtökön már megérkezett az első szállítmány. Az új szerzeményeket állítólag már be is vetették az orosz állások ellen. Egy HIMARS hat darab 227 mm-es, GPS-irányítású rakétát képes kilőni egyszerre, akár 80 kilométeres távolságra is.

A világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő csoport (G7) külügyminiszterei tegnap felszólították Oroszországot, hogy oldja fel a fekete-tengeri ukrán kikötők zárlatát, ami súlyosbítja az élelmezési bizonytalanságot, és élelmiszerválságot okoz.

António Guterres ENSZ-főtitkár pedig arra figyelmeztetett, hogy az orosz tengeri blokád miatt a világ „példátlan globális éhezéssel” néz szembe. A válságra nem lehet hatékony megoldást találni, hacsak Ukrajna és Oroszország, amelyek a világ búzakivitelének 29 százalékát adják, nem találják meg a módját a kereskedelem újraindításának – mondta.