2024. április 27., szombat

Az államfő segítségére számítanak a Fiat munkásai

A bejelentések szerint szombaton, június 25-én fogadja Aleksandar Vučić államfő Belgrádban a kragujevaci autógyári szakszervezetek vezetőit és a munkások más képviselőit, hogy egyeztessenek a munkaerő-fölösleggé vált, illetve az átmenetileg külföldre irányított alkalmazottak jövőjét illetően.

Zoran Miljković, a Fiat plastic Önálló szakszervezetének képviselője mérsékelten optimista, mégis konkrét és végleges megállapodásban bízik, mert úgy tartja, hogy Szerbia elnöke „komoly ember, aki nem hívná kabinetjébe a munkásokat, ha nem lenne megoldása”. Mint mondja, azt szeretnék elérni, hogy munkahelyükön maradhassanak és minimálbért kapjanak azok, akik nem vállalják a külföldi gyárakban felkínált munkát, azoknak pedig, akik távozni akarnak az üzemből, szolgálati évenként 1000 euró végkielégítést tartanak méltányosnak. Az államfővel való találkozón minden szakszervezet vezetője és a munkások képviselője is ott lesz, ha pedig most sem sikerül egyezségre jutniuk, folytatják a tüntetéseket.

A Stellantis olasz–amerikai–francia konzorcium, melyhez most a Fiat is tartozik, a villanyautó-gyártásra való áttérés előkészületeinek kétéves időszakára más európai gyáraiban kínált az embereknek munkát, vagy szolgálati évenként 220 eurós végkielégítést, de külföldre kevesen szeretnének menni, a felkínált összeggel pedig elégedetlenek. Követelik továbbá, hogy az ún. védett kategóriákat (terhes és kisgyermekes nőket, rokkantakat stb.) ne érintse a szociális program, valamint hogy az átmeneti időszakban Kragujevac 50 kilométeres körzetében adjanak nekik munkát.

A hónapok óta húzódó bizonytalanságnak a kormányfővel és a munkügyi miniszterrel való többszöri tárgyalás sem tudott véget vetni, ezért a munkások a héten kétszer is útzárlattal tiltakoztak. A szerdai, belgrádi tüntetés kapcsán a fémmunkások Függetlenség ágazati szakszervezete tegnap közölte, nem igaz, hogy a megmozdulást ellenzéki vezetők szervezték, mint ahogyan egyes médiumok állítják, „kiforgatva a tényeket”. A valótlanságok állítása miatt a szakszervezet kénytelen lesz feljelenteni őket. Az érdekszervezeti közleményben kiemelik: a munkások maguk szervezték a tüntetést, és a saját zsebükből fizették a buszjegyet Belgrádig. Törekvéseikben minden segítségnek, támogatásnak örülnek, akár a hatalom, akár az ellenzék oldaláról jön. A vasasszakszervezet korábban többször felhívta a figyelmet a Fiatban tapasztalt szabálytalanságokra de „senki sem hallotta meg” szavát. (Beta)