2024. május 8., szerda

Magasságmérőket kaptak az óvodák

Újvidéken minden gyermekintézmény magasságmérőket kapott, a szakemberek felismerték, hogy nagyon fontos figyelemmel követni a kicsik fejlődését.

A Roditelj Egyesület és a tartományi ifjúsági- és sport titkárság közös akciójának köszönhetően az újvidéki óvodák 72 magasságmérőt kaptak. Gordana Lemić, a Roditelj Egyesület elnöke elmondta, hogy az ovisok magasságának, fejlődésének rendszeres mérésével idejében felfedhetők az esetleges egészségügyi gondok, és ezekre figyelmeztethetik a szülőket. – A gyermekek szabályszerű növekedésének a jelentőségét még sokan nem értik, ezért gyakran túl későn kezdik meg a terápiát azoknál a gyermekeknél, akiknél növekedési rendellenességet vesznek észre – magyarázta Lemić. A Dnevnik napilap honlapja emlékeztet arra, hogy a rendszeres egészségügyi ellenőrzésekkor kötelező a gyermekek magasságának a mérése is. A törvény szerint az iskolásokat az első évben 7 alkalommal kötelesek megmérni, a második évben kétszer, azután pedig évente egyszer.

Minden újvidéki óvoda magasságmérőt kapott a Roditelj Egyesület és a tartományi ifjúsági- és sport titkárság összefogásának köszönhetően. (Fotó: Ótos András felvétele)

Minden újvidéki óvoda magasságmérőt kapott a Roditelj Egyesület és a tartományi ifjúsági- és sport titkárság összefogásának köszönhetően. (Fotó: Ótos András felvétele)

Az első évben a gyermekek átlagban 25 centiméter nőnek, a másodikban 12-t, a harmadikban nyolcat, azután pedig a serdülőkorig kb. 4 centit évente.

Lemić kifejtette, hogy a lassú növekedésnek általában endokrinológiai okai vannak, egyesek szervezetéből hiányoznak a növekedési hormonok, de természetesen más okai is lehetnek.

– A lassú növekedésnek természetesen genetikai okai is lehetnek, de előfordul, hogy fejsérülés okozza a gondot. Olyan fejsérülésekről beszélek, amelyeket nehéz észrevenni, ide tartoznak a rosszindulatú daganatok, vagy a központi idegrendszer sérülése – véli Lemić. Hozzátette: A tartományi kormány támogatja a gyermekek hormonterápiás kezelését, a költségeket az állam állja.