2024. április 26., péntek
ANYASAROK

Beszéljünk a szexről

A szülés utáni hormonális változások hatása a szexuális életre

Beszélünk róla, de nem eleget. Szóba kerül, mégis sok tabu övezi a témát. Sok a kérdés, kevés az őszinte és alapos válasz, cserébe rengeteg a ferdítés és a kontraproduktív tanács. Ezért talán nem is meglepő, hogy legtöbbünk úgy indul el a családdá válás rögös útján, hogy nem is sejti, hamarosan fenekestől borul fel az a párkapcsolati stabilitás, amelyben a gyermeke megfogant. Mielőtt mélyebben kielemeznénk a témát, fontos pár dolgot tisztáznunk. Mint minden esetben, a szülés utáni szexualitás kapcsán is vannak kivételek. Nem törvényszerű, hogy egy baba érkezése minden esetben felborítja, vagy netán meghatározatlan időre zátonyra is futtatja a szülők szexuális életét. Ha pedig mégis így történik, az egyensúlyvesztés oka nem a baba, hanem a megváltozott életvitel, az új életkörülmények, amelyek egy gyermek érkezésével járnak. Mindenesetre fontos tudomásul venni, ha simán is megy az átállás a régi és az új családi dinamikák között, bizonyosan lesznek változások a szexuális élet terén.

Korábban már utaltunk arra, hogy rengeteg dologtól függ, hogyan alakul a szülés utáni intimitás. Most szétszálazzuk pontosan mit is takar az a „rengeteg dolog”. Ezúttal a szülést követő hormonális és egyéb testi változások szexuális életre gyakorolt hatásáról lesz szó, de kielemezzük majd azt is, hogyan hat a párkapcsolati egyensúlyra a szülőséggel járó új családi dinamika és a megváltozott családi kép. Ahhoz, hogy behatóbban foglalkozhassak a szülés utáni szexualitással, utána kellett járnom, milyen véleménnyel vannak a témáról olyan emberek, akik nem pusztán személyes tapasztalattal, de szakvéleménnyel is szolgálhatnak. Mivel elsősorban – ugyanakkor nem kizárólag (!) – anyáknak szól az Anyasarok, szerettem volna továbbra is női szemszögből megközelíteni a témát, ezért Cserháti-Herold Janka, termékenységtudat-szakértő ismeretterjesztő videói alapján készült ez az összefoglaló. Minden szakmai jellegű kijelentés tehát az ő tudásán és hozzáértésén alapszik.

Ha a szülés utáni intimitás témáját boncolgatjuk, nem kerülhető meg a tény, hogy nagy eséllyel még a várandósság alatt változások állhatnak be a párkapcsolati intimitásban. Ennek oka ugyanúgy, mint a szülést követően, a hormonális és fizikai változásokban keresendő. Várandósság alatt a méhünk a többszörösére nő, ráadásul egy időszakos hormontermelő szervet növeszt, a méhlepényt, ami a progeszteron és ösztrogén termelés mellett a magzatot is ellátja. A szervezetünkben ezenkívül jelen van még a relaxin nevezetű hormon is, melynek köszönhetően az ízületeink fellazulnak, a szalagok megnyúlnak, a csípőcsontok kitágulnak. Mindez jelentős fájdalommal járhat egyes kismamák számára. Mire a kilenc hónap végére érünk, a kellemetlenségek sora végtelennek tűnhet. Kényelmetlenül vagyunk a testünkben, a fájdalom állandó jelleggel jelen van, hol itt feszül, hol ott húzódik. Egyszerűen a mindennapi lét is korlátozottá és nehézkessé válik. Egyáltalán nem meglepő tehát, ha ebben az időszakban háttérbe szorul a szexualitás.

A szülést követően azonban még csak felocsúdni sincs időnk, a testünk nem pihen, azonnal elkezd visszarendeződni eredeti állapotába, s azt hiszem, nem ér meglepetésként senkit, ha elárulom, hogy ez az időszak sem mentes a nehézségektől és fájdalmaktól. A méh elkezd összehúzódni, hogy végül a hatodik hétre visszanyerje eredeti, nagyjából kisebb ökölnyi nagyságú állapotát. A hasüregi szervek is visszakerülnek az eredeti helyükre, valamint visszarendeződnek a csontok, a csípő és a medencetájék izmai. Beindul a tejtermelés, melynek hatására a mellek megkeményednek és fájdalmasak lesznek. Mindezen változások akkor is jelen vannak, ha szülésünk komplikáció- és beavatkozásmentes volt. Ezek „csak” a természetes velejárói a gyermekágynak. Traumatikus szülés esetén hatványozódnak a nehezítő körülmények. Egy gáttáji sérüléssel – legyen az egy gátmetszés után maradt seb, vagy csak egy kisebb repedés – már az ülés vagy a járás is nehézkes lehet. A sebhely pedig általában a gyógyulás után is érzékeny. Arról nem is beszélve, hogy császármetszést követően jóval hosszabb és összetettebb a felépülés. Az első hat hét tehát ugyancsak egy olyan időszak, amely nem éppen alkalmas a szexuális élet újrakezdésére.

Mielőtt azt gondolnánk itt véget ér annak a „rengeteg dolognak” a felsorolása, ami a szülés utáni szexualitás alakulását befolyásolja, érdemes átgondolni, pontosan milyen hormonális változások mennek végbe a testünkben, s hogyan hatnak ezek a szülés utáni intimitásra. A baba érkezését követően, amint megszületik a méhlepény, az általa termelt hormonok szintje rohamosan csökkenni kezd. Cserébe olyan új hormonok jelennek meg a szervezetben, mint az oxitocin és a prolaktin. Az oxitocin a méhösszehúzódásokért, a kötődésért és a tejkibocsátásért felelős hormon. Szoptatás alatt ugrik meg a szintje, jelezve az agynak, hogy még szükség van a tejre, így cserébe az agy megemeli a prolaktinszintet. A prolaktin amellett, hogy fenntartja a tejtermelést, elnyomja a termékenységért felelős hormonjainkat – ezért nincs ciklusunk szoptatás alatt. Ez persze egyénenként eltérő, hiszen van, akinek igen korán visszaáll a ciklusa, van, akinek még hosszú ideig nem. A ciklus visszaállása előtt az ösztrogénszintünk sem kielégítő, így nagy eséllyel hüvelyszárazsággal is számolnunk kell. Rendszeres ciklus híján, hüvelyszárazság mellett előfordulhat, hogy a libidónk sem az igazi. És akkor a kimerültségről és a végeláthatatlan teendőkről még csak szó sem esett.

Szülést követően külső szemlélőként talán csak annyit látunk, hogy eltűnik a hatalmas gömbölyű pocak, s az anya többé-kevésbé a régi – a valóságban azonban több dolog történik egyszerre, mint azt elsőre gondolnánk. Ahogyan kilenc hónapig tartott egy vagy több kisembert növeszteni, úgy legalább kilenc hónapig tart mire testünk újra megközelíti a várandósság előtti állapotát. A szülés utáni hatodik hét tradicionálisan elfogadott időpont a szexuális élet újrakezdésére. Az esetek többségében azonban valószínűleg jóval tovább tart a testi és lelki regeneráció, így a szexuális élet újrakezdése is elhúzódhat, és ez teljesen normális. Nagyon fontos, hogy tiszteletben tartsuk ezt a felépülési időszakot, legyünk türelemmel és ne hallgassunk a régimódi, kontraproduktív tanácsokra, melyek sokszor többet ártanak, mint amennyit használnak. (Forrás: Hormonmentes (Cserháti-Herold Janka, termékenységtudat-szakértő YouTube csatornája), „Szex a szülés után”)