2024. április 26., péntek

A művelődéstörténet fontos része

Szabadkán bemutatták az ország legrégebbi zeneiskolájáról szóló könyvet

Nemrégiben jelent meg Pekár Tibornak a Szabadkai Zeneiskola százötven éves történetét feldolgozó könyve az Életjel kiadásában. A művet pénteken este mutatták be a Szabadkai Városi Könyvtárban.

Mint azt az esten megtudtuk, Pekár Tibor zenei szakírónak, nyugalmazott hegedűtanárnak ez már a kilencedik könyve, amely a város zenei életével foglalkozik. Először a Szabadkai Filharmónia fennállásának 75. évfordulója kapcsán kezdett kutatómunkába, akkor a zenekar hőskorát örökítette meg, s azóta is sorra jelennek meg a város zenei múltját feldolgozó kötetei.

– Valakinek meg kell örökíteni, ki mindenki tett Szabadka zenei életéért, amelynek a zeneiskola mindig is fontos központja volt – emelte ki Pekár Tibor, aki hangsúlyozta, Szerbia legrégebbi zeneiskolája a szabadkai intézmény, a belgrádi csak 31 évvel később alakult meg. Az esten a szabadkai zeneiskola két egykori igazgatója, Gaál Ferenc és Lányi Ernő egy-egy művét Németh György (zongora) és Zsiga Pál (hegedű) előadásában hallhatta a közönség, Sziráczky Katalin színművésznő Pekár Tibor könyvéből olvasott fel részleteket, Basity Gréta verset mondott, az Életjel kiadó nevében Dévavári Beszédes Valéria beszélt a műről és faggatta a szerzőt gazdag életpályájáról.