2024. április 20., szombat

Hollandiában állami szervek bírálják a menekültgyermekekkel szembeni bánásmódot

A holland ifjúságügyi és igazságügyi felügyelőség legfrissebb jelentéseiben bírálta a menekültgyermekekkel szembeni bánásmódot a hollandiai befogadóközpontokban, írta hétfőn a Dutchnews hírportál.

A jelentések szerint a gyerekeket a célnak nem megfelelő helyiségekben, többször túlzsúfolt sportcsarnokokban helyezik el, ahol lelki nyomásnak, sokszor erőszaknak teszik ki őket, illetve nem jutnak hozzá egészségügyi ellátáshoz és az oktatáshoz sem. A jelentés felhívta a figyelmet, hogy minél tovább tart ez a bizonytalan helyzet, annál nagyobb károkat okoz a gyerekek fejlődésében.

Az ENSZ-hez tartozó UNICEF, valamint a Save The Children és a Defence for Children nemzetközi gyermekjogi szervezetek hétfőn közzétett jelentésükben felszólították a kormányt, hogy a lehető leghamarabb költöztessen át mintegy kétezer gyereket a szükségszállásokról kis létszámú közösségeket fogadó központokba. A jelentés szerint a gyermekek nem érzik magukat biztonságban az ideiglenes központokban, a zaj miatt rosszul alszanak, nincs lehetőségük tanulni. A beszámoló készítői azt is megjegyezték, hogy mivel a gyerekek nem ismerik a számukra biztosított holland ételeket sem, nem esznek eleget. A gyermekjogi szervezetek úgy vélik továbbá, hogy a folyamatos, központról központra való költözés is növeli a nyomást a gyerekeken.